Mindenből újat? 7 babaholmi, amiből jó lesz a kölcsön, vagy a használtan vett is

Ahogy egyre kerekedik a pocak, úgy érezzük egyre többször szükségét, hogy időről-időre bekacsintgassunk a babaáruházakba, kisebb üzletekbe egy kis nézelődésre. Persze eleinte még csak tervezgetünk, ízlelgetjük a kínálatot, - és persze az árakat-, talán még el is tökéljük néhányszor, hogy „mi bizony csupa modern és új holmit veszünk majd a babának”. Ahogy azonban telnek a hetek és a hónapok, túl vagyunk már jónéhány bolt látogatáson és webshop böngészésen és egyre csak közeledik életünk legfontosabb találkozása, be kell látnunk, hogy a babakelengye listánk végén álló összeg bizony jóval nagyobb, mint az elején gondoltuk volna.

Legtöbbünknél ezért már ilyenkor, a baba érkezése előtt kezdetét veszi a „lemondások időszaka”, hiszen be kell látnunk, nem mindig tudunk ilyen mélyen a pénztárcánkba nyúlni. Ha még nem győzted volna meg magad arról, hogy miért fogadj el néhány kisebb-nagyobb használt holmit ismerősöktől, akkor olvasd el a folytatást, amiben igyekszünk meggyőzni róla, hogy másodkézből való dolgokkal is szuper babaszobát és alapfelszerelést tudsz biztosítani a kicsidnek és közben rengeteget spórolhatsz vele, amit aztán majd a fontosabb dolgokra fordíthatsz!

>> Babakocsi

Rögtön azzal kezdenénk, hogy nem az lesz az egyetlen járgány, amit első ízben beszerzel majd a kis trónörökösnek. Miután kinőtte a mózest és a nagyobb üléses kocsit, tutira szükség lesz majd pár pillekönnyű masinára is, akkor is, ha már bőven jár, sőt szaladgál a csemetéd. Hidd el, egy pár éves, jó állapotú, több funkciós babakocsi használtan is tökéletesen megteszi első választásnak, hiszen a babád kényelme és nem az aktuális divat kell legyen a fő szempont. Ha teheted, szerezd be a nagyobb gyerekes ismerősödtől, - lehet akár 4-6 éves is a kocsi, azóta maximum néhány plusz kiegészítővel bővültek a legújabb modellek-, vagy vegyél egyet használtan valamelyik online piactéren. Tipp: mielőtt hazavinnéd, feltétlenül ellenőrizd az állapotát, az alkatrészeit és hogy minden funkciója megfelelően működik-e.

>> Szoptatós párna

Lehet, hogy elsőre idegenkedsz tőle, hogy másét használd, de van egy jó hírünk: a párnák és a huzataik 40 fokban moshatók. A legtöbb ilyen holmi egy idő után úgyis a nagyobb gyerekes édesanyák szekrényében, vagy padlásán végzi használat nélkül. Miért is ne kérhetnéd akkor kölcsön egy kedves barátnődtől? Tudtad, hogy ezzel akár tízezreket is megspórolhatsz?

>> Etetőszék

Ez is egy olyan darab, ami a legtöbb családnál a pincében, vagy a padláson végzi. Pedig egy komolyabb etetőszéket ma is igen borsos áron adnak, típustól függően. Ne ijesszen meg, ha tele van matricázva, kissé koszos, vagy pókhálós: egy kiadós sikálás új köntöst varázsolhat neki, arról nem beszélve, hogy bármikor feldobhatod egy-egy trendi és praktikus (pl. lemosható anyagú) etetőszék-párnával.

>> Babaruhák

Természetes, hogy szeretnéd a gyerekedet a mai csodaszép ruhácskákban látni! Nem is akarunk lebeszélni egy-egy csinos szett megvásárlásáról, azonban jó ha tudod, hogy sokat spórolhatsz, ha a gyakran használt alapdarabokból, - például bodyk, rugdalózók-, nagyobb mennyiségben tartasz otthon. Éppen ezért jól teszed, ha böngészel kicsit a jóval kedvezőbb árú second-hand boltok kínálatában, vagy ha elfogadsz egy-egy nagyobb csomag ruhát olyan ismerősöktől, akiknek már épp kinőtték a gyerekei az adott méretet.

>> Rácsos ágy

Ugyan már valóban lehet egész kedvező áron is kapni két-három pozícióba állítható babaágyakat, amik akár együtt is nőhetnek a gyerekkel, de azért nem árt körbe kérdezni az ismerősök között, hátha van egy-egy megüresedett ágyikó. A rácsos ágyak általában a sztenderd 120x60, vagy 140x70-es méretekben kaphatók, így mindig vedd számításba azt is, hogy mekkora helyre szánod, illetve, hogy milyen matracot, ágyneműt kívánsz bele venni. Talán kecsegtetően hangzik egy olcsóbb, ám épp tökéletes színű konstrukció az áruházban, de jobban járhatsz egy valakitől kapott tartósabb, tömörfa bútorral. Tipp: ha nem tetszik a kiságy színe, akár át is festheted gyerekbarát tanúsítvánnyal rendelkező krétafestékkel.

>> Hordozók, kendők

A hatalmas választék között idővel általában mindenki leteszi a voksát egy adott típus mellett. A legtöbbször olyan szempontokat mérlegelnek a szülők, mint a baba egészséges tartásának biztosítása, kényelmes viselet, gyors felszerelhetőség. Mindig győződj meg róla, hogy egy használtan kapott hordozó terméknek mennyi az élettartama a vásárlás időpontjához képest, és ha biztonságosnak ítéled, egy alapos tisztítás után már használhatjátok is.

>> Babakád, fürdető

Kérdezd körbe az ismerőseidet, hogy nekik milyen kád vált be az újszülött fürdetésekor! Kis szerencsével rögtön kapnak is az alkalmon, hogy nektek ajándékozzák a már nem használt kádat, vagy kádba helyezhető támaszt, ami fertőtlenítés után jó szolgálatot tesz majd nektek esténként a fürdőszobában.

B.F. , 2018. május 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó