#baba#anya

Na, mi folyik a baba orrából?

Mennyire kell komolyan venni a kisbabánál a megfázást? Sokan úgy gondolják, hogy a megfázás csak egy kis kellemetlenség, azonban komolyabb szövődményei is lehetnek, amennyiben nem próbáljuk kezelni, nem beszélve arról, hogy igazán kellemetlen is ez a kicsinek.

Na, mi folyik a baba orrából?

Az elzáródott orrtól bizony szenvednek a babák, ráadásul nem is tudják, hogy éppen mi történik velük. Nehezebben vesznek levegőt, és folyamatosan meg kell emelniük a mellkasukat, hogy lélegezni tudjanak. Nehezen megy az ivás és az evés is. A váladék pedig fullasztó mind az orr, mind a torok nyálkahártyán. 

Mit tegyünk, ha nehézlégzést tapasztalunk kisbabánknál?

A baba megfázási tünetei nem mindig fertőzés jelei. Olykor – főként, ha nem éri hideg levegő-, csak a tej ragadt bent az orrában, ami megszáradt és eltömítette, ezért nem kap levegőt - magyarázza Aleyd von Gartzen, a Német Szülésznők Szövetségének táplálkozási és ápolási biztosa. Ha a gyermek más megfázásos tünetet nem produkál,és senki sincs megfázva körülötte, akkor valószínűleg teljesen egészséges.

A megfázási tünetek sem egyértelműek. Még mindig lehet allergia, ha folyékony, fehéresen átlátszó váladék folyik az orrból több mint két hétig, főként, ha tüsszentés és vörös, viszkető szem adódik hozzá. Ha csak az egyik orrlyukból folyik valami, akkor idegen test kerülhetett bele, vagy valamivel felsértette a nyálkahártyáját.

A megfázást egyébként a legtöbb csecsemő az élete első felében megússza, az úgynevezett fészekvédelemnek köszönhetően. Ezt a nevet adják az anyai antitesteknek, amelyek a csecsemő vérében vannak a születés előtt, és amely folyamatosan bekerül a szervezetébe az anyatej által. Legkésőbb az első életév után a fészekvédelem kimerül, és ezt gyakran megfázás maraton követi, amíg a baba szervezete meg nem tanulja az önálló védekezést.

A megfázások paradicsoma a bölcsi

Körülbelül 200 különböző kórokozó okozhat megfázást, és azok mind ott buzognak, ahol az 1-2 éves gyerekek rohangásznak. A játszóházak, családi napközik, bölcsődék mind melegágyai a megfázás lehetőségének. Ha egy gyermek elkapja, az biztos, hogy szinte mindegyiken végigmegy, és csak a gyerekek immunrendszerétől függ, hogy kinél meddig tart. „Amikor kint hideg van, a vírusok jobban képesek implantálni magukat, mivel a nyálkahártyán kevés a vérellátás " - magyarázza Dr. Burkhard Rodeck, az Osnabrücki Keresztény Gyermekkórház főorvosa, valamint a Német Gyermek- és Ifjúsági Orvostudományi Társaság (DGKJ) főtitkára. Megfázás esetén a folyadék kiválasztódik, amellyel a test megpróbálja kiüríteni a kórokozókat. Ez folyik ki az orron keresztül. Ha ez nem elegendő a fertőzés megállításához, megnő az érintett nyálkahártya vérellátása a vírusok gyorsabb elpusztítása érdekében. Az orr nyálkahártya megduzzad, ezért a kicsik (és a felnőttek is) nehezebben kapnak levegőt. A kemény és sárgára váló sérült nyálkahártyáról leválnak az elhalt darabok, ezért, amikor sárgásra válik az orrból folyó váladék, az már a gyógyulás jele. Viszont, ha nem szívjuk ki ezt az orrból, akkor eldugul és a torokra is lefolyhat. A lefolyt váladéktól begyulladhat a mandula, továbbá eltömődhetnek a hörgők is.

„A megfázás ártalmatlan” - jól hangzik, de ha a légutak nem jól szellőznek, a fertőzés gyorsan terjedhet. Ezután a középfülgyulladás következik, mivel az orrjárat és a középfül közel vannak egymáshoz. Ennek elkerülése érdekében az orrnak gyorsan tisztulnia kell.

A sós oldat segít - sőt saját magunk is előállíthatjuk

Különösen a nagyon fiatal csecsemők számára a sós öblítés a legjobb módszer. Nedvesíti a kiszáradt nyálkahártyákat, és segít a cseppfolyósításban. Egyszer használatos pipettákban vagy adagoló pipettával ellátott fiolákban kaphatók, fektetve, cseppenként kell csepegtetni mindkét orrba.

Anyatej, mint otthoni gyógyszer: sok szülésznő esküszik rá

Egy másik módszer, ha anyatejet csepegtetünk at orrba. " Az anyatej antitesteket tartalmaz, amelyek küzdenek a kórokozókkal, például immunoglobulinokkal" - magyarázza Aleyd von Gartzen. Dr. Burkhard Rodeck szerintt: " Az anyatej gyógyító hatását soha sem igazolták tudományosan, azonban biztos, hogy rosszat nem tehetünk vele, mivel az biztos, hogy tartalmaz különféle gyulladásgátló anyagokat.”

SZHK, 2019. december 08.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?