Bárányhimlõ: közkeletû tévhitek

A bárányhimlőt sokan ártalmatlan gyermekbetegségnek tartják, szövődményeiről, a helyes otthoni ápolásról és a megelőzés módjáról még mindig tájékozatlanok a szülők.
 
Az ünnepek előtt több híradás is beszámolt arról, hogy bárányhimlő járvány miatt felvételi zárlatot rendeltek el néhány soproni óvodában. A Győr-Moson-Sopron megyei ÁNTSZ tájékoztatása szerint aggodalomra nincs ok, hiszen a megbetegedések száma elmarad a tavalyitól, a felvételi zárlatot törvényi kötelezettségből hirdették meg. A híradások az érintett szülők mellettl a szakembereknek okoztak némi bosszúságot, mivel sok olyan közkeletű tévhitet sugároztak, melyek kiigazításán régóta dolgoznak. Dr. Kulcsár Andrea, a Szent László Kórház gyermekinfektológusa nemrég statisztikát készített a kórház gyermekosztályán ápolt szövődményes bárányhimlős esetekről. A szakértő úgy véli, a bárányhimlőt sokan ártalmatlan gyermekbetegségnek tartják, esetleges szövődményeiről, a helyes otthoni ápolásról és a megelőzés módjáról azonban meglehetősen tájékozatlanok a szülők.

„Tapasztalatom szerint arra a kérdésre, hogy a bárányhimlő könnyen átvészelhető, enyhe betegség-e, tíz ember közül kilenc igennel válaszol. Sőt! Az egészségügyi ellátásban dolgozók jelentős része is azt a nézetet vallja, hogy jobb túlesni a fertőzésen. A soproni eset kapcsán többször elhangzott a híradásokban, hogy a szülők a felvételi zárlat dacára óvodai közösségbe vitték a bárányhimlőn még át nem esett gyermeküket, sokszor éppen az óvónők, ápolók biztatására. Gyermekinfektológus számára ez egyértelműen azt jelzi, hogy a betegséggel kapcsolatban tévhit él a laikusok körében. Pedig a szülőknek fontos lenne megtanulniuk, hogy a bárányhimlő fertőzés ép immunrendszerűeknek sem minden esetben veszélytelen gyermekbetegség" – hangsúlyozta Dr. Kulcsár Andrea.

A gyermekinfektológus osztályára kerülnek azok a gyermekek, akiknek a bárányhimlő valamilyen komplikációval jár. A leggyakoribb szövődmények között a kísérő felső légúti megbetegedést, a súlyos idegrendszeri tüneteket, és a baktériumok okozta felülfertőzést említette. Gyermekosztályán 2003-ban 4988 beteg közül 107-et kezeltek bárányhimlővel:l 52 szövődménymentes volt, 31 gyermekben nem bakteriális szövődmény, 24 esetben bakteriális szövődmény lépett fel. A 2004. évi számok szignifikáns emelkedést mutatnak, az osztályon eddig kezelt 3398 betegből 170 volt bárányhimlős. A kórházi beutalás oka 86 esetben a betegség folyamatos megfigyelést igénylő állapota volt, 44 esetben a bárányhimlőt valamilyen másik betegség, illetve nem bakteriális szövődmény kísérte, míg 40 gyermekben bakteriális szövődmény lépett fel.

„A szövődmények sok esetben az otthoni ápolással kapcsolatos közhiedelmekkel függenek össze. Gyakori tévhit, hogy a viszkető pöttyöket hűsítő rázókeverékkel kenik le az aggódó szülők, nem sejtve, hogy ezzel súlyos bakteriális gyulladást, véráramfertőzést okozhatnak a gyermekben. Azoknak szülőknek, akikkel a kórházban találkozom, nem győzöm hangsúlyozni, hogy a nedvedző kiütést tisztán kell tartani, a bárányhimlős gyermeket naponta többször is fürdetni kell" – tette hozzá Dr. Kulcsár Andrea.

A szakember sajnálatosnak nevezte, hogy a nyilvánvaló kockázatok ellenére sem köztudomású, hogy Magyarországon 1998 óta létezik könnyen hozzáférhető bárányhimlő elleni védőoltás. A László Kórház védőoltási tanácsadóját is vezető doktornő azóta alkalmazza az oltást praxisában, s 6 év alatt egyetlen komoly oltási reakciót sem tapasztalt. „A patikákban vényre kapható vakcina biztonságos és hosszú távú védettséget biztosít a betegség kialakulása ellen. Alkalmazásával a betegség szövődményeivel együtt megelőzhető, és a gyermekintézményekben és egyéb zárt közösségekben meggátolható a járvány. Nemzetközi tapasztalat, hogy az oltottakban ritkábban fordul elő a felnőttkori övsömör" – tette hozzá Dr. Kulcsár Andrea.

„A soproni eset kapcsán elhangzott híradások azt sugallták, hogy a bárányhimlő ártalmatlan gyermekbetegség. Igaz, az esetek jelentős részében komplikációk nélkül lezajlik. Néhányszor azonban szövődménnyel járhat, és nehéz megjósolni, kinél fog eltérni a kórlefolyás a szokásostól. A bárányhimlő szövődményeiről, a helyes ápolásról és a megelőzés módjáról még mindig keveset beszélünk. Az elmúlt időszakban felröppent hírek megerősítettek abban, a szülők teljes körű tájékoztatását folytatnunk kell, hogy felelős döntést hozhassanak gyermekeik védelmében" – mondta a gyermekinfektológus.

Forrás: Szent László Kórház Rédei Daniella

Forrás: Weborvos

 
 
 
Címkék:  

gyerek

X
EZT MÁR OLVASTAD?