Emlékszel Zente babára? 5 éve ismertük meg, idén már iskolás lesz!

Az SMA-val diagnosztizált Zente szépen fejlődik, és szeptembertől megkezdi az iskolát.

Zentéről először 2019-ben hallhattunk: 5 éve derült ki az akkor 1,5 éves kisfiúról, hogy SMA beteg, ami egy gerincvelő eredetű izomsorvadás. Mivel Zente kezelése kifejezetten költséges, a szülei segítséget kértek a nyilvánosságtól. Az adományoknak köszönhetően sok pénz gyűlt össze, az összefogás országos szintre emelkedett, így meg tudták kezdeni a kezeléseket.

Azóta eltelt 5 év, és Zente története a lehető legjobban alakult. Édesanyja a közösségi médiában folyamatosan beszámol a kisfiú állapotáról, és Zente, még ha segítséggel is, de ma már képes járni, ami elképesztő eredménynek számít. Folyamatosan jár gyógytornászhoz, gyakorol, erősíti az izmait, és szeptembertől iskolába is fog járni. Az édesanyja  rendkívül büszke rá, a legfrissebb bejegyzésben ezt írta a kisfiáról:

"Az elmúlt időszakban rengeteg dolog történt. (szokás szerint :)) Voltak itt a kis SMA barátok, közös projekt is van ismét Olivérrel.  Zente rendületlenül tornázik és úszik Borival, Nusival, Bencével és Balázzsal. Szorgalmas és ezért jönnek is a szebbnél szebb eredmények!  És igen! Megvan az iskola is! Felvették! Már el is indult az ismerkedés az új osztálytársakkal. Minden szerdán van közös foglalkozás, ami szerintem irtó jó dolog, hiszen szeptemberben már jól fogják ismerni egymást, a tanítókat és magát az épületet is. Zente nagyon boldog, nagyon várja! Az iskola, a tanári kar és a gyermekközösség is extra barátságos és elfogadó. Úgyhogy izgatottan várjuk a jövőt és természetes beszámolunk majd nektek is a tapasztalatainkról!"

Zente már ilyen szépen tud járni:

Zente kezelése továbbra sem olcsó, így Zente édesanyja szívesen fogadja az adományokat és az adó 1 százalékát is.

Az SMA (spinalis muscularis atrophia) egy ritka genetikai betegség, ami a gerincvelő vázizmait mozgató idegsejtek funkciókiesésével jár. Az SMA betegség az izommozgások gyengüléséhez, elvesztéséhez, és kezelés nélkül a légzőizmok bénulása miatt halálhoz vezet.

Címlapfotó: Zente SMA 1 Tiny Hero - Stronger than SMA FB oldal

Babanet, 2024. május 01.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?