Hány éves kortól adható a kullancs elleni védőoltás?

Az enyhe tél sajnos kedvezett a kullancsok szaporodásának, így idén sem számolhatunk azzal, hogy a nagy hideg jelentősen csökkententette volna a mennyiségüket. A kullancsok kétféle betegséget terjesztenek: a Lyme-kórt és a kullancenchephalitiszt. A kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás sajnos igen veszélyes betegség, mindenképp kórházi ellátást igényel. Létezik védőoltás ellene – a gyerekek számára is.

A védőoltást egyéves kor felett lehet leghamarabb beadni, az immunizálás többszöri oltással jár, érdemes tél vége fel megkezdeni a folyamatot, ha a beadás mellett döntünk. Háziorvosunknál tudunk érdeklődni a gyermekek oltásáról, fontos tudni, hogy nem ingyenes és receptre írható csak fel. Hazánkban két oltás érhető el a gyermekek számára a kullancsencephalitisz megelőzésére: az Encepur Junior és az FSME-Immun Junior.

Mik a kullancs-encephalitits tünetei?

A betegség első tünetei a vírusfertőzött kullancs csípését követő 5-14 napon belül lépnek fel az oltatlan személyek kb. egyharmadánál, láz, fejfájás, rossz közérzet, végtagfájdalmak formájában.

A betegek egyötödénél fejlődik ki a betegség agyhártyagyulladással, agyvelőgyulladással, agyvelő- és gerincvelő-gyulladással járó második fázisa, amely a kullancs-csípést követő 4. héten kezdődik. A máj sejtjeit és a szívizmot is megtámadhatja a vírus. Súlyos esetekben arcideg bénulás, a tarkó, a vállöv és a karok bénulása léphet fel. A kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás következménye lehet hosszantartó fejfájás, szellemi leépülés és részleges bénulás. Megbénulhatnak a végtagok és a légzésért felelős izmok is, valamint epilepsziára emlékeztető görcsök következhetnek be. A betegség nagyon ritkán halálos is lehet, az esetek kb. 95%-ban nyom nélkül gyógyul.

Forrás

Az antitestek a vérben a második oltást követő 14. napban jelennek meg, tehát a védelem itt kezdődik, van lehetőség gyorsított beadásra is, erről mindenképp kérdezzék meg kezelőorvosunkat! Mint minden oltás, ezek is okozhatnak mellékhatásokat, erről az oltóanyag dobozában is találunk részletes tájékoztatót.

A kullancscsípés elkerülhető a következő néhány jó tanács betartásával: Ne menjünk sűrű bozótba, kiránduláskor haladjunk az ösvényeken Erdei kirándulásra húzzunk nadrágot! A nadrágot gyűrjük be a zokni alá, ugyanis a kullancs lentről mászik fölfelé! Hasonló okból, a trikót is tűrjük be a nadrágunkba! Gyermekeket gyakrabban támad meg a kullancs a fejen és a nyakon. Kislányok hosszú haját fonjuk be, tűzzük fel! A napsütésnek kitett, szabadon hagyott bőrfelületeket a kullancs kerüli, ezért a meztelen felsőtesttel is kirándulhatunk. A kirándulás befejeztével a legfontosabb mezítelen testünk átvizsgálása. A kullancs a vékonyabb bőrrel rendelkező hajlatokat kedveli, főleg a térdhajlatban és az ágyék útvesztőin. Ezért ajánlatos külső segítséget is igénybe venni és tusfürdővel zárni a vizsgálódást.

Vigyázat, mert a lustább kullancsok még a levetett ruházatban is várakozhatnak!
Forrás

 

Kiss Lujza , 2016. március 18.
 
 
 
Címkék:  

oltás

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó