A sikeres szoptatás titkai: ezt tedd, hogy a babádat hosszú ideig tudd anyatejjel táplálni

Nehéz az újdonsült anyuka élete az egymásnak ellentmondó információk tengerében, hiszen mást mond a saját édesanyja, mást a védőnő, és gyakran megint mást a gyerekorvos. Hogyan szoptassuk, és hogyan NE az újszülött babát?

Anyósod szerint 3 óránként kell szoptatni a babát, és a köztes időben teáztasd, a kórházból úgy engedtek haza, hogy akár egész nap tartsd a melleden, hiszen akkor termelődik a tej, a védőnő a vállát vonogatja, mondván, csináld ahogy jól esik, te pedig naponta többször sírva fakadsz a tanácstalanságtól? Újdonsült anyák tömegei éreznek hasonló módon. Most megpróbálunk válaszolni a legfontosabb kérdésekre, amelyek az újszülöttek szoptatásával kapcsolatban felmerülnek.

Milyen gyakran kell szoptatni az újszülöttet?

Egy újszülött gyomra akkora, mint egy cseresznyemag, ami azt jelenti, hogy egyszerre nem tud nagy mennyiségű tejet elfogyasztani. Az elfogyasztott anyatejet ráadásul nagyon gyorsan megemészti, és hamar újra éhes lesz. Ez azt jelenti, hogy 24 óra alatt folyamatosan legalább 8-12 alkalommal van szüksége a babának szoptatásra. A babák nagy része az első hetekben magától ébred 2-3 óránként, és szopni kér, de sokuknál előfordul egy hosszabb, 4-5 órás alvási periódus is. Ha szerencséd van, ez a szakasz éjjelre esik, de ezt nem lehet garantálni. Ha teheted – mert nem kell nagyobb testvérről gondoskodnod, vagy van segítséged – napszaktól függően aludj, amikor a baba alszik.

Milyen napirendet alakítsak ki a babával?

Ennek még nagyon nincs itt az ideje, pláne nem úgy, hogy ceruzával a kezedben leülsz, és megtervezed a napot. Egy újszülött szerencsés esetben még eszik-alszik, később egyre többet lesz fent, de hogy milyen időközönként éhezik meg és álmosodik el, az nagyon sűrűn fog változni. Talán a második félévben beáll majd egy viszonylag hosszabb ideig kitartó napirend, egyéves kora táján pedig, amikor majd átáll a napi egy hosszabb délutáni alvásra, jól lehet majd tervezni vele. De egy néhány hetesre még ne próbálj meg etetési és altatási rendet erőszakolni, úgysem fogjátok tudni tartani.

Honnan tudhatom, ha éhes a babám?

A sírás már csak az utolsó jele az éhségnek. Érdemes ezt nem megvárni, mert ilyenkor a baba már olyan állapotba jut, hogy nem tud igazán hatékonyan szopni. Ha az alábbi jelek valamelyikét tapasztalod nála, próbálkozz meg a mellre tevéssel:

  • cuppog
  • lábait felhúzza
  • fejét forgatja ide-oda
  • fészkelődik
  • az öklét szopja

Mennyi ideig legyen mellen a baba?

A mai napig hallani olyan tanácsokat, hogy legfeljebb 10-15 percig legyen a baba egy mellen, ez azonban már rég túlhaladott álláspont. Ideális esetben egy újszülött akár 30 percig is a mellen van, ennyi idő kell ugyanis neki ahhoz, hogy az első, hígabb tej után a hátsó, zsírosabb, táplálóbb adaghoz is hozzájusson. Ne aggódj, nem marad ez örökre így: ahogy nő, és fejlődik a szopási technikája, sokkal hamarabb végezni fog, és valóban letudhatja akár negyed óra alatt is az etetést. Az első hetek azonban még az összecsiszolódásról szólnak, ilyenkor szánj hosszú időt rá. Ha a melled kisebesedik, az nem önmagában a hosszú etetéstől, hanem a baba helytelen szopási technikájától van, ebben az esetben kérj segítséget szoptatási tanácsadótól.

Honnan tudhatom, hogy jóllakott?

Ha a baba elégedetten abbahagyta a szopizást, vagy elaludt, a melled pedig nem feszül, biztos lehetsz benne, hogy nem éhes már. Minden alkalommal megmérni felesleges, sőt, csak az idegeskedés garantált tőle. Ha nem vagy biztos abban, hogy szépen fejlődik, akkor is elég néhány naponta mérlegre tenni, és ellenőrizni.

Fel kell-e kelteni a babát a szoptatáshoz?

Alapesetben nem. Egy egészséges újszülöttet felébreszt az éhség, napi egy hosszabb alvási szakasz pedig teljesen normális. Koraszülött vagy besárgult babákat azonban szükséges lehet gyakrabban szoptatni, és ilyenkor sajnos fel is kell ébreszteni őket hozzá – főleg, hogy ezek az újszülöttek aluszékonyabbak is a társaiknál.

Nagy melegben vagy két szoptatás között adjak-e plusz folyadékot a babának?

Ne! A szoptatott babának se vízre se teára nincs szüksége az első hónapokban. Az anyatej szomjoltónak is kiváló, a minél gyakoribb mellre tétel hatására pedig a tej mennyisége is megnő. 

Dóri , 2021. június 18.
 
 
 
Címkék:  

szoptatás

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár