Pontosítás a McDonald's-ban szoptató édesanya története kapcsán

Ezúton pontosítjuk a McDonald’s-ban gyermekét szoptató anyuka történetét: az édesanya megosztotta velünk illetve a Jól-Lét Alapítvány is új közleményt adott ki. A McDonald’s közleménye pedig itt olvasható.

Az édesanya története, saját szavaival

A történet,ahogy mi megéltük: Húgomra vártam,aki vonattal érkezett 8hónapos babával. Gondoltam meghívom egy reggeli frissítőre a McCaféban ezért vártam ott. A kicsi evett otthon, pont azért, hogy ezt elkerüljem, de amíg beértünk a vonaton a 30 fokban megszomjazott... igény szerint szoptatok, illetve mivel volt cumizavaros nem merek neki lefejt tejet adni. 9 körül mentem be a mekibe, körbenéztem kétszer, hogy hol tudnánk nyugiban, senkit sem zavarva szopizni. Ott volt egy dolgozó lány, őt is megkérdeztem s azt mondta nyugodtan :) Ő nagyon kedves volt, még a Babóval is beszélgetett. Épphogy leültem s készültünk neki kb pólófelhúzásnál, pelenka alábújásnál tartottunk mikor megjelent a biztonsági őr a következőkkel: "Ez itt nem elfogadott tevékenység!" Jeleztem neki, hogy megkérdeztem direkt. Erre mondta,hogy na majd ő megkérdezi az étteremvezetőt. Visszatérve elismételte a fenti mondatát miszerint az étteremvezető is így gondolja. Én addigra összepakoltam magunkat s elhagytam az éttermet. Jelzem reggel 9 volt, mivel körbenéztem láttam,hogy kb csak a McCaféban vannak vendégek, sehol máshol, még a kasszáknál sem volt senki. A Wc lejáró melletti "szemetes helyiség" mögötti asztalhoz ültünk le, még a babakocsit is magunk el húztam. Most már mindenki tudja miért megyünk holnap s mi is történt. A postomat egy csoportban osztottam meg és a commentek során alakult ki ez az esemény. Köszönöm,hogy elolvastátok és ott lesztek velünk. Lehet Babóm végigalussza,de ott leszünk.

(A történetet a Facebookon posztolta az édesanya, a személyes engedélyével közöljük. A poszt a flashmob előtt született, ezért olvasható benne erre a jövő idejű utalás - a szerk.)

 

a jól-lét alapítvány közleménye

A JÓL-LÉT Alapítvány üdvözli, hogy a McDonald’s felelős vállalatként a lehető leggyorsabban reagált annak az édesanyának a panaszára, aki két nappal ezelőtt nem tudta gyermekét megszoptatni egyik éttermükben. 

Az étteremhálózat képviselője közleményt adott ki, ami szerint éttermeikben minden édesanyának  lehetősége van a szoptatásra, nincs, és nem is volt érvényben olyan szabályozás, ami  ezt megtiltaná számukra.  A közlemény szerint „a McDonald’s családbarát étteremlánc, egyes éttermeinkben a pelenkázó helyiség és a játszóház mellett már cumisüveg melegítő is a kisgyermekes szülők rendelkezésére áll. Eddigi információink alapján a konkrét esetben egy éttermi dolgozó kollégánk megfelelően nyújtott segítséget az édesanyának. Később avatkozott be a külső cég alkalmazásában álló biztonsági őr. Ismereteink szerint ugyan nem szólította fel távozásra a kisgyermekes édesanyát, de arra utaló megjegyzése, hogy a csecsemő szoptatása nem elfogadott tevékenység éttermeinkben, nem cégünk álláspontját tükrözi, kifejezetten ellentétes a McDonald’s családbarát szemléletével. Az esettel kapcsolatban belső vizsgálatot indítottunk és felvettük a kapcsolatot a kisgyermekes édesanyával."

Az érintett édesanya egyébként az üggyel kapcsolatban megjelent híreket azzal pontosította, hogy a biztonsági őr valójában nem kizavarta őt az étteremből, hanem a távozásra önkéntesen került sor.

Alapítványunk álláspontja ugyanakkor az, hogy jelen esetben a diszkrimináció egyik típusa valósult meg, amit a törvény zaklatásként ír le. Ennek épp az az egyik következménye, hogy az áldozat körül kialakul egy olyan megalázó, megszégyenítő, az emberi méltóságot sértő magatartás, amit az érintett csak úgy tud megoldani, hogy kilép a helyzetből.

Az eset kapcsán ma délelőtt 11 órakor édesanyák és édesapák fejezték ki szolidaritásukat az érintettel. Az étterem megtelt szoptatós anyukákkal, és támogató apukákkal, valamint a média számos képviselőjével.

Mindez azt üzeni számunkra, hogy egyre többen ismerik fel: a babák és az őket gondozók speciális szükségleteire való megfelelő reagálás része a társadalmi előítéletek felszámolásának.

A JÓL-LÉT Alapítvány egyik célkitűzése, hogy szakmai segítséget nyújtson azon szervezeteknek, amelyek fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást, valamint a nemek közötti egyenlőség kérdését. Amennyiben erre a McDonald’s igényt tart, természetesen részükre is felajánljuk támogatást adunk ahhoz, hogy a jövőben a hasonló helyzeteket elkerülhessék. 

 
Babanet , 2015. május 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?