Szoptathatunk-e nyilvános helyen? – Cikkünk szereplői szerint igen

Ha éhes a kicsi – nincs mit tenni, táplálni kell. Örökös téma azonban, hogy illik – nem illik, szabad – nem szabad (jogilag megengedett-e) szoptatni nyilvános helyen. Egyre több megmozdulás van, ami azt hivatott népszerűsíteni, hogy ez egy teljesen normális dolog: mi is étkezünk nyilvánosan, a baba miért ne tehetné?

Eseti megmozdulások

Talán emlékeztek; körülbelül két évvel ezelőtt lehetett az a bizonyos MC Donald’s-os sztori, mikor is a biztonsági őr rászólt a kismamára, hogy „ez itt nem elfogadott tevékenység”, miközben az párhónapos gyermekét egy félre eső sarokban táplálni kezdte. Nagy port kavart az eset, még flashmobot is szerveztek a Nyugati téren, melynek keretén belül többszáz kismama „tüntetőleg” nyilvánosan szoptatta gyermekét.
 
A napokban pedig egy külföldi hírportálon olvashattunk, egy floridai IKEA-ban történt esetről; egy anyuka szoptatni kezdte öthónapos babáját az étkező részen, a hangosbemondóból pedig kísértetiesen egy időben megszólalt egy üzenet (az IKEA szerint persze ez csak félre értés), mely arra hívta fel a vásárlók figyelmét, hogy a női mosdóban található egy külön, erre a célra kijelölt helyiség. Az anyuka felháborodott a bánásmódon, és kampányba kezdett, a következő  napon egy csapatnyi anyuka segítségével nyilvános demonstrációt szerveztek, hirdetvén; a szoptatás egy teljesen természetes dolog (nem beszélve arról, hogy a bolt által kijelölt hely szűkös és levegőtlen).

Állandó nyilvánosság

Imádjuk a fotókat; az érzések átadásának egyik legkifejezőbb módszere a képek általi közlési mód. Ezért is lopta be magát azonnal a szívünkbe a Public Breastfeeding Awareness Project (ide be lehetne linkelni az elnevezésre http://publicbreastfeedingawarenessproject.com/), mely szerveződés keretén belül több mint 70 fotós gyűjti a nyilvános helyeken szoptató édesanyákról készült képeket, az USA-ban, Ausztráliában, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Venezuelában és Olaszországban.
 
Mottójuk az, hogy minél többször találkoznak az emberek egy jelenséggel, minél nagyobb nyilvánosságot kap az; annál elfogadottabb, természetesebb lesz – ezt kívánják elérni a diszkrét (!) módon végzett nyilvános szoptatás ügyében is.
Íme, egy kis ízelítő az általuk készített képkockákból, döntse el ki-ki maga, hogy mi az a határ, ami még belefér, és mi az, ami már nem.
Nyilvános szoptatás
Nyilvános szoptatás
Nyilvános szoptatás
Nyilvános szoptatás
Nyilvános szoptatás
Nyilvános szoptatás
 
Magyarországon is rengeteg fórum foglalkozik már ezzel a témával, sőt, külön Liga is alakult a nyilvános szoptatás támogatására. 
 
Nektek mik a tapasztalataitok?

 Forrás: http://publicbreastfeedingawarenessproject.com/

 
 
 
Plézer Panna , 2017. március 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?