5 remek remek módszer, amely fejleszti a gyerekek kreativitását!

A kreativitás valamilyen szinten minden gyerekben, felnőttben benne van, csak egyeseknél ez jobban előtérbe kerül, másoknál viszont háttérbe szorul. A kreativitást viszont lehet és érdemes is fejleszteni, amit jó ha már egész kiskorban elkezdünk, mert ez később, jól fog jönni, ha a gyerek váratlan helyzetben találja magát.

És ezt nem csak otthon, hanem az iskolában is jó lenne bevezetni!

Lássuk akkor azt az 5 kreativitást fejlesztő módszert!

1. A művészetek rávezetik a kicsiket az egyedi gondolkodásmódra

A Michigan Egyetem kutatói szerint van összefüggés a művészeti oktatás és a kreativitás fejlettségi szintje között, így azok a fiatalok, akiknek a szívükhöz közel áll valamilyen művészeti ág, sokkal találékonyabbak, kezdeményezőbbek lesznek. Ezek a fiatalok képesek összefüggésekben gondolkodni. Így érdemes már kiskorban bátorítani a gyerekeket, hogy rajzoljanak, fessenek, zenéljenek stb.

5 remek remek módszer, amely fejleszti a gyerekek kreativitását!

2. Játszunk közösen olyan játékokat, amelyeket ők találnak ki

Hagyjuk, hogy a gyerekek azt játsszanak, amihez kedvük van, majd csatlakozzunk mi is, bátorítsuk őket, hogy most ők a főnökök, azt tesszük, amit akarnak, viszont a döntéseiknek következményei vannak, így vállalniuk kell érte a felelősséget is.

3. Teremtsünk olyan környezetet, ahol sokat lehet nevetni

A nevetés erősíti a kreativitást, javítja az egészséget, megerősíti a kapcsolatot, a családhoz való kötődést a gyerekekben. Karuna Subramaniam, a Northwester Egyetem kutatója szerint a nevetés erősíti a kreatív gondolkodást, az ötletelést, fantáziavilágot.

4. Folytassunk hipotetikus beszélgetést a gyerekekkel

“Mi lenne ha…”, kezdjük így a mondatot, majd bízzuk rá a gyerekekre, hogy fejezzék be. A lényeg, hogy használják a fantáziájukat. Pár perc múlva minden gyerek lelkesen fogja folytatni a mondatot, ami nagyon jó módszer a kreativitásuk erősítésére.

5. Találjunk ki egy közös, saját mesét a gyerekekkel

Ez egy remek gyakorlat, hogy beinduljon a kicsik és a felnőttek fantáziája is. A képzeletvilág fejlesztése egyenlő a kreativitás fejlesztésével, így ne habozzunk, indulhat is az “Egyszervolt, hol nem volt…”


A cikk forrása: filantropikum.com

2020. január 15.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó