6+1 karácsonyi film, ami a könyökünkön jön ki

Karácsony előtt, alatt, után a kereskedelmi és egyé tévécsatornákat elözönlik a karácsonyi filmek. Van néhány klasszikus, ami szinte menetrendszerűen képernyőre kerül valahol, valamelyik nap. Ezekből a filmekből mazsolázgattunk most - némelyiktől nagyon, másoktól kevésbé borzongunk meg. 

1. Reszkessetek, betörők!

A film kapcsán sok minden jut eszembe – minek az ilyennek gyerek, majd rögtön ezután Macaulay Culkin szerencsétlen tinédzserkora és felnőtté érése. Egy biztos, minden idők egyik legelcsépeltebb és legagresszívabb karácsonyi családi filmjéről beszélünk. Nincs még egy darab, amiben ennél pszichopatább és embertelenebb módon bánna el egy elsős gyerek a szerencsétlen rossz útra tévedtekkel. Azért várom, hogy melyik csatornán tűnik fel mellette az országos premier felirat!

2. Karácsonyi vakáció

Valódi klasszikus Chevy Chase és Beverly D’Angelo főszereplésével, az utóbbi 20 évben valamelyik adón biztosan lement ebben az időszakban. Pedig már akkor is erőltetett volt, amikor készült. A Griswold család karácsonyi története semmiféle meglepetést nem tartogat – főleg nem sokadjára -, persze majdnem sikerül tönkretenniük úgy általában a várva várt ünnepet, de a végén a nagy családi összefogás és szeretet mindent, de mindent legyőz. Minket is.

3. Segítség, karácsony!

Talán Nora Ephron rendezésének, vagy a fentiekhez képest viszonylag ritka és akkor sem főműsoridős ismétlésnek köszönhető, hogy bár a Steve Martin és Juliette Lewis nevével fémjelzett mozi ma már szintén kissé elcsépeltnek számít, mégsem áll fel az összes szőrszál tőle a hátamon. Csak a fele. De az a röhögéstől is. Mert lássuk be, szarkasztikusan vicces alaphelyzet pont egy öngyilkosokat segítő iroda szemszögéből rávilágítani az ünnepre, egy olyan Mária-figurával fűszerezve, akiről minden eszedbe jut, csak a szűzi tisztaság nem. Epic.

4. Télapu

Tim Allen elkötelezett karácsony-párti lehet, ugyanis rövidke kutatásunk alapján négy karácsonyi filmet is bevállalt, utóbbi hármat hat év alatt termelte. A kezdő lökést minden bizonnyal az 1994-es Télapu adta meg neki, és kétségtelen, hogy a legnagyobb népszerűségnek is ez örvend. Egyébként a sztori csöpögősen, már-már cukorsziruposan bájos: elvált szülők, apuka, aki nem tud főzni, és képes egy egész csirkét szénné égetni a sütőben. Az már csak hab a tortán, hogy a Szenteste a tetőn ólálkodó Mikulást úgy megijeszti, hogy az simán lezuhan a hóba, ő meg persze kénytelen átvenni a helyét, máris szuperapává lépve ezzel elő.

5. A Grincs

Nem telhet el karácsony a Grincs nélkül. A gumiarcú Jim Carrey-től meg sem lepődünk azon, hogy ezúttal egy szőrös, zöld, majomszerű lény bőrébe bújik, de azt a mai napig nem értem, hogy a gyereket hogy nem töri ki a frász ettől az arctól. Egyébként további főszereplőink, a kis emberszerű lények pontosan úgy viszonyulnak az ünnepekhez, mint ahogy a reklámok szerint nekünk kellene: átszellemülten és őrülten cukormázasan. Talán mégis a Grincsnek van igaza, aki ellopja a karácsonyt…?

6. Jégkorszak

Valamelyest kilóg a listánkról ez a film, hiszen távolról sem karácsonyi, ennek ellenére minden évben műsorra tűzi minimum egy tévécsatorna. Hihetetlen, de ezek szerint még mindig menő, ahogy ez a kis nyüzüge mókus-szerűség magára rántja az egész gleccsert, globális katasztrófát idézve ezzel elő. De tudjátok, mi az igazság? A lajhár, Geszti Péter magyarhangjával zseniális, az activity-ző mókuson még mindig röhögök és a kardfogú tigrist is imádom.  

+1. Igazából szerelem

Bár Hugh Grant kissé félszeg, szerencsétlenkedő miniszterelnök figurája az elmúltnyócév hatására már kissé lelassítja az agyműködésünket, Bill Nighy vetkőzős-rockos klasszik karácsonyi dal átirata miatt – többek között - bármikor szívest-örömest megnézzük és röhögünk. Még. Néhány családi szállóigét is merítettünk belőle – amit itt kolléganőim javaslatára nem fogunk felidézni. De lehet, hogy 5 év múlva már ettől is a fejünket fogjuk majd a kanapén ülve.

Nálatok melyik az a film, amitől kiráz titeket a hideg?

Mátyás Lara és Szilágyi Diána , 2013. december 16.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó