7 fontos mérföldkő egy kisgyermek életében, amelyekre a szülők sem mindig figyelnek

Nincs olyan szülő, aki nem emlékezne arra, amikor gyermeke először mondja „mama”, vagy „papa”, vagy amikor megtette első lépéseit.

Van azonban ezeken kívül több olyan mérföldkő egy kisgyermek életében, amelyeknek időpontjáról még a szülők is hajlamosak elfeledkezni.

Ezeket a megismételhetetlen pillanatokat szedte csokorba a a Babycentre .

A csecsemők általában 2-3 hónapos koruk körül kezdik el a világot három dimenzióban látni. Addigra válik annyira fejletté agykérgük, hogy mindkét szemmel egyformán képesek befogadni a látottakat.

Az első babamosoly egy szülő életének legszebb pillanatai közé tartozik- ez már hathetes kora körül várható - de legalább ilyen csoda, amikor egy igazi kacagást hallat a csöppség, 4-5 hónaposan.

Minden gyerek más időpontban kezd értelmes szavakat mondani, de a 9-11 hónapos korában „mama”, „papa” szavakkal már a megfelelő személyeket szólítja meg.

Ugyanakkor már 5-8 hónaposan megérti a saját nevét, és ha nem is tudja kimondani, hallgat rá.

A „miért-korszak” a világra való rácsodálkozásának egyik legfontosabb eleme egy kisgyermek életében. Az oldal szakértője szerint szülői kimerültség esetén a kifogyhatatlan kérdéseket úgy lehet – ideiglenesen – megállítani, hogy maga a szülő is feltesz a gyereknek egy „miért” kérdést, amin elgondolkodhat, a választ keresve.

A kicsik 3 és 4 éves koruk között jönnek rá a számok titkára.

Megértik, hogy ha valamilyen tárgyhoz hozzáadnak továbbiakat, akkor növekszik a számuk, ha pedig elvesznek, akkor csökken. A közös számolásra rengeteg alkalom adódik minden nap. Például terítéskor mondhatjuk: „Egy tányér anyának, egy tányér apának, egy neked. Egy, kettő, három tányér!”. És ha még a nagymama is leül az asztalhoz, és ő is kap egy tányért, a gyerek megérti, hogy a terítékek száma négyre emelkedett.

Végül ötéves korában önmagától megérti, hogyan használja végtagjait az úszáshoz. Nem hátrány, ha szülei már féléves korában elvitték babaúszásra…

 

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

2018. február 28.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?