Furcsaságok az újszülöttekről, amit a legtöbb orvos nem mond el az anyukáknak

Van néhány furcsaság az újszülöttekkel kapcsolatban, amelyről az orvosok általában inkább hallgatnak, mert akad közöttük olyan, ami megijesztheti az anyukákat, különösen az első gyerek esetében.

Ezek a furcsaságok abból adódnak, hogy a kisbabák nem miniatűr felnőttek, és még születésük után is fejlődésben vannak.

Az újszülöttek ízérzékelése rendkívül fejlett

Valójában ez a második lefejlettebb érzékszervük a szaglás után. Ennek ellenére körülbelül 4-5 hónapos korig a babák nem érzékelik a sós ízt. Eddig az újszülött csak édes (leginkább ezt), savanyú és keserű ízt érez. Úgy tűnik, ez egyfajta védekezési mechanizmus: az anyatej néha sós lehet, ha a baba túl sokat szopott, ha az anya nem ivott elég vizet, vagy nem táplálkozott megfelelően. Ha a csecsemő érezné ezt, visszautasíthatná az anyatejet.

Nincsenek könnyeik

Annak ellenére, hogy rendkívül hangosan tudnak sírni, könnyeik még nincsenek. A könnycsatornák csak 7-12 hetes korukra fejlődnek ki teljesen, ezután jelennek meg az első könnycseppek. A könnyek és a nyálka hiánya megóvja a kisbabákat a fulladás veszélyétől. A könnycsatornák addig éppen csak annyi könnyet termelnek, ami nedvesen tartja a szemüket.

Nincs térdkalácsuk

Születésükkor az újszülötteknek csak finom porcaik vannak a lábszáruk és a combcsontjuk között, ami aztán később majd megkeményedik, és ebből lesz a térdkalács. Ez körülbelül 3-4 éves korra alakul ki. Ez azért jó, mert a kisbabák viszonylag gyakran elesnek, a puha porc pedig megvédi őket a nagyobb ütésektől.

Több csontjuk van, mint a felnőtteknek

Bár nincs térdkalácsuk, mégis több csontjuk van, mint a felnőtteknek: körülbelül 300, míg egy felnőttnek 206. Ez a különbség abból adódik, hogy számos csont idővel összeforr. Ez a folyamat körülbelül 2-3 éves korig tart.

Az újszülött kislányok vérezhetnek

Ez azért történhet meg, mert születés után még a csecsemő vérében vannak az anyai hormonok, különösen az ösztrogén, ez okozza a menstruáció-szerű vérzést. Azok az anyukák, akik nincsenek tisztában ezzel a jelenséggel, megrémülhetnek, amikor vért látnak kislányuk pelenkáján. A jelenség viszonylag gyakran előfordulhat, különösen a természetes úton született kislányok esetében, és életük első hetében el is múlik. Ehhez hasonló, de ritkábban előforduló jelenség, a mell megduzzadása és váladékozása. Ez fiúknál is előfordulhat, de ugyanakkor sokkal ritkább is, mindössze az újszülöttek 5%-ánál jelentkezik, és körülbelül 2 hónapig tarthat.

Emlékeznek az anyaméhben megismert ízekre

A magzatvíz íze különböző lehet annak függvényében, hogy az anya éppen milyen ételeket fogyasztott. A terhesség negyedik hónapja után a magzat már érzi a magzatvíz ízét. A kisbaba születés után „emlékszik” ezekre az ízekre, és ez befolyásolja az ízlését. Minél változatosabb étrendet követ a kismama a terhesség alatt, annál kifinomultabb lesz az újszülött ízérzékelése.

Forrás: filantropikum.com/totuldespremame.ro
Nyitókép: PublicDomainPictures képe a Pixabay

2020. szeptember 03.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó