Így lesz sikeres a gyerek

Minden szülő szeretné, hogy sikeres és boldog legyen a gyermeke. Azonban ezt nem könnyű elérni, néhány dolgot feltétlenül szem előtt kell tartani a nevelés során.


Támogatni kell a gyermeket 

Ahhoz, hogy a gyermek sikeres legyen, növelni kell a magabiztosságát és az önállóságát. Ehhez érdemes bevonni a házimunkába, hiszen a feladatok elvégzése önállóvá és magabiztosság teszi a gyermeket. 

Ráadásul kitartóvá válik, bátran szembenéz majd a nehézségekkel. Azonban arra figyelni kell, hogy mindig olyan nehézségű és mennyiségű feladatot kapjon, amely megfelel az életkorának. Nem szabad a gyermeket túlterhelni.

Reális elvárások

Elengedhetetlen, hogy a szülőnek reális elvárásai legyenek a gyermekkel szemben. Az elvárás kihívást jelentsen a gyermek számára, de mindenképpen legyen megugorható. Mindemellett meg kell tanítani a gyerkőc számára, hogy bátran hibázhat, hiszen a hibázás az élet része. 

Továbbá nem kell a gyereket megóvni minden kudarctól, és megoldani helyette minden problémát. Ha a szülő old meg mindent a gyermek helyett, akkor azt fogja hinni, hogy ő nem lenne képes rá. Természetesen támogatni lehet, de hagyni kell érvényesülni a felmerülő szituációkban, hiszen így nevelhető sikeres, független személyiséggé. 

Biztatni kell, de meg kell tanítani küzdeni és kibontakozni. Hangsúlyozni kell számára, hogy akkor sem szabad eltántorodni a kitűzött céltól, ha kellemetlenségek és nehézségek merülnek fel. Kitartás nélkül nem lehet komoly sikereket elérni.

Olvasás és utazás

Annak érdekében, hogy a gyermeknek később jobb legyen a nyelv- és íráskészsége, már babakortól kezdve érdemes rendszeresen olvasni számára. Ráadásul azok a gyerekek, akikkel a szüleik már gyermekkorban megszerettették az olvasást, felnőttkorban is szeretni fogják a könyveket. Mindez nagy hasznára válik majd, hiszen az olvasás aktívan hozzájárul a szellemi fejlődéshez.

Az utazásnak is fontos szerepe van a gyermekek fejlődésében, hiszen számukra nem csak kikapcsolódást jelent. Elfogadóbbá válnak, és könnyebbé válik számukra az idegenekkel való kapcsolatteremtés.

Testi, lelki és érzelmi fejlődés

Ösztönözni kell a gyermeket a tanulásra, hangsúlyozni kell számára, hogy vannak az életben kötelességek, amelyeknek eleget kell tenni. Továbbá törekedni kell a boldog és harmonikus otthoni környezet megteremtésére, hiszen ez elengedhetetlen a gyermek testi, lelki és érzelmi fejlődéséhez. 

Az említettek mellett nem szabad elfelejteni, hogy a gyermek számára nemcsak az számít, hogy mit mondanak neki, hanem az is, hogy mit lát. Szóval kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy milyen a példa, hogy viselkedik a szülő. A gyermek leutánozza a szülei fő viselkedésmintáit, emiatt a szülőknek tudatossá, hitelessé és következetessé kell válniuk.

Továbbá pozitív üzeneteket kell hangoztatni szülőként, hiszen csak így lehet optimista gyermeket nevelni. Azért fontos, hogy a gyerkőc optimista legyen, mert csak így lehet sikeres, így érhető el, hogy minden kihívást ideiglenesnek tekintsen, és úgy érezze, hogy leküzdhető számára. A szülő feladata, hogy elindítsa a gyermekét a siker felé vezető úton.

S. Dóra , 2022. december 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?