Készíts a gyerekről nyári fotókat!

Amilyen jó idő van, szinte biztos, hogy aki teheti, már kiszabadult a városból, és vagy egy erdő hűvösében, vagy a vízparton próbálja családjával átvészelni a hőséget. Jó esetben ilyenkor visz magával az ember fényképezőgépet is, hogy megörökítse, mennyit is nőttek a gyerekek tavaly nyár óta – no meg kellenek a szép emlékek is későbbre, mondjuk akkora, mikor már pimasz kamaszok.

De hogyan készíthetünk jó fotókat a gyerekekről? Összeszedtünk néhány olyan támpontot, ami segíthet.

 • Döntsd el, hogy színes vagy fekete-fehér! A gyerekekről készült színes képek visszaadják a vidámságukat, a személyiségük sokszínűségét, ugyanakkor valósághű, hihető képeket adnak. A fekete-fehér képek viszont sokkal erőteljesebb hatással bírnak, sokkal erősebben jelenítik meg a mondanivalót, drámai, feszes fotók születhetnek belőlük.

 • Figyelj a háttérre! Hiába készül egy bombasztikus kép a csemetéről, ha a háttérben a feje fölött egy kupac mosatlan edény tornyosul, vagy ha egy szerencsétlenül belógó sátorfeszítő zsinór pont a nyakvonalában metszi át a képet, a figyelem biztos ezekre a hibákra fog irányulni.
   
 • Állítsd a gépet sorozatfotózásra! Nem baj, ha sok kép készül a gyerekről és csak egy-kettő lesz belőle tökéletes. A többi mehet a kukába, de van két pont olyan képed, mint amilyet elképzeltél. Ha nincs sorozat funkció a gépeden, akkor is próbálj meg minél több képet ellőni, itt a mennyiség a minőséget segíti.
   
 • Figyelj a fényekre! A legjobb, ha szabadtéren, természetes fénynél készíted a fotókat – nyaraláskor vélhetően úgysem egy szobában töltitek az időt. Kora reggel és alkonyatkor vannak általában a legjobb fényviszonyok, de ettől még fotózz csak délelőtt és délután is, csak az ellenfényre figyelj. Vagyis sose fotózd úgy a gyereket, hogy a háta mögött van a nap – akkor az arca teljesen sötét marad, míg a kép többi része kiég.
   
 • Ne vakuzz! A kompakt gépek vakui csak arra jók általában, hogy a kép egy részét elégessék és közben még nyusziszemeket is varázsolj a gyereknek! Inkább állíts a gép fényérzékenységén, ha kell, támaszd le a képet, mert ilyenkor tovább tart a gépnek egy kép elkészítése és homályos lehet. Vagy gyújts annyi lámpát, amennyit csak lehet. Ha mindenképp vakuzni kell, érdemes a vaku fényét derítőre irányítani – fehér (!) fal vagy papírlap a vaku alá-fölé -, így szórtabb, természetesebb lesz a hatás.
   
 • Figyelj a képkivágásra is! Nem kell mindig mindennek rajta lennie a képen. Ha a gyereknek az arckifejezését akarod megörökíteni, készíts az arcáról közeli, szűekn kivágott felvételt – még a feje búbjának sem kell benne lennie feltétlenül a képben. Ha elmélyülten játszik, azt is érdemes úgy fotózni, hogy erről semmi se vonja el a figyelmet.

 • Játssz a szemszögekkel! Teljesen más hangulatú képet kapsz, ha egy gyereket a magad felnőtt nézőszögéből fotózol, felülről, mintha leguggolsz, hogy szemmagasságban légy vele, vagy lefekszel, hogy szuperhősként föléd tornyosulhasson.
   
 • Játssz a kép mélységével! Ha van erre lehetőség a gépeden, érdemes kipróbálni a kis mélységélességet – ilyenkor a fókuszban lévő téma éles lesz, a körülötte lévő dolgok viszont elmosódnak kissé. Ha ki akarod emelni a témát, ez remek lehetőség rá!
   
 • Ne pózoltasd a gyereket!Ha éppen nagyon el van merülve a fagyijában, ne szólj rá, hogy mosolyogj és nézz ide! Örökítsd meg azt az önfeledt pillanatot, amit átél, miközben a hűvös édességet nyalogatja. Ha cukorfalatnak látod egy adott pillanatban, kapd le sutyiban, anélkül, hogy észrevenné. Így lesznek igazán természetes képeid, melyekről átjön majd a gyerek valódi személyisége.
   
 • Igyekezz előre gondolkodni és komponálni! Hiába állnak már rendelkezésre a digitális eszközök, programok az utólagos vágásra-javításra, azért érdemes úgy megnyomni az exponáló gombot, hogy nagyjából azt látod a kijelzőn vagy a kémlelő nyíláson át, amit a képen is szeretnél. Persze, egy mozgásban lévő gyereknél erre kevés a lehetőség.

 • Hagyd rosszalkodni! Kúszni-mászni, ugrálni, koszosnak lenni, süsünek lenni. Gyereknek lenni. A legjobb képek általában így készülnek a gyerekekről, még akkor is, ha esetleg közben lehorzsolja a lábát.

Anyukák-apukák, van olyan fotótok a gyerekről, amire különösen büszkék vagytok?

Szilágyi Diána , 2013. június 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?