A gyerekek agya „felragyog” édesanyjuk hangjára

Egy agyi képalkotó vizsgálatot alkalmazó kutatás azt mutatta, hogy amikor az édesanyák megszólaltak, gyermekük több agyi területe, köztük az érzelmek és a jutalom feldolgozásért, a szociális funkciókért, az arcfelismerésért és a személyesen releváns dolgok észleléséért felelős területek is aktiválódtak.

Ez a fokozott neurológiai reakció azonban kizárólag az édesanyára korlátozódott, más nők hangjára nem jelentkezett.

„Számos szociális, nyelvi és érzelmi folyamatunkat az édesanyánk hangjának hallgatásával sajátítjuk el” – magyarázta a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklap május 16-i számában megjelent tanulmány szerzője, Daniel Abrams, a Stanford Egyetem pszichiátere. „Meglepő módon azonban csak keveset tudunk arról, hogyan szervezi magát az agy e fontos hangforrás köré. Eddig nem ismertük fel, hogy az édesanya hangja ilyen gyorsan elér ennyire sok különféle agyi rendszert.”

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a gyermekek előnyben részesítik édesanyjuk hangját, az ennek hátterében álló mechanizmust azonban nem ismertük pontosan.

Az új kutatás során 24 hét és tizenkét év közötti gyermeket vizsgáltak, akiket biológiai anyjuk nevel. A gyermekek édesanyjai értelmetlen szavakat mondtak ki, és ezeket a kutatók felvették. Két olyan édesanya is kiejtette ezeket az értelmetlen szavakat, akiknek gyermeke nem vett részt a kutatásban, és erről is hangfelvételt készítettek. Miközben a gyerekek meghallgatták édesanyjuk és az idegen nő hangfelvételét, a kutatók MR-vizsgálattal figyelték meg az agyi aktivitásukat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyermekek 97 százalékos pontossággal azonosítani tudták édesanyjuk hangját, még az után is, hogy csupán alig 1 másodpercig hallották.

„A hang az egyik legfontosabb társas kommunikációs kapaszkodó” – mondták a kutatók. „Érdekes látni, milyen sokáig él tovább az édesanya hangjának visszhangja számos agyi rendszerben.”

Babanet/Medipress , 2016. május 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó