A bevásárlószatyor sem mindegy, milyen: 10 tipp a választáshoz

A nejlonzacskók környezeti terhelése nagyon nagy, egyes országokban már betiltását tervezik az áruházakban. Gyakran halljuk, legyen nálunk zacskó, szatyor és ez talán nem is olyan nehezen megvalósítható, de pár tanácsot érdemes megfogadnunk a használatukkal kapcsolatban.

Korábbi ajánlónkban már ajánlottunk néhány klassz szatyrot, most több szempontból is vizsgáljuk a szatyor-helyzetet.

1. Bár sok vidám és színes szatyor kapható, érdemes odafigyelnünk arra, hogy jó minőségűt és lehetőleg ne szintetikus alapanyagból készültet válasszunk. 

2. Olyan is jó lehet, ami újrahasznosítással készült. A Medence Csoportnál vásárolható is ilyen, workshopokat is tartanak, ahol használt, megfelelően kezelt molinókból saját magunk is összerakhatunk egy szatyrot/táskát, persze segítséggel.

3. Tartsunk külön zacskót a zöldségeknek, külön zacskót a húsnak és külön zacskót a pékárunak. Az egyiket bele is tehetjük a másikba, de jobb, ha külön tároljuk őket.

4. Kevesen tudják, de a zacskókat érdemes nagyjából hetente kimosni, mert a zöldségekkel, gyümölcsökkel, bármiféle áruval baktériumokat is hazahurcolunk, ezektől jó megszabadulni.

5. Ne vegyünk rossz minőségű szatyrot, csak azért, mert cuki a mintája, ha hamar elszakad, ott vagyunk, ahol a part szakad, dobhatjuk ki és vehetünk újat. Pl. az Ikeás elég jól bírja és elég olcsó is, 295 Ft törzsvásárlói kártyával.

6. Biztos mindenki ismeri azt az érzést, amikor hazarogyunk, ledobjuk a zsákmányt, majd tíz percig ellilult ujjainkba próbálunk életet lehelni.  Ha már megvan ez a luxusunk, hogy magunk választhatjuk ki mindennapi zacskóinkat, keressük meg a legkényelmesebb fazont, amit a vállunkra is tudunk akasztani és elég vastag a pántja, hogy ne vágja azt.

7. Ha nagyobb bevásárlásra készülünk, két jó megoldás is lehet. Vannak – igaz műanyag – de nagyon nagy teherbírású, szélesebb pántú táskák, ezeket érdemes bekészíteni, illetve örök darab a gúnynevén csak „banyatankként” elhíresült, ám újra reneszánszát élő alapdarab – azaz a tolható/húzható táska. Az Ikea itt is nyerő, levehető a táska és jó áron, rendszerint elég szép gurulós táskák kaphatók, ez törzsvásárlói kártyával 4990 Ft.

8.  Ha a házban sokat kell még cipelnünk, akkor ebből válasszunk olyat, amelyik tud „lépcsőt járni” (simán fogadjuk el, hogy ez nem ciki), vagy a vázáról levehető a táska rész, bár ez utóbbit itthon csak nagyon elvétve lehet sajnos megtalálni.

Mrs. Grabowski , 2015. május 04.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó