CSAK VÖRÖS NE LEGYEN!

A minap gyanútlanul álltam sorban egy élelmiszerbolt kasszájánál. Két, 30 körüli, pocak alapján 6-7 hónapos várandós kismama beszélgetését hallottam meg véletlenül, akik előttem álltak. A szőke hajú kismama abbéli aggodalmának adott hangot, hogy mivel a családban egy dédi és egy nagymama is vörös hajú, attól fél, hogy születendő babája is vörös lesz. Fekete hajú barátnője osztozott a félelmében, és tromfolt: „Jaj, csak vörös ne legyen!” Akkor, ott, egy szót sem szóltam, de most igenis kimondom: A vörös haj különleges és gyönyörű! 

Szerencsésebb társadalmi fejlődésű országokban, mint például Dániában, a vörös hajú gyermek születésére büszke a család. Az ókori Görögországban a vörösre festett haj azt mutatta, viselője bátor ember. Lengyelországban szerencsét jelent, ha három vörös hajú emberrel találkozol egymást követően.

Miért különleges a vörös természetes vörös haj?

  1. ​Mert a föld lakosságának kevesebb, mint 2%-a vörös. -  Skócia vezet 13%-kal, Írország követi 10%-kal.        
  2. Mert mindkét szülőnek hordoznia kell a MC1R gént, (Az MC1R vagy más néven a Melanocortin 1 receptor egy gén, mely a bőrszínért és hajszínért felelős.) de ha csak hordozók, és ők maguk nem vörösek, akkor csak 25% az esélye, hogy gyermekük vörös lesz. Fájdalommentesen, nyálból vett mintával tesztelhető, hogy valaki hordozó-e.
  3. Etnikai hovatartozástól függetlenül (tehát akár afro amerikai szülőknek is) születhet vörös hajú babája, főleg, ha vannak észak-vagy nyugat európai felmenőik.

Afro-amerikai vörös hajú kislány (fotó: something by Rae)

Ennyi különlegesség mellett, mi lehet az oka egyes szülőkben az ellenérzésnek? Talán az, hogy a vörös hajú baba érzékenyebb, es több odafigyelést igényel. Ami viszont nem lehet akadálya, hogy csodálattal vegyük körül.

8 dolog, amire figyelj, ha vörös hajú a gyermeked:

1.  Érzékenyebbek a fájdalomra

 

   Fotó: www.everythingforredheads.co.uk

2. A vörös haj fehér bőrrel társul 

Vörös hajú gyerekek

A fehér bőrük fokozottan kell védeni a napsugaraktól, mivel csak kevés melanint képes termelni. 2010-es tudományos felmérés szerint 2.5x nagyobb a vörös hajú felnőttek között a leégés miatti bőrrák kialakulásának esélye.  Fényvédő krém, nyári sapka és babák számára is kapható UV-szűrős ruhadarabok ideálisak számukra. 

3. A vörös haj a legdúsabb

Vörös hajú gyerekek

A vörös hajszálak sokkal vastagabbak, mint más haj színek esetében, és a haj is dúsabb. Sok vörös baba pár hónaposan már hajkoronával hódít. ​​


4. Legritkább a vörös haj és kék szem 

Vörös hajú gyerekek

A legritkább kombináció a Földön a kék szem és a vörös haj. A legtöbbször a barna, mogyoró és zöld különböző árnyalatiban pompázik íriszük.​

Fotó: www.everythingforredheads.co.uk

5. Az átlagosnál gyorsabban változik a testhőmérsékletük 
Kutatások szerint ez nem egy csoda, csupán az az oka, hogy ők érzékenyebbek a meleg es a hideg okozta fájdalomra. 


6. Képesek D-vitamin előállítására 
A bőrükben levő alacsony melanin-tartalom miatt nem tudnak napsütés hatására elegendő D-vitamin hoz jutni. Szervezetük azonban képes D-vitamin előállítására, különösen ha kevés fény éri őket. ​


7. Gyakran balkezesek 
A recesszíven öröklődő tulajdonságok gyakran fordulnak elő párban. Így a vörös hajú gyermekek gyakran balkezesek is. 

Vörös hajú gyerekek

Fotó: Born in May

8. Gyönyörűek!

Mondd el neki minden nap, amíg nem tudatosul benne, hogy ne tudom ártani neki senki megjegyzése. Hogy el tudja majd mondani ő is a yermekének, hogy a vörös haj gyönyörű!

CSAK VÖRÖS NE LEGYEN!
Fotó: 500px.com

Forrás: www.everythingforredheads.co.uk,

Erdélyi Nóra , 2017. május 30.
 
 
 
Címkék:  

családtervezés

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?