#baba#anya

Párkapcsolati problémák a baba születése után: mit tehetünk, hogy helyreálljon a béke?

A baba születése után egyre több olyan helyzettel találkozhatunk, ami konfliktushoz vezethet, és az intimitás is sérülhet a párkapcsolatban. Elmondjuk, mire érdemes figyelni, hogy könnyebb legyen ez az időszak!

Hosszú távon párkapcsolatot működtetni nem egyszerű feladat, főleg akkor nem, ha a párnak már nem csak egymásra kell figyelnie. Amikor megérkezik a baba a családba, akkor az esetek többségében gondok jelentkeznek a párkapcsolatban.

A problémán kizárólag a kommunikáció segíthet

A párkapcsolat elején minden olyan izgalmas és különleges, aztán, amikor kiderül, hogy úton van a kisbaba, mindez fokozódik. Amikor megérkezik a csöppség, akkor kiderül, hogy ezek a hónapok nemcsak szép és felemelő pillanatokból állnak, hanem kimerítő napokból is. Amikor az anya és az apa már napok óta nem tudja kipihenni magát, akkor még a háztartási feladatok is problémaforrásnak tekinthetőek.

A legtöbbször az okoz problémát, hogy valamelyik fél úgy véli, hogy nem egyenlő a feladatok felosztása. Ezen a problémán kizárólag a kommunikáció segíthet, nem szabad arra várni, hogy a másik fél majd magától rájön arra, hogy mit kellene tennie. Ehelyett meg kell beszélni, hogy mit várnak el a felek egymástól, ezt követően pedig ki kell dolgozni egy jól működő tervet, fel kell osztani a feladatokat.

Egyik fél sem szeretne rosszat a gyereknek

További vitaforrás lehet az eltérő nevelési minta. Sokszor erre csak a baba születését követően derül fény, és az esetek többségében veszekedésekhez vezet. A megoldáshoz itt is kommunikációra van szükség, hiszen abban biztosak lehetünk, hogy egyik fél sem szeretne rosszat a gyereknek. Meg kell beszélni, hogy nevelésben milyen területeken van eltérés, majd pedig egyeztetni kell azt, hogy a kétféle rendszert hogyan lehet úgy összefésülni, hogy a pár mindkét tagja elégedett legyen. Amennyiben úgy érezzük, nem tudunk dűlőre jutni, érdemes szakembert is bevonni.

A feszültséghez hozzátartozik az is, hogy nem lehet nemi életet élni akkor, amikor jólesik, aminek többek között a fáradtság a kialvatlanság és az időhiány az oka, továbbá az, hogy a nők sok esetben szégyellik a testüket a szülés után. Érdemes erre odafigyelni, és akár megtervezni az alkalmakat. Fontos a kettesben töltött idő, hiszen lehetőséget biztosít arra, hogy kiléphessenek a felek az apai és anyai üzemmódból. Bátran rá lehet bízni a gyereket pár órára a nagyszülőkre vagy a barátokra.

A nyílt kommunikáció elengedhetetlen

A baba születése utáni hónapok nem csak a felhőtlen örömről szólnak: nem szabad hagyni, hogy a baba igényei az egymás iránti igényeket teljesen elnyomják, és emiatt a felek eltávolodjanak egymástól. Fel kell arra készülni, hogy a szülővé válás nagy hatással van a házasság működésére, és a negatív hatások hirtelen jelentkeznek majd, ami teljesen természetes.

A problémákat semmi esetre sem szabad a szőnyeg alá söpörni, foglalkozni kell velük, hiszen ha erre nem kerül sor, akkor sokkal komolyabb problémákat eredményezhetnek. Érdemes már a baba születése előtt felkészülni arra, hogy az elkövetkezendő időszak nem lesz könnyű. Ezzel a felkészüléssel a problémák egyszerűbben felismerhetővé válnak, és könnyebben lehet azokat kezelni.

Babanet, 2024. április 27.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?