#baba#anya

Mióma: jóindulatú daganat, de meddőséget is okozhat

A mióma komoly fájdalmak kiváltója, és akár meddőséghez vagy vetéléshez is vezethet. A nőgyógyász elmondja, mit lehet tenni, ha kezünkben a diagnózis.

A mióma sok nő életét keseríti meg: ez a leggyakoribb jóindulatú nőgyógyászati tumor, a reproduktív korú nők mintegy 80%-ka találkozik vele. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Mi a mióma?

Amikor valaki szembesül azzal a ténnyel, hogy daganata van, összeszorul a gyomra. A görcs valamelyest enyhül, amikor kiderül, hogy jóindulatú daganatról van szó, hiszen ez “csak” mióma. Amikor azonban hosszabb távon kénytelen vele együtt élni az ember, akkor rádöbben, hogy a “csak” idézőjelei nagyon is helyénvalóak. 

A mióma egyik legrosszabb tünete a fájdalom és az elhúzódó alvadékos, bőséges menzesz, mely lerövidült ciklusidővel is párosul. Komoly megterhelés még az is, hogy a mióma sok esetben okoz meddőséget, de ha sikerül is a fogantatás, a vetélés esélye akkor is sokszorosára nő. 

A mióma lelki hatása

A Johns Hopkins Medicine kutatói 57 klinikai vizsgálat alapján mutattak rá arra a tényre, hogy a mióma bizony komoly lelki megterheléssel is jár. A betegséggel küzdő nők körében gyakoribb a depresszió és a szociális elszigetelődés. Előbbi oka az a képzet, hogy már nem urai testüknek, hogy az becsapta őket. Utóbbi, vagyis a szociális elszigetelődés pedig többnyire a fájdalmas, elhúzódó és erős menzesznek köszönhető, amiért a nők inkább nem mennek társaságba. Sajnos a szégyenérzet és a szorongás is gyakori kísérői a jelenségnek. 

Mi a miómakialakulásának az oka?

A mióma kialakulásában is szerepet játszik a lelki oldal, kutatások alapján a stressz is komoly indikátora a betegségnek, ahogyan a táplálkozás és az életmód is. A mióma kiváltó okai között az ösztrogén magas szintje is szerepel (ez bizonyítható, hiszen sem a pubertás előtt, sem a változó kor után nem jellemző a tumorok kialakulása). Az ösztrogén dominancia pedig korunk egyik legégetőbb problémája, mely nem csak a nőket érinti, és amely sajnos szintén a tápanyagok nem megfelelő bevitelével is összefügg.

– mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Jelenleg a világon minden negyedik ember, azaz körülbelül 2 milliárd személy küszködik valamilyen tápanyaghiányos állapottal, és a számok egyre csak romlanak. A tápanyagok a test építőkövei, hiányukban a szervezet működése nem lesz tökéletes, betegségek alakulnak ki. Többek közt a meddőség terjedése, a miómák kialakulása, de az elhízás és sok hormonális betegség is erősen kötődik a tápanyaghiányos állapotokhoz. 

Szinte nincs is olyan ember, aki ne olvasott volna az egészséges életmód fontosságáról, a jó minőségű, egészséges ételek fogyasztásáról és a mozgás fontosságáról. Tudjuk, hogy fontosak, de sokszor elérhetetlenek, és hát az étkezés még akkor is nehezen fedezni a tápanyagszükségletet, ha betartunk minden egészséges szabályt, főleg akkor, ha várandóssággal is párosul a helyzet. Ilyenkor ugyanis az igények meg is növekednek, és a vegyszerezés, tömegtermelés és környezeti ártalmak miatt lecsökkent élelmiszer beltartalom ezt már nemigen képes fedezni. 

Mit lehet tenni mióma esetén? 

A tápanyagok pótlása nem csak a várandósoknak lehet fontos. A tápanyaghiányos állapotok sok olyan betegség indikátorai is lehetnek, melyek a megfelelő, normál tápanyagszinttel egyszerűen kikerülhetők lennének. A pótlásra pedig ma már sok táplálékkiegészítő létezik. 

Mindegy, hogy várandósvitamin, női vitamin - sőt, férfivitamin -, mindegyik esetében kiemelten kell kezelni a hasznosulás kérdéskörét. Bevinni az anyagokat ugyanis egyszerű, de az, hogy ezek közül mennyi hasznosul, az már egészen más kérdés. Az anyagok felszívódása – vagyis hasznosulása – lényegesen jobb, ha azok szerves, biológiailag aktív formában vannak jelen. Ehhez szerves kötések kellenek, amik a készítményekben praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formákat jelentik (pl.: cink-citrát; vas-glükonát). Így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. Ha pedig a készítmény komplex is, vagyis sok anyagot tartalmaz, akkor az egyes anyagok segíthetik mások hasznosulását (mint a C-vitamin és a vas, a D-vitamin és a kalcium vagy az A-vitamin és az E-vitamin esetében). Várandósvitamin esetében még egy kitétellel számolni kell: a három trimeszternek eltérő igényrendszere van, vagyis a vitaminnak ezt a tagoltságot mindenképpen figyelembe kell vennie! 

A megfelelő tápanyagellátottság természetesen még nem garancia arra, hogy a termékenység visszatér, vagy hogy a mióma nem alakul ki, hiszen léteznek olyan tényezők is, melyekre sajnos külső ráhatásunk nincsen. Ilyen például a genetika, ám a test optimális működésének biztosítása a lehetséges gondok kialakulásának esélyét a minimálisra csökkenti, ami nem utolsó szempont.

Babanet, 2024. április 26.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?