Mennyi az ideális korkülönbség két testvér között? Mikor jöhet a következő?

Jó lenne egy kistesó a nagyobbik mellé, de nem vagy benne biztos, hogy mikor vágjatok bele a családbővítésbe? Különböző cikkeket olvasol a témában az ideális korkülönbségről, de félsz, hogy túl sok vagy túl kevés lenne az idő? Összegyűjtöttünk néhány érvet és ellenérvet a teljesség igénye nélkül, hogy könnyebben tudjatok dönteni.  

Mennyi az ideális korkülönbség két testvér között? Mikor jöhet a következő?

Sok élethelyzetben az első terhesség és az otthon töltött idő alatt az anyukában feléled a vágy, míg a nagyobbikkal gyeden van, addig egyszerre letudja a „pelusos időszakot”, mások viszont várni szeretnének.  Létezik-e vajon olyan, hogy ideális korkülönbség? Szakértők, de még édesanyák között is megoszlanak a vélemények, hogyha szeretnének több gyermeket, akkor  mennyi korkülönbség legyen a gyerekek között.

Orvosi szempontból nézve a terhesség megviseli az édesanya szervezetét, ezért csak akkor szabad belevágni a család bővítésébe, ha már teljesen regenerálódott a teste. Szakértők szerint normál esetben legalább 1,5-2 évnek kellene eltelnie a két terhesség között.

Van, amikor a szülők döntése vagy épp a természet közbenjárása révén kevesebb idő telik el az első gyermek születése után, de már úton van a második. Az első reakció általában a pánik, hogyan fogja anyuka bírni a két kicsi gyerekkel otthon, de ez korántsem olyan nehéz, mint amennyire látszik.  Az első gyermek születése utáni teendők sokkal jobban megviselik a szülőket kezdetben, mert még nem tudják mit és hogyan csináljanak. A második gyermek érkezésére már rutinosabban állnak hozzá, de a két gyerekről valóegy időben történő gondoskodás és folyamatos figyelemigény a gyerekekre, sokszor megviseli a párkapcsolatokat.

Ami azonban a kis korkülönbség mellett szól, hogy szinte egyszerre letudhatók a kicsikkel járó párhuzamos gondozási feladatok és az élet is izgalmasabbá válik egy idő után. Nem utolsósorban pedig a szülők is hamarabb átaludhatják az éjszakákat, ha nem sok idő van a két tesó érkezése között.  Pozitív érvként szól még, hogy a gyerekek szorosabb viszonyban nőnek fel, jobban tudnak együtt játszani és a testvéri féltékenység is talán jobban elkerülhető. 

Anyagi szempontból viszont mérlegelni kell, ha anyuka hosszabb ideig esik ki a munkából annál nehezebb a visszatérés. Munkáltatói szemmel sok helyen nem nézik jó szemmel, ha sokat van távol a gyerekek betegeskedése miatt az édesanya, ami hosszabb távú problémákat okozhat a munkahelyen és a család életében is. Ilyenkor jó, ha van egy gondos nagyszülő a közelben, aki segíteni tud a gyerekek körül.

Az ideális korkülönbségnek nagyon sok anyuka véleménye  alapján a 3 évet mondják, mert a nagyobbik már abban a korban van, hogy elmagyarázzák a kistestvér születését és be tudják akár vonni a kicsi gondozásába is, így nem érzi magát mellőzöttnek annyira.  Amíg a nagy oviban van, addig anya több időt, figyelmet tud szánni a kicsire, viszont emiatt talán a nagy féltékeny lehet a tesó kiváltságos helyzetére. Ezt a szülőknek okosan kell kezelnie, mert ha jobban odafigyelnek a nagyobbra és éreztetik vele, hogy ő is ugyanolyan fontos, mint a kicsi, akkor zökkenő mentesebb lehet az életük

Valójában azonban bárki, bármit mond, nincs olyan, hogy ideális korkülönbség a gyerekek között. A két szülő döntése, hogy mikor bővül a család, a lényeg, hogy egymással egyetértésben, szeretetben neveljék fel gyermekeiket.

Nálatok mennyi a korkülönbség a gyerekek között? Hogy látjátok, van-e ideális korkülönbség? 

Bódogh Gabriella , 2020. február 25.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó