Mikortól adhatok édességet a gyerekemnek? A dietetikus elmondja

Egy kis csoki a nagyitól, egy nyalóka a déditől, gumicukor, ha jól sikerült a nap – nagyon könnyen bele lehet csúszni abba, hogy a gyerek már éjjel-nappal azzal nyaggat, mikor kaphat egy kis édességet. De mi a megoldás, és mikortól adhatunk ilyen nasikat a gyereknek? Erről kérdeztük a dietetikust.

A kérdéseinkre Ihász Katalin dietetikus válaszolt.

Az édességek mindenhol ott vannak – reklámokban, a boltok polcain, a játszótéren az anyukáknál, és szinte képtelenség elkerülni őket. De mikortól ehet egyáltalán ilyet egy gyerek?

Az édesség, remélhetőleg gyümölcs formájában, a hozzátáplálás kezdetétől ott van a gyerekek étrendjében. A gyümölcsök remek rost-és vitaminforrások, tápanyagdúsak. Napi két étkezésre simán kaphatnak lehetőleg jó minőségű idénygyümölcsöt a babák, és később az ovisok is. Már eleve a gyümölcsök is tartalmaznak gyümölcscukrot, így az első években bőven elég, ha ezekhez hozzájut egy gyerek.

Hány éves kortól engedhetjük meg a nagyszülőknek, hogy bármiféle édességet adjanak a gyereknek?

Az a baj, hogy legtöbbször a nagyszülők már akkor belekezdenek az édességgel való kényeztetésbe, amikor a kicsik már esznek szilárd táplálékot. 3 éves korig viszont érdemes lenne kerülni az édességeket. Persze vannak kifejezetten a kicsiknek árusított termékek, amik gyakorlatilag elkerülhetetlenek, de próbáljuk ezeket minél később bevezetni az étkezésbe. Ha időnként eszik édességet a gyerek, az még nem tragédia, de ne tegyük mindennapivá a dolgot, és még véletlenül se jutalmazásra használjuk ezeket az ételeket.

Van olyan, ami kevésbé rossz megoldás? Mi az, ami az egészséges nassok közé tartozik?

Válasszuk a házi, az általunk készített édességeket, mert ezeknél mi döntjük el, mennyi cukor, liszt van benne. Bátran nyúljunk a zabliszthez, vagy készítsük fele sima liszt – fele teljes kiőrlésű liszt arányban a sütiket, és az előírtnál sokkal kevesebb cukorral. Persze az ilyen nasik elkészítése időigényesebb, mint a boltban leemelni egyet a polcról, viszont vannak napokig elálló finomságok, házi zabkekszek, amik tökéletes megoldások.

Mivel pótolhatjuk a cukrot, ha a gyerekek által kedvelt ételekről van szó?

A méz tökéletes a túrógombócra, süteményekbe. Nem kell teljesen kiiktatni a cukrot, csak a mennyiségre figyeljünk. Ott vannak még az édesítők is, például az eritrit, a sztívia, ezektől inkább kíméljük a kicsiket, mert az arra érzékenyeknél puffadást okozhatnak.

Mi a helyzet a rejtett cukorforrásokkal?

Az üdítőkkel is nagyon óvatosan kell bánni, mert rengeteg cukrot tartalmaznak. Folyadékra nagy szüksége van a testnek, de lehetőleg ezt a gyereknél is szénsavmentes ásványvízzel oldjuk meg. Ha már picinek is a különféle ízesített gyümölcsleveket adjuk, az hosszú távon emésztési problémákhoz, elhízáshoz vezethet, és nehezebb lesz róla leszoktatni őket. 

Babanet, 2024. május 08.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?