#baba#anya

A folsavhiány hiperaktivitást okozhat

Egy új tanulmány szerint, ha a terhesség korai szakaszában a kismama kevés folsavat fogyaszt, az a születendő gyermeknél hiperaktív viselkedést okozhat.
Ennek az az oka, hogy a folsav alacsony szintje már a terhesség elején akadályozza a magzat agyának fejlődését. A tanulmány egyedülálló, hiszen ez az első, ami kapcsolatot keres az étrend folsav szintje és a gyerekek viselkedési rendellenessége között.

Mintegy 100 nőt figyeltek meg a terhesség korai szakaszától kezdve akár 8 éven keresztül. A folsavszintre az étrenddel kapcsolatos kérdésekből és vérmintákból is következtettek a kutatók.

A kutatás ismét rámutatott arra a közismert tényre, hogy egyes születési rendellenességek - különösen a gerincvelő és az agy területén - kivédhetőek a terhesség korai szakaszában folsav fogyasztásával – írja az Orientpress. A legtöbb ilyen komplikáció a kezdeti időben, 3-4 hetes terhesség alatt léphet fel és könnyen megelőzhető lenne.

A probléma csupán az, hogy a legtöbb nő ilyenkor még nem is tudja, hogy terhes. Ezért lenne fontos, hogy alapvetően kiegyensúlyozottan étkezzünk, illetve a gyerekvállalásra felkészülten vállalkozzanak a leendő szülők.

 

A sok folsavat tartalmazó élelmiszerek: spenót, spárga, csicseriborsó és római saláta, fekete bab. A kutatás eredményei a Journal of Child Psychology and Psychiatry-ban olvashatóak.Egy új tanulmány szerint a kevés folsav fogyasztása a terhesség korai szakaszában okozhat hiperaktív viselkedést a születendő gyermeknél.

Ennek az az oka, hogy a folsav alacsony szintje már a terhesség elején akadályozza a magzat agyának fejlődését. A tanulmány egyedülálló, hiszen ez az első, ami kapcsolatot keres az étrend folsav szintje és a gyerekek viselkedési rendellenessége között.

Mintegy 100 nőt figyeltek meg a terhesség korai szakaszától kezdve akár 8 éven keresztül. A folsavszintre az étrenddel kapcsolatos kérdésekből és vérmintákból is következtettek a kutatók.

A kutatás ismét rámutatott arra a közismert tényre, hogy egyes születési rendellenességek - különösen a gerincvelő és az agy területén - kivédhetőek a terhesség korai szakaszában folsav fogyasztásával – írja az Orientpress. A legtöbb ilyen komplikáció a kezdeti időben, 3-4 hetes terhesség alatt léphet fel és könnyen megelőzhető lenne.

A probléma csupán az, hogy a legtöbb nő ilyenkor még nem is tudja, hogy terhes. Ezért lenne fontos, hogy alapvetően kiegyensúlyozottan étkezzünk, illetve a gyerekvállalásra felkészülten vállalkozzanak a leendő szülők.

A sok folsavat tartalmazó élelmiszerek: spenót, spárga, csicseriborsó és római saláta, fekete bab. A kutatás eredményei a Journal of Child Psychology and Psychiatry-ban olvashatóak.

2010. május 06.

 
 
 
Címkék:  

terhesség

X
EZT MÁR OLVASTAD?