Koraterhességi tünetek

A terhességi teszt pozitivitását a HCG nevű hormon okozza, amely lényegében egy vezérlő jellegű hormon. Termelődése a beágyazódáskor indul meg, tehát általában az elmaradt vérzés (ekkorra már két hét eltelt a megtermékenyüléstől) után jó egy héttel válik pozitívvá a teszt. Jelek rendszerint a fogantatás utáni 15-20 napban jelentkeznek először, tehát a gyakorlatban a soros vérzés elmaradása körüli időben. Tudniillik: a magzat ekkor került biológiai kapcsolatba az anyjával.
 

Az első igazi jel lehet a vérzés elmaradása, késése. Ha ilyenkor a reggeli ébredési hőmérséklet 37 fok felett van, az jó jel.

A terhesség általános tünetei klasszikusak: rosszabb közérzet, mellfeszülés, reggeli hányinger, alhasi teltségérzet (mintha bármelyik pillanatban megjöhetne...) Koraterhességben az alhasi vérbőség okozza ezt a tünetet. De ezek nem specifikusak. A terhesség jele lehet az állandó éhségérzet, de ezt terhességi jelként értelmezni nem szabad!

A terhes méh már a növekedés kezdeti stádiumában nyomja a hólyagalapot, alhasi vérbõség van, tehát való igaz, hogy a vizelési inger az egyik terhességi jel.

A tényszerű a vérzés elmaradását 1-2 héttel követően elvégzett ultrahang vizsgálat. 

Lehet, hogy lakonikus, de az én véleményem szerint terhesség az, amelyet ultrahanggal ki lehet mutatni.

Lényeges előnye az ultrahangnak, hogy a teszttel ellentétben a beágyazódás helye is megállapítható: egyáltalán nem mindegy, hogy a pete esetleg nem a méhen belül található... A kimutathatóság sokszor napokon múlik és általánosságban a fogamzástól (!) számítva 23-26 nap múlva biztosan eredményes. Terheskönyvet pedig igazolt magzati szívműködés birtokában (6. hét körül, tehát jó két héttel a vérzés kimaradása után) állítunk ki jó szívvel.

Dr. Nagy László

2002.05.02

Dr. Nagy László, 2002. május 02.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?