Praktikák a reggeli rosszullét ellen

Ott a kezedben a kétcsíkos teszt, de mégsem felhőtlen az örömöd? Reggelente megkeseríti az életed az émelygés? Esetleg nemcsak reggel, de délben és este is vacakul érzed magad? A reggeli rosszullét a terhesség első trimeszterében a kismamák 70-80 százalékánál okoz panaszokat, és bizony, nevével ellentétben a nap bármelyik szakában jelentkezhet.

Ugyan valóban csak a terhesség első pár hónapjában észleli a kismamák nagy része – általában a 12-17. hét között ér véget -, és egy friss kutatás szerint azok a kismamák, akik szenvednek tőle, kisebb eséllyel vetélnek el, mint azok, akik sosem tapasztalták, ez a koraterhességi tünet valóban rányomhatja bélyegét a mindennapokra. Mit tehetsz azért, hogy a tüneteket csökkentsd, netán teljesen meg is szüntesd? Erre adunk most pár ötletet.

 • Gyömbérrel a jobb közérzetért! – A gyömbér igazoltan hatásos émelygés, hányinger ellen. A Nyugat-Sydney-i Egyetem 2010-es tanulmánya szerint pedig nemcsak a koraterhességi émelygés ellen hatásos, de alkalmazásával a kismamák hányása is megritkítható. Igyál gyömbérteát, egyél kandírozott gyömbért, gyömbéres kekszet, fűszerezz gyömbérrel – meglátod, jobban leszel!
   
 • Egy nyalás citrom – Vagy egy szippantás a levéből szintén segíthet. Sok nőnél a citrom friss illata és fanyar íze lecsillapítja a háborgó gyomrot.
   
 • Egyél rendszeresen! – Ha kismama vagy, már pusztán attól is rosszul lehetsz, ha nem eszel elég gyakran. Úgyhogy egyél, ha éhes vagy! Sokat segíthet, ha reggel is megpróbálsz magadba erőltetni valamit – az éhség könnyen émelygéssé válhat -, és felejtsd el az órára étkezést, egyél egy keveset, ha úgy érzed, éhes vagy. Attól sem kell tartanod, hogy ha csak a pirítós és a tea marad meg benned, mi lesz a gyerekkel – rendben fog fejlődni, és mire ennek valóban hatása lehet rá, már te is ki tudod majd bővíteni az étrended.

 • Az egyszerű nagyszerű! – A terhesség nem az az időszak, mikor érdemes a legkülönfélébb gasztrokalandokba bocsátkozni, és kipróbálni például a thai vagy az indiai konyhát – kivéve persze, ha majd megveszel érte! Sokszor az egyszerűbb, kevésbé fűszeres és zsíros ételek jobban bent maradnak a gyomorban. Próbáld ki a főtt rizst, natúr joghurtot, görögdinnyét, banánt (mértékkel), reggeli pelyheket, főtt krumplit, párolt húst.
   
 • Idd más hőmérsékleten! – A reggeli meleg teád, amit annyira szeretsz, lehet, hogy ebben az időszakban kifejezetten rosszul esik. Ha így lenne, próbáld ki langyosan, ha az sem működik, akkor hidegen! Ha viszont az eddig jólesően hideg italok ingerlik a gyomrod, akkor idd azokat mostantól melegebben. A fontos csak az, hogy igyál eleget és még csak esélyt se adj a kiszáradásnak! Igyál meg naponta legalább nyolc pohárnyi folyadékot – de ha jól esik, fagyasztott gyümölcsökkel gazdagított vizes jégkrémként is elszopogathatsz egy jó adag folyadékot.
   
 • Ne gondolj rá! – Hát hogyne! Ha az olyan könnyű lenne! Pedig a figyelemelterelés valóban működik! Például a dolgozó mamák közül sokan beszámolnak arról, hogy ha belemerülnek a munkába, csökkennek a kellemetlen tünetek. Érdemes tehát megpróbálni folytatni a munkát, ha pedig nem dolgozol, próbálj meg olvasni, sétálni, barátokkal beszélgetni – bármit, ami elvonhatja a figyelmed a kellemetlenségekről.
   
 • Dőlj le! – Persze ezt könnyű mondani, hiszen, ha dolgozol vagy a nagyobb gyerekeidre kell felügyelned, nehezebben kivitelezhető. De ha le tudsz feküdni egy kicsikét, azzal könnyíthetsz az émelygésen és a hányingeren.
   
 • Gyengéd segítség! – Ha semmi sem használ, megpróbálkozhatsz a homeopátiás szerekkel, ezek között is vannak olyanok, amelyek kifejezetten a kismamák hányingere ellen hatásosak. Persze, nem árt előtte szakemberrel és a szülésszel is konzultálni.
   
 • Gyógyszeres harc – Persze, kismamaként az ember nem szívesen szed gyógyszert, ám ha semmi sem segít, előfordulhat, hogy az orvos gyógyszert javasol. A szakemberek szerint egy jól megválasztott gyógyszer kevesebb hátránnyal jár, mint az állandó hányás – mamára és babára nézve egyaránt.
   
 • Próbáld ki az akupunktúrát! – Természetesen szakemberhez kell fordulni, de sokak szerint a megfelelő pontokba szúrt akupunktúrás tűk akár már egyetlen alkalommal is lényegesen javíthatnak a helyzeten. Mielőtt kipróbálnád, mindenképp egyeztess a szülészorvosoddal!
   
 • Rejtett készletek – Ha a táskádban vagy a munkahelyi asztalodnál akad némi harapnivaló, az életmentő lehet a rosszullétekkel szemben. Némi perec, egy müzliszelet, egy kis doboz kóla (remek hányinger ellen!) segíthet a megelőzésben, ám ha minden kötél szakad, az sem árt, ha mellettük lapul egy zacskó, nedves törlőkendő, egy kis víz, hogy kiöblíthesd a szádat és némi leheletfrissítő cukorka.

Nektek milyen praktika vált be az első hónapok kellemetlen tünetei ellen?

Szilágyi Diána , 2012. július 23.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(3 hozzászólás) 

2012 07 23. 15:26
Érdekes ez a statisztika - azt hiszem, én is pont ebbe estem bele, a 7. héten vetéltem el és nem volt rosszullétes tünetem (minden más, fáradékonyság, lelassulás stb. igen). Szóval lehet, hogy már az is enyhítheti a rosszullétet, ha jó jelnek tekintjük :-)
→ válasz erre
2012 07 23. 20:12
dia
Manguszta, mondjuk, mint minden statisztikánál, itt is vannak kivételek. Én pl. dettó nem voltam rosszul a gyerekkel, összvissz kétszer volt enyhe hányingerem...

De egyébként igen, így is lehet nézni: a hányinger azért jó, mert tuti, hogy terhes vagy!
→ válasz erre
2012 07 25. 10:37
Én mindenkivel nagyon sokat hánytam, most vagyok 20 hetes, utoljára négy napja hánytam. Hát, van ilyen is... :)
→ válasz erre
X
EZT MÁR OLVASTAD?