Gazdasági válság Több abortusz Ukrajnában

A válság elsöpörte a múlt évi bébiboomot Ukrajnában, ahol az utóbbi hónapokban "járványszerű" méreteket öltött a terhességek megszakítása, és csökkenésnek indult a születésszám.

A válság elsöpörte a múlt évi bébiboomot Ukrajnában, ahol az utóbbi hónapokban "járványszerű" méreteket öltött a terhességek megszakítása, és csökkenésnek indult a születésszám.

A krízis miatt mind több terhes ukrán nő dönt az abortusz mellett, az utóbbi három hónapban 10–15 százalékkal nőtt a magzatelhajtó gyógyszerkészítmények eladása. A magánklinikákon dolgozó orvosok elismerik, hogy emelkedik a művi terhesség-megszakítások száma, és további növekedés várható – írta a korrespondent.net ukrán hírportál.

A cikk szerint a terhesség-megszakítások szaporodását jelzi az is, hogy a Jandex internetes keresőbe az idén tízszer többször ütötték be az „abortusz” szót, mint 2008 azonos időszakában. Igaz, a hivatalos statisztika egyelőre nem erősíti meg, de nem is cáfolja a magzatelhajtások számának ukrajnai növekedését. Ez azzal is összefügg, hogy az orvosok, félve a felelősségre vonástól, nem közlik a valós adatokat – mondta el a hírportálnak Szvetlana Zsuk, a kijevi egészségügyi főosztály szülész-nőgyógyász főorvosa.

A statisztikai adatok szerint Ukrajnában évente 200 ezer művi terhesség-megszakítás történik, de civil szervezetek jóval többre becsülik az abortuszok számát. Tény viszont, hogy az utóbbi tíz évben az országban becslések szerint harmadára csökkent a abortuszok száma, de ez a pozitív tendencia a válság miatt most megfordulni látszik – olvasható az MTI oldalán.

Valeri Zukin, a kijevi Nagyezsda reprodukciós klinika igazgatója szerint az idén az abortuszok számának 20–30 százalékos növekedése várható, s az elkövetkező években aligha lehet a tavalyi rekordnagyságú, 510 ezres születésszám emelkedésével számolni Ukrajnában.

2008. november 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó