#baba#anya

3 igazság a császáros anyukákról

Monet Nicole Moutrie, a Scarry Mammy cikkírója (aki nem mellesleg dúlaként is dolgozik), rengeteg szülést nézett (illetve kattintgatott) már végig, hiszen a szakmája a szülés-fotózás. Ha valaki, akkor ő aztán igazán tudja, hogy minden vajúdás más és más, a maga nehézségeivel, fájdalmaival és szépségeivel.

Nicole a képei segítségével örökíti meg egy-egy kisbaba első pillanatait, egy-egy bébi világra hozatalának történetét. A fotók kommentár nélkül is beszédesek, sosem hazudnak és olyan érzelmeket is ki lehet olvasni belőlük, amiket képtelenek lennénk szavakba önteni.

3 igazság a császáros anyukákról

Az idealizált természetes, hüvelyi szülés sem éppen mindig gyalog galopp, de Nicole találkozott már otthoni körülmények között világra segített csöppséggel, jakuzziban megszületett babával és még sok egyéb alternatív, különleges, szokatlan szülési helyzettel. Minden édesanyát hősnek tekinthetünk, azonban Nicole szívét mindig azok a bátor anyukák dobogtatták meg legjobban, akik a császármetszés mellett döntöttek vagy arra kényszerültek.

3 igazság a császáros anyukákról

A fotográfus szerint ezek az anyukák nem kapnak elég figyelmet, nem ismerik el kellően azt a csodát, amit ők képviselnek, ezért a szülőszobai tapasztalatai alapján 3 nagyon fontos dologra szerette volna cikkében felhívni a figyelmet a császáros szülés kapcsán:

  1. A császárral szülő asszonyok nagyon is bátrak!

3 igazság a császáros anyukákról

A műtétre való előkészülés bizony nem gyerekjáték, és sajnos az apuka, a társunk nem is lehet velünk a műtőben, a legnehezebb pillanatokban. Miközben anyukaként van benned egy jó adag teljesen természetes félelem a rideg műtőben, a műtő asztalon fekve, az orvos épp az aznapi ebédjéről (vagy más, hétköznapi témáról) folytat diszkurzust a nővérrel, hiszen Nekik ez csak egy, a napi rutin feladatok közül. Kicsit magányosnak és védtelennek érzi magát az ember, ráadásul a tét nem kicsi: egy új, aprócska élet. És mégis: anyukaként tisztában vagy vele, hogy minden félelem és fájdalom ellenére, ezt kell tenned, mert ez a legjobb a kicsinek!

  1. A császáros anyukák hihetetlenül erősek!

3 igazság a császáros anyukákról

Elég kevés az az anyuka, aki már a kezdetektől császárban gondolkodik. A legtöbb esetben, a várandósság utolsó szakaszában merül fel ez a lehetőség, akkor derül ki, hogy ez az alternatíva lenne a legjobb orvosi döntés, és akadnak olyan nők is, akiknek csupán napjaik, vagy akár csak óráik vannak elfogadni, hogy nincs más módszer, ha egészséges babát szeretnének a világra hozni. Ez egy óriási változás, ha előtte természetes szülés volt a cél, és baromi nehéz feldolgozni, de a császáros anyukák képesek rá!

Egy nagyműtét után általában az ember lábadozik, kíméli magát, sokat tartózkodik atz ágyban, pihenget, filmet néz… Azonban a szülés után ezt nem teheted meg. A tested még sajog és végtelenül kimerült vagy, mind fizikailag, mind lelkileg, de gondoskodnod kell a gyermekedről.

Tehát nem csak a szülés alatt erősek ezek a tiszteletre méltó édesanyák, hanem az azt követő napokban, hetekben, hónapokban… években is!

  1. 3 igazság a császáros anyukákról

Minden szülés hagy némi heget a testünkön, és a lelkünkben is. Legyen szó néhány striáról, szülési utáni depresszióról, vagy a műtéti beavatkozás nyomairól, ezekkel is meg kell barátkoznunk, elfogadni a változásokat.

Nicole rengeteg féle vágást lencsevégre kapott az évek során, mely képekkel sikerült a nagyvilág elé tárnia, hogy ahogy minden szülés és minden gyermek egyedi és megismételhetetlen, úgy minden császáros heg is más és más. Különbözik a hosszuk, a textúrájuk, a hegek vastagsága.. és a viselőjük hozzáállása is.

A hegekre nem csúnya stigmaként kell gondolni, hanem egy csodálatos dolog kezdetére, egy imádni való kisbaba világra jöttére.

 

 

Plézer Panna, 2019. március 13.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?