7 dolog, amit tudnod kell a terhességről egy totyogós mellett

Az első várandósság egy nő életében csodálatos, megismételhetetlen, ugyanakkor tele van az ember kétségekkel, félelmekkel is. De vajon a második gyerkőc kihordása is ugyanilyen izgalmakkal jár?

A pozitív terhességi teszt, a növekvő pocak, a magzat első jelzései „bentről”, a babaszoba, babaholmik megjelenése a házban, az érzés, hogy életedben először szülővé válsz (de vajon hogyan fog menni??), mind-mind izgalmas és új dolgok, amik egy kistesó esetében már kevésbé jelentenek kihívást. Anya vagy, minden megváltozott, és elég nehéz elképzelni, hogy még ennél is jobban fejetetejére állhat a világ.

De tudod mit? Állapotosnak lenni egy gyerek mellett fantasztikusan jó! 

Még akkor is, ha az alábbi lista mindegyike igaz rátok, mindegyikét „elszenveded” – vagy épp pont ezek miatt a dolgok miatt:

  1. A terhesség alatti szuper egészséges étrendnek búcsút inthetsz. Míg az első várandósságod alatt tényleg mindent megtettél, hogy a kicsinek csak a legjobb tápanyagok jussanak, most valószínű, hogy az étkeid nagy része a páréves gyerkőcöd által otthagyott maradékokból, kiflivégekből, kakaóból, felvágottból, sült krumpliból, rántott husiból áll (főleg, ha rosszevő a lurkód, mert akkor bármilyen „bűnös” falatot felajánlasz Neki, csakhogy végre valahára egyen valamit).
  2. Az elsőszülötted az esetek nagy részében (mondjuk úgy heti hatszor) azt hord, amit csak akar (vagy amit talál és tiszta… öööö… vagy nem tiszta). Kisebb gondod is nagyobb most annál, hogy azzal foglalkozz, mit kap magára a kisfiad vagy a kislányod, az meg aztán végképp nem érdekel, hogy mit gondol a gyerek szereléséről a szomszéd. Hagyd, hadd bontakoztassa ki a saját stílusát: a lényeg, hogy legyen rajta nadrág, pulcsi, zokni és cipő. Ha tél van, akkor meg egy vastag kabát, sapka, sál. (A szín és a minta most teljesen mellékes.)
  3. A kisgyerekek féltékenyek és sokszor ésszerűtlen dolgokat művelnek. A „nagytesó” érzi, hogy valakivel bővülni fog a család. Noha még nem érti pontosan, hogy mi történik, de azt nagyon is érzékeli, hogy „veszélyeztetve” a helye, hiszen nem minden figyelmed az övé többé. Azért pedig, hogy ismét Ő kerüljön a középpontba, bármire képes; hisztizni, rumlit csinálni, rosszalkodni, gonosz dolgokat mondani, a legváratlanabb helyzetekben. Ne aggódj, ez normális, nem kell túl komolyan venni, ülj le, és beszélgess el Vele. Újra és újra.
  4. Úgy tűnik, soha többé nem nyered vissza a formádat. Nem rég voltál terhes az elsővel, aztán a szoptatás miatt nem tudtál diétázni, most pedig újra állapotos vagy és még ha odafigyelsz is, mennyi kalóriát viszel be, nem ez a legmegfelelőbb időpont a koplalásra, fogyózásra. Fogadd hát el, hogy az elkövetkezendő másfél évet ismét egy picit teltebben kell leélned, és szeresd magad így is – ne feledd, egy apróság növekszik Benned, akiért bármire képes vagy.
  5. Felejtsd el a terhesség alatti fáradtságot, az extra délutáni szunyókálásokat! Amíg még nem volt gyermeked, megengedhetted magadnak, hogy annyira kimerült légy munka után, hogy leheveredj a kanapéra, azonban most, hogy már van egy gyermeked, biztos, hogy nem fogja hagyni, hogy ismét sziesztázgass délutánonként.
  6. A két apróság biológiai órája természetesen teljesen máshogy van beállítva: amikor végre elaludt a nagyobbik, naná, hogy akkor kezd a pocakodban mozgolódni, ficánkolni a másik. Hogy te mikor fogsz végre aludni, arra senki sem tudja a választ…
  7. Egy kisgyerek tesz a rosszulléteidre. Neki igenis szükségletei vannak, amiket akkor is azonnal ki kell elégíteni, ha te éppen a fürdőszobában émelyegsz.

            Persze ettől függetlenül még fantasztikus dolog újra teherbe esni, és én például nagyon hálás vagyok az anyámnak, hogy ketten vagyunk; a testvérem nélkül rengeteg helyzetben elveszett és tanácstalan lettem volna!

Plézer Panna , 2018. december 09.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?