7 ÉRV A SZOPTATÁS MELLETT

A szoptatás egy igen kényes és központi téma, minden kismama/ leendő anyuka életében. Szinte attól a pillanattól kezdve, hogy teherbe esünk, foglalkoztat minket nőket a kérdés: csináljuk, ne csináljuk, meddig tegyük, illetve legelőször is az, hogy menni fog-e, és mi lesz, ha mégsem,. Nos, most ebben próbálunk meg egy kis segítséget nyújtani.

Sajnos nem mindenki dönthet arról szabadon, hogy akar-e szoptatni, mert van, akinek nem/nehezen/alig jön teje. Ám akadnak olyanok is, akik előre eldöntik, a szakirodalmat böngészve illetve mindenféle rémképeket látva, borzalmas tapasztalatokat hallva, hogy ők bizony nem teszik ki magukat (illetve a melleiket), ennek a procedúrának.

Mi most sem ítélkezni jöttünk, csak néhány nem elhanyagolható, racionális érvet (a több százból, amit tanulmányok tucatjai ecsetelnek) megosztani Veletek arról, hogy miért is szoptassatok mindenféleképpen, ha tehetitek:

  1. Az emberi test sok csodára képes, de talán az anyatej az egyik legtökéletesebb „terméke”: tartalmaz mindent, amire a babának a táplálkozás során szüksége lehet ahhoz, hogy nagyra nőjön és egészséges legyen; ráadásul a megfelelő mennyiségben és formában!
  2. Ebben a nyirkos, hűvös időben, a járványok és különféle megbetegedések idején, különösen fontos a védelem, főleg egy ilyen aprócska, kiszolgáltatott lény számára, mint amilyet, most tartasz a kezedben. Az anyatej pedig ráadásul nemcsak tökéletes táplálék, de kiváló immunerősítő, és erős védelmet nyújt a betegségek ellen is. A gyerkőcöknek adható gyógyszerek száma az első pár hónapban igen korlátozott, ezért szinte az egyetlen igazi segítség a megelőzésben az anyatej.
  3. A szoptatással drasztikusan csökkenthető az asztma kialakulásának kockázata. Az asztma bár – sok esetben - nem számít kifejezetten súlyos betegségnek, de jócskán megnehezítheti a gyermeknevelést, illetve később, a felnőttkort is. A genetikailag öröklött hajlamot sokszor „kiüti” a szoptatás.
  4. Egy újszülöttel a hatalmas boldogságon kívül rengeteg anyagi kiadás is együtt jár. Az emlőről táplálás – bár nyilván nem ez az elsődleges szempont, de sok magyar család igen szerény anyagi körülmények között él, ezért muszáj megemlítenünk- ingyen juttatja hozzá a picit minden létfontosságú tápanyaghoz.
  5. Sok baljós hírt olvashatunk a globális felmelegedésről és egyéb, a környezetünket súlytó katasztrófával kapcsolatosan, így, tudatos felnőttként megpróbálunk minél kisebb kárt okozni; minél kevesebb szemetet termelni. A szoptatás ebben is segít, hiszen nem csak a macerát kerülheted el a tápszeres procedúrával együtt, de a felesleges műanyag-termelést is. A szoptatás környezetbarát!
  6. A szoptatással nem csak az asztma kialakulásának veszélyét, de a hirtelen bölcsőhalál (SIDS vagy AAP) nevű betegség bekövetkezését is csökkentheted. Ez a szindróma nagyjából egyéves korig, váratlanul fordul elő egyes bébiknél, sajnos az okai még ismeretlenek, de az orvosok javasolják a baba melletti dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás mellőzését (persze, ez egy mentálisan is egészséges családban fel sem merül!), illetve a gyakori bőrkontaktust és nem utolsó sorban a ciciről etetést.
  7. Egyes kutatások rávilágítottak arra, hogy a tejtermelés és a szoptatás kalóriaégetésnek sem utolsó. A napi 425-700 kcal felhasználást eredményező tevékenység egy „ajándék” a természettől, hogy hozzájáruljon a kismamák terhesség előtti alakjának visszanyeréséhez.

            Természetesen a legeslegfontosabb, hogy az anyuka boldog legyen: van, akinek kínszenvedést jelent a szoptatás, vagy csak önmagában az a jelenség, hogy görcsösen akarja. (Ez a cikk nem azért született, hogy még nagyobb terhet rójon rájuk, inkább csak kedvcsináló/megerősítő mindazon nők számára, akik szerettek volna még többet megtudni a szoptatás előnyeiről.)

 

Plézer Panna , 2017. december 01.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó