Babaváró Hitel: 5 Tipp, hogy mire igényeld

Hamarosan gyermeketek születik? Vagy még csak tervezgetitek a babát? Esetleg szeretnétek megteremteni a gyermekvállaláshoz és -neveléshez szükséges feltételeket? Akkor a Babaváró Hitelről jó, ha tudtok! A kormány 2019 nyarán vezette be ezt a családtámogatást, és jelenleg 2022. december 31-ig igényelhető. (X)

Cikkünkben elmagyarázzuk, mi is a babaváró hitel, kik és hogyan igényelhetik, milyen feltételekkel, valamint tippeket is adunk, hogy mire érdemes felhasználni a kölcsönt.

Mi is a Babaváró Hitel?

A Babaváró Hitel egy az állam által nyújtott támogatás, mely maximum 10 millió forintos és 20 éves futamidejű szabad felhasználású kölcsönt jelent, ingatlanfedezet nélkül.

Kamatmentességet is élvezhettek, azonban csak akkor, ha a folyósítást követő 5 évben születik legalább egy gyermeketek. A második gyermek születésénél az állam elengedi a fennmaradó tartozás 30%-át, a harmadik gyermek után pedig teljesen megszűnik a hiteltartozás.

De vajon jogosultak vagytok-e a babaváró hitelre? Ha házasok vagytok, és a pár női tagja már elmúlt 18 éves, de még nincs 41, valamint, ha mindketten Magyarországon éltek, nem vagytok büntetett előéletűek, és tartozásotok sincs a NAV felé, akkor minden bizonnyal igényelhető számotokra a támogatás.

5 Tipp: Mire érdemes igényelni a támogatást?

A babaváró kölcsönt bankoknál tudjátok megigényelni. Szerencsére nem kell majd sokat várnotok, ugyanis kötelezőek 10 munkanapon belül elbírálni a hitelkérelmet. Amennyiben az esetleg elutasításra kerül, a kormányhivatalban tudtok fellebbezni. Azonban, ha a fentebb leírt kritériumoknak megfeleltek, nagy valószínűséggel gond nélkül megkapjátok a kölcsönt. Addig is, olvasd el 5 tippünket azt illetően, mire lehet és érdemes a babaváró hitelt fordítani.

1.   Lakásvásárlás

Az egyik legfontosabb tényező családalapítás tervezésekor a megfelelő otthon biztosítása. Ha lakásvásárlást fontolgattok a pároddal, fontos tudnotok, hogy nem a CSOK ingatlan az egyetlen megoldás. Amennyiben a babaváró kölcsön felvételétől számított 90 napon belül ingatlan hitelt is igényeltek, akkor a már felvett babaváró támogatás 75%-át beszámítják önerőként.

Akár nagyvárosban vagy annak agglomerációjában terveztek letelepedni, akár vidéki kertes házat szeretnétek, érdemes időben elkezdeni a keresgélést. Az ingatlanpiac számos lehetőséget kínál számotokra, legyen az új építésű családi ház vagy otthonos kis lakás, amire vágytok, biztosan megtaláljátok a hozzátok és igényeitekhez illőt.

2.   Lakásfelújítás

Ha nem szeretnétek új építésű házat vagy lakást vásárolni, a babaváró hitelt akkor is érdemes megfontolni. A maximum 10 millió forint ugyanis szabad felhasználású, így akár meglévő otthonotok felújítására is fordíthatjátok az igényelt összeget.

3.   Gépjármű vásárlása

Ha családról van szó, akkor egy autó szinte elengedhetetlen. Valljuk be, nem valami egyszerű három gyerkőccel manőverezni a tömegközlekedési eszközökön, de ha igazi rosszcsontról van szó, még egy gyermek is kihívást jelenthet. Sok házaspár a hétvégi kirándulások és sulifuvarok megkönnyítésének érdekében gépjármű vásárlásra fordítja a babaváró hitellel felvett összeget.

4.   Befektetés

Egy ugyancsak népszerű felhasználási formája a babaváró kölcsönnek a befektetés. A hiteligénylők gyakran fektetik be a támogatásként kapott összeget ingatlanba, de gyakoriak az egyéb befektetési formák is, például az állampapírok (mint a babakötvény).

5.   Fogyasztási cikkek

Viszonylag kisebb összeg felvételében gondolkodtok, mellyel olyan kiadásokat szeretnétek fedezni, mint például mindennapi fogyasztási cikkek, háztartási gépek, vagy beiskolázáshoz szükséges kellékek? A babaváró kölcsön ebben az esetben is egy remek megoldás, hiszen a 10 millió forint egy maximum összeg. Ennél kevesebb kölcsönt is fel lehet venni.

Reméljük, hasznos volt a cikk és az 5 tipp arról, mire érdemes a babaváró hitelt igényelni. A legtöbb házaspár lakásvásárlásra fordítja a felvett összeget, így ha ti is hasonló tervekkel rendelkeztek, érdemes időben szétnézni az ingatlanpiacon, hogy a baba már egy szép szobába és puha bölcsőbe érkezhessen.

2021. május 11.
 
 
 
Címkék:  

kismama

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó