7 bizarr babona a terhességről

Azt hallottad, hogy várandósan miért nem jó kötél, kábel felett átlépni, vagy, hogy miért gondolták azt régen, hogy nem jó simogatni a hasat? Régi babonák, tévhitek, amiken ma már csak mosolygunk.

A terhesség az izgalom és a várakozás időszaka, miközben a leendő anyák gyakran tele vannak kételyekkel, amelyeket sokszor mítoszok és babonák indítanak el. Számtalan mítosz, babona és háziasszonymese létezik, amelyek közül sok kifejezetten félrevezető. Na, de mik is ezek?

Tévhit: nem szabad semmire sem rácsodálkozni

Az elsőre és másodjára is bizarr babona szerint a legjobb, ha a kismama nem csodálkozik rá semmire sem a terhessége alatt, különben a gyerekén folt fog megjelenni, de minimum befolyásolja a szépségét.

Tévhit: a fiús anyák szebbek, mint akik lányt várnak

Az egyik mítosz szerint a lányok ellopják anyjuk szépségét, ezzel szemben, ha egy kismama a terhesség során vonzóbbá válik, azt a méhében lévő kisfiúnak köszönheti. Persze, az igazság az, hogy a reggeli rosszullétek, a változó hormonszint és a növekvő babapocak sok kismamát kimerít és pattanásokkal gyötör, különösen az első trimeszterben - és ez attól független, hogy a baba lány vagy fiú.

Tévhit: ha reggelente rosszul vagyunk, akkor biztosan lányunk lesz

Minél erőteljesebb egy nő reggeli rosszulléte, annál valószínűbb, hogy lányt vár - legalábbis ezt sugallja a közkeletű mítosz. A szakemberek szerint ez HCG hormon szint emelkedése miatt nem kizárt, ez ugyanis a lány babát váró nők esetében magasabb, ami  súlyosbíthatja a reggeli rosszulléteket. Mindeközben azonban az is igaz, hogy a fiús anyák is küzdenek reggeli rosszulléttel.

Tévhit: kötél, kábel fölött átlépni nem jó ómen

Bizonyos kultúrákban a babona szerint nem jó, ha a terhesség ideje alatt átlépünk egy kötél, elektromos kábel fölött, mert így a köldökzsinór a baba nyaka köré tekeredhet. Nyilvánvalóan ennek semmilyen valóság alapja nincs.

Tévhit: tilos levágni a kismama haját

Ha egy nő haját terhesség alatt levágják, a babának látásproblémái alakulhatnak ki - állítja egy babona. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a kismama az első trimeszterben kerülje a hajfestést, mert az első 12 hét a magzati élet szempontjából kritikus, így ekkor kerülni kell a különféle vegyi anyagokat.

Tévhit: ha sós ételeket kívánsz, fiad lesz

A terhességgel kapcsolatos az a babona is, miszerint ha sósat kíván a kismama, akkor fút vár, de ha édeset, akkor lánya lesz. Habár, sokan meg tudják erősíteni ezt a feltevést, de legalább ennyien meg is tudják cáfolni.

Tévhit: nem szabad simogatni a hasat

Egy régi kínai mítosz él arról, hogy még a kismamának is tartózkodnia kell a hasa túlzott dörzsölésétől, mert azzal elkényezteti a gyerekét. Nyilvánvalóan ennek sincs semmilyen valóságalapja, maximum arra jó, hogy megmosolyogjuk.

Babanet, 2024. március 15.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?