Ez az, telihold van! - avagy 9 bizarr mítosz a terhességről

A terhesség az izgalom és a várakozás időszaka, és a leendő anyák gyakran tele vannak kérdésekkel, amelyeket sokszor sajnos mítoszok és babonák indítanak el. Bizony számtalan mítosz, babona és háziasszonyi mese létezik, amelyek közül sok csodálatosan félrevezető, de valójában mégis elhiszik és fenntartják őket. Na, de mi is az a kilenc?

 


Azt például hallottad-e, hogy ha kávét iszol a terhességed alatt, barna foltokkal fog születni a babád? Vagy, hogy például a holdfogyatkozás nézése valóban okozhat torzulást a gyermekednél? Na ugye, hogy nem tudtad, vagy, ha hallottad is, őszintén, elgondolkodtál rajta – én igen, pedig…

Szépségtolvaj?

A mítosz szerint a lányok ellopják anyjuk szépségét. Ezzel szemben, ha egy kismama a terhesség során vonzóbbá válik, azt a méhében lévő kisfiúnak köszönheti. Persze az igazság az, hogy a reggeli rosszullétek, a változó hormonszintek és a növekvő babapocak sok kismamát kimerít és pattanásokkal gyötör, különösen az első trimeszterben. Így a várandós nők általában nincsenek a szépség csúcsán. És ez attól függetlenül áll, hogy a baba lány vagy fiú.

A hányinger tőle van?

Minél rosszabb egy nő reggeli rosszulléte, annál valószínűbb, hogy lányt vár - legalábbis ezt sugallja a közkeletű mítosz, de a kutatások szerint lehet ebben valami. Egy 2004-ben közzétett tanulmány szerint a terhesség alatti hányinger és hányás miatt kezelésre szoruló nőknél valamivel magasabb volt a lányokat világra hozó nők aránya, mint azoknál, akik nem folyamodtak kezeléshez.

Ne fűszerezz túl!

A mítoszok szerint a terhesség alatt fogyasztott fűszeres ételek megégethetik a baba szemét, ami vaksághoz vezethet. A fűszeres ételeket vetélésekért és a szülés megindulásáért is okolták. Bár ezek az asszociációk egyesek számára hihetőnek tűnhetnek, megnyugtatok minden várandós anyukát, hogy nem valósak. A fűszeres ételek azonban növelhetik a terhes nők gyomorégés kockázatát, amire emiatt érdemes odafigyelni. Ehhez kapcsolódik egy olyan mendemonda, hogy a terhesség alatti gyomorégés azt jelentheti, hogy a baba szőrös fejjel fog születni, ha hihetünk egy másik régi feleségek meséjének.

Ne lépj rajta át!

Bizonyos kultúrákban a babona azt tanácsolja a terhes nőknek, hogy terhesség alatt ne lépjenek át köteleken, mert így nyakszirtet kaphatnak, amelyben a köldökzsinór a baba nyaka körül összegabalyodik. A modern korban a mítoszt kiterjesztették az elektromos zsinórokra is. A mítosz azt is ajánlja, hogy terhesség alatt ne emeljük a karokat a fej fölé, mivel ez is köldökzsinór kialakulásához vezethet. Viszont, amit nem szabad elfelejtenünk, egyik mítosznak sincs tudományos alapja.

A fazonigazítás elmarad!

Ha egy nő haját terhesség alatt levágják, a babának látásproblémái alakulhatnak ki. Nehéz elképzelni olyan természetes folyamatot, amely az e babona által sugallott ok-okozati összefüggés hátterében állhatna. Sokkal vitatottabb kérdés, hogy a nőknek szabad-e festeniük a hajukat terhesség alatt vagy sem. A hajfestékek használatát nem hozták véglegesen összefüggésbe a születési rendellenességekkel az embereknél, bár a szakértők azt tanácsolják, hogy az első trimeszterben ne tegyék.

A hold az új termékenység

A terhességgel kapcsolatos szilárdan rögzült babonák közé tartozik az az elképzelés is, hogy telihold idején megnő a babák születésének gyakorisága. Még a szülészeteken dolgozó egészségügyi személyzet egy része is hisz ebben, ami valószínűleg megerősíti a köztudatban a tényleges összefüggés hihetőségét. A kiterjedt vizsgálatok ellenére azonban a tudósok még nem tudtak összefüggést kimutatni a teliholdak és a születések száma között.

Megsimogathatom a hasad? – Nem!

Bármilyen csábító is, egy Kínából származó, régi női mese szerint a terhes nőnek tartózkodnia kell a kiálló hasa túlzott dörzsölésétől. Ha az ésszerűségen túl engedékeny, a baba elkényeztetetté válik. Amit a mítosz sugall, az igen valószínűtlen. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a terhesség 10. hetében a fejlődő magzat érzékeli az érintést, és válaszreakciókat vált ki, ha az anya hasán keresztül bökdösik.

Tehát terhesen teljesen normális, ha minden létező információt igyekszünk magunkba szippantani, azonban meg kell tanulnunk szelektálni és olykor elengedni ezeket a terhességgel kapcsolatos mendemondákat.

 

Forrás: Britannica.com 

 
D. Dominika , 2022. június 24.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?