Hasznos felkészülési idő a várandóság - 1 rész

Talán olykor úgy tűnik, hogy örökké tart ez a kilenc hónap, és a bébi sosem fog a világra jönni, de hidd el, hamarabb eljön az a pillanat, mint gondolnád! Ám addig is, rengeteget tehetsz azért, hogy megkönnyítsd a saját dolgod a későbbiekben; kellően felkészült légy a baba „fogadására”. Lássuk, mik ezek!

Tudj meg minél többet a szülés folyamatáról

Azt hiszem, nincs is olyan nő a Földön, aki ne félne legalább egy picit a szüléstől. A félelmeken pedig a legkönnyebben úgy tudunk úrrá lenni, ha szembe nézünk velük, felkészülünk, a lehető legtöbb infó birtokába kerülünk.

Azt Rád bízzuk, mennyire szeretnéd beleásni magad – van, akinek elegendő az a tudás, amit az orvosának feltett kérdései és az internet böngészése alapján szerez meg-, ám, ha ennél többre vágysz, ma már szülésfelkészítő tanfolyam elvégzésére is van lehetőség. Ezen képzések azon az elképzelésen alapulnak, hogy nem csak testileg (például a vizsgálatok, vitaminok által), hanem lelkileg is késszé kell válnod a vajúdásra; így lesz a lehető legalacsonyabb az egészségügyi kockázati tényezők száma. De sokat tanulhatsz a fájásokról, légzési technikákról, a szorongás-kezelésről is, illetve arról, hogy hogyan zárd majd ki a külső tényezőket és hogyan lazulj el szülés közben.

Válassz gyermekorvost

Talán korainak tűnhet, de kezdj el gyerekorvos után nézni, már a várandósság 4.-5. hónapjában. Ugyanis ahhoz, hogy a legmegfelelőbbet megtaláld (évekre szóló döntés), időre lesz szükséged. Kérhetsz tanácsot a környezetedtől, a rokonoktól, barátoktól, olvasgathatsz és kérdezhetsz is különböző fórumokon a témában, keresgélhetsz város/ kerület szerint a neten.

Beszélgess a pároddal

Kulcsfontosságú az orvosi segítség és a mentális felkészülésed mellett, az apuka valós jelenléte is. A legjobb az lenne, ha napi rendszerességgel beszélgetnétek arról, hogy éppen a terhesség mely szakaszában tartasz, hogy érzed magad, milyen támogatásra van szükséged, hogyan lenne mindkettőtöknek – mindhármatoknak- a legjobb.

Ezen alkalmakkor megvitathattok olyan kérdéseket is, mint a baba neve (esetleges megkeresztelése), a gyerekszoba kialakítása, de arról is essen szó, hogyan fog megváltozni az életetek, hogyan teremtitek majd meg az egyensúlyt a háztartás, a baba és a munka között. Készítsetek időbeosztás-tervet! Az élet ugyan sokszor felülírja az elképzeléseket, de nem árt, ha van egy használható alapkoncepciótok – így sok konfliktust elkerülhettek.

Kérd ki tapasztalt anyukák véleményét

Rengeteg kényes téma létezik a terhességgel, a szüléssel és az utána következő időszakkal kapcsolatban, ami minden nőnek muszáj valakivel megbeszélnie. Esetleges vizelettartási problémák, szülés utáni depresszió, csökkenő szexuális étvágy – hogy csak néhányat említsünk… Keress olyan személyeket, akikben maximálisan megbízol, képes vagy megnyílni nekik és adsz is a véleményükre, a pesszimista hozzáállású, rémtörténeteket mesélő embereket viszont kerüld messziről.

            Nem vagy egyedül; a társad, család, barátok, mind-mind segítenek, ám olykor egy név és arc nélküli virtuális sorstárs szava is sokat jelenthet – találd meg azt, ami/aki Neked leginkább erőt, motivációt, támaszt adhat.

Plézer Panna , 2017. január 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó