Kérlek, ne hozz több ilyen ajándékot a gyerekemnek!

Így, az ünnepek közeledtével nem árt tisztázni néhány dolgot: kényes téma ez az ajándékozás, de nem bírom tovább magamban tartani! Vannak olyan holmik, amikből már vagy egy tucat található (és állandóan felbukkan egy-egy újabb is) a kisfiam szobájában és ha még egyet meglátok, tuti kidobom! (Ismerős az érzés?!)

Ha kisgyermek születik a környezetünkben (lehet az családtag, barát, szomszéd), feltámad bennünk valamiféle „adakozási ösztön”, ami miatt folyamatosan apróságokkal látjuk el a picit, egyszerűen képtelenek vagyunk üres kézzel érkezni. Aztán a másik oldalon ott áll a hálás és egyben sokszor bosszankodó szülő, aki nem mindig képes megmondani az igazat: „ne hozzál több ilyen cuccot a gyereknek, mert kiönti, összetöri, felragasztja, megeszi azonnal, és takaríthatok utána, vagy téphetem ki a kezéből, aminek nagy balhé lesz a vége.”

Szóval kedves ajándékozók, most összegyűjtöttem a listát minden szülő (vagy legalábbis elég sok) nevében (kommentben lehet folytatni), mi az, amit idén karácsonykor NEM (sem) szeretnénk kapni:

  1. Matricák

Melyik gyerek arcára ne lehetne vigyort csalni egy csomag matricával? De belegondoltál már valaha, hogy mi lesz valójában ezeknek a sorsa? A legkisebb százalékuk kerül be egy matricás albumba, vagy lesz belőle értelmes „alkotás”, többségük a kocsi, a lakás ablakán, padlóján végzi, vagy az asztalra, a szék aljára, a gyerek ruhájára ragasztva. Ha szerencsés vagyok, gyenge a ragacs rajtuk, és azonnal leszedhetőek, de kaptunk már olyat is, amit egy óráig kaparásztam. Szóval köszönöm, de már van (volt) elég matricánk!

  1. Olcsó, gagyi, szétesős játékok

A gyerekem elég népszerű, így gyakran jár szülinapi zsúrokra, az óvodában is mindig van valami esemény, és rengeteg silány minőségű cuccal ér haza, amiket jóformán egy használat után ki kell dobnunk. Ez dupla teher; egyrészt mert a fiam nem engedi, hogy szelektáljak, minden elromlott kacatot meg kell tartanunk (amíg ki nem cselezem), másrészt mert ha mégis ráveszem, annyira kötődik hozzá, hogy kell vennem egy hasonló (jobb minőségű és drágább) darabot.

  1. Chips, csokis karika és társai

Alapból nem annyira preferálom a nulla tápértékű nasikat, de persze nem lehet, és nem is akarom Dávidot teljesen eltiltani az ilyen falatoktól. De könyörgöm, ha már van választásod, ne a legzsírosabb vagy legolvadósabb chipset, csokit hozd ajándékba! A gyerek hozzányúl, aztán mindent összeken vele, mindent összefogdos az olajos, csokis ujjacskáival és takaríthatom a lakást meg a kocsit (újra)!

  1. Mások törött játékai

Amikor vendégségbe megyünk, természetes, hogy Dávidnak azonnal megtetszik az egyik kis barátjának a használt, koszos, törött játéka. Mikor meghallom a másik szülő szájából azt, hogy „nyugodtan tartsd meg, Neked adjuk”, az agyam ezt rögtön úgy fordítja le, hogy „nos, kedves Dávid anyukája, ez mostantól a te problémád, végre ettől is megszabadultunk”. Inkább, ha kérhetem, dobjuk ki együtt, mert a szemétben a helye.

  1. Plüssállatok

Ez a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb, legfantáziátlanabb ajándékötlet, amit valaki adhat – és ezzel mindent elárultam. Én soha egyetlen darabot sem vettem Dávidnak (na jó, van egy kedvence, amit féléves korában kapott, de tényleg ennyi az összes, ami a tőlünk származik), mégis tele velük a ház. A legkönnyebben piszkolható, ragacsolódó játékok is egyben, a gyerekek mindenhova magukkal viszik, aztán persze az ágyba is maguk mellé, és ráadásul némelyik fajtának még szaga is van.

Sokan biztos nem értenek egyet a listámmal, és örülnének bármilyen kacatnak a fent felsoroltakból, természetesen megértem őket, és tolerálom; cserébe azt kérem, minden szülő egyeztessen a másikkal, mielőtt önkényesen kitalálná, mire van szüksége a „kis ünnepeltnek”. Köszönöm!

 

Panna , 2018. december 23.
 
 
 
Címkék:  

kismama

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?