#baba#anya

Méhnyakrákkal szülni

Bár ritka, hogy a méhnyakrák terhesség alatt alakuljon ki, egyeseknél előfordulhat. A kutatások azt mutatják, hogy a méhnyakrák a leggyakrabban diagnosztizált nőgyógyászati rák a terhesség alatt. A méhnyakrákos betegek 1-3%-a a diagnózis felállításának időpontjában terhes vagy szülés utáni állapotban van.

 


A méhnyakrák hatással lehet a terhességre, a jövőbeli termékenységre és a szülés utáni gondozásra. A kezelési lehetőségek és kilátások attól függnek, hogy milyen típusú méhnyakrákot diagnosztizáltak, mekkora a daganat, és hogy a terhesség mennyire előrehaladott állapotban van. Szerencsére, ha ezt a fajta rákot a terhesség alatt diagnosztizálják, általában korán felfedezik, és kezelhető.

Méhnyakrák és a termékenység

A méhnyakrák miatt kapott kezelések befolyásolhatják a gyermekvállalási képességét.

Ha a rákot nagyon korán és a méhnyakra korlátozódva találják meg, az egészségügyi szolgáltató olyan megközelítést javasolhat, amely megőrizheti a termékenységet, például:

 • Hideg késes kúpbiopszia: Ezzel az eljárással csak a méhnyak rákos részét távolítják el.
 • Radikális trachelectomia: Ez az eljárás a méhnyak nagy részének eltávolítását jelenti, de a méh többi részét változatlanul hagyja.

Ha a méhnyakrákot későbbi stádiumban találják meg, a betegeknek általában méheltávolításra van szükségük, hogy eltávolítsák a méhet és a méhnyakat, valamint kemoterápiára és sugárkezelésre. Bár ezek a lehetőségek általában kizárják a gyermek kihordásának lehetőségét, bizonyos módszerek, például a petesejtek lefagyasztása vagy a béranyán keresztül történő in vitro megtermékenyítés lehetőséget jelenthetnek a biológiai gyermekvállalásra.

Örökletes-e a méhnyakrák?

Ha egy rokonának méhnyakrákja van, az általában nem növeli a betegség kockázatát. A méhnyakrák két leggyakoribb típusa - a laphámsejtes és az adenokarcinóma - nem öröklődik. A ritka típusok esetében azonban genetikai tényezők is szerepet játszhatnak.

Méhnyakrák és a terhesség

Ha a kismama a terhesség alatt rákos, a rák maga ritkán érinti a magzatot. A kapott kezelések azonban hatással lehetnek a kismamára és a babára is. Jelenleg a kutatások arra is utalnak, hogy a terhesség alatt talált méhnyakrák nem növekszik gyorsabban, és nem terjed nagyobb valószínűséggel, mint a nem terheseknél diagnosztizáltak.

Kockázatok

A különböző eljárások és terápiák kockázatot jelenthetnek, például:

 • Vetélés
 • Koraszülés
 • Születési rendellenességek
 • Vérzés
 • Fertőzés

Ha a rák előrehaladott állapotban van, és a kismama úgy dönt, hogy nem részesül kezelésben, akkor fokozottan fennállhat az áttétképződés (terjedés) kockázata.

Prognózis

A méhnyakrákos terhes személynek gyakran ugyanaz a prognózisa, mint a nem terhesnek.

Kezelés

A méhnyakrák terhesség alatti kezelési lehetőségei a kismama személyes kívánságaitól, a rák előrehaladott állapotától és a diagnózis felállításának időpontjától függnek.

A méhnyakrák egyes kezelési módjai a következők:

 • Műtét: A sebészeti módszerek közé tartozik a hideg késes kúpbiopszia, a radikális trachelectomia vagy a méheltávolítás.
 • Kemoterápia: A kemoterápia során a gyógyszerek elpusztítják a rákos sejteket a szervezetben.
 • Sugárterápia: Ez a terápia nagy teljesítményű energiasugarak felhasználásával öli meg a rákot.
 • Célzott terápia: A célzott kezelések a rákos sejtek bizonyos jellemzőire összpontosítanak.
 • Immunterápia: Ez a fajta terápia a szervezet saját immunrendszerét használja a rák elleni küzdelemhez.

Általában az egészségügyi szolgáltatók a terhesség trimeszterétől függően különböző lehetőségeket javasolnak:

 • Első trimeszter: Ha a kismama kevesebb mint három hónapos terhes, és folytatni szeretné a terhességet, az egészségügyi szolgáltatója javasolhatja, hogy halassza el a kezelést, amíg a terhesség további szakaszába ér. Bizonyos rákkezelések, például a kemoterápia, nagyobb valószínűséggel károsítják a babát a terhesség első hónapjaiban. Néhány beteg a terhesség befejezése mellett dönt, ha a rákot ebben az időben észlelik, hogy ne kelljen aggódnia a kezelések magzatra gyakorolt hatásai miatt. A műtéti beavatkozások azonban nem terhelik a magzatot, ezért a terhesség folytatódni tud, és még a császármetszéssel sem kell számolni feltétlenül, hanem a kismama képes megszülni a picurt természetes módon.

 • Második trimeszter: Egészségügyi szolgáltatója a terhesség második harmadában bizonyos kezeléseket, például kemoterápiát vagy műtétet is fontolóra vehet. Tanulmányok kimutatták, hogy a terhesség alatt kemoterápiának kitett gyermekeknek nincs több egészségügyi problémájuk, mint azoknak, akik nem voltak kitéve, de a kutatók még mindig próbálják megérteni a terhesség alatt adott rákellenes kezelések hosszú távú hatásait. Bizonyos esetekben az egészségügyi szakemberek azt javasolhatják a kismamának, hogy várjon a baba születéséig, mielőtt bármilyen kezelést igénybe venne.

Döntés a terhesség befejezéséről

Ritka esetekben az egészségügyi szolgáltatók javasolhatják, hogy a rákos betegek szakítsák meg terhességüket. Ezt a lehetőséget általában csak akkor javasolják, ha a rák nagyon agresszív, vagy a terhes személyt súlyos szövődmények veszélye fenyegeti. A terhesség megszakítása nem javítja a rák prognózisát, de lehetővé teheti, hogy bizonyos kezeléseket hamarabb elkezdhessen.

Méhnyakrák és a szülés utáni időszak

A szülés utáni tapasztalatok attól függnek, hogy milyen mértékű a rákos megbetegedése, és hogy a terhesség alatt kezdte-e el a kezelést. Ha úgy döntött, hogy vár a szülésig, egészségügyi szolgáltatója javasolhatja, hogy röviddel ezután kezdje meg a kezelést.

Szoptatás

Míg a rákos sejtek nem tudnak átjutni az anyatejbe, és nem befolyásolhatják a babát, egyes gyógyszerek igen. Az egészségügyi szolgáltatója meg fogja mondani a kismamának, hogy ne szoptasson, ha kemoterápiát, radioaktív anyagokat vagy más kockázatos gyógyszereket kap. Lehetséges, hogy abbahagyhatja a szoptatást, amíg ezeket a gyógyszereket szedi. majd újra elkezdheti, ha befejezte a gyógyszeres kezelést.

Érzelmi hatás

A terhesség alatti és utáni rákbetegség megterhelő lehet. A kismamának egy ijesztő diagnózissal kell szembenéznie, miközben azt is ki kell találnia, hogyan gondoskodjon az újszülöttről. Fontos, hogy orvosi segítséget kérjen, ha a szülés utáni depresszió bármely tünete jelentkezik.

Számos terápia és kezelés áll rendelkezésre, hogy segítsen, ezért fontolja meg, hogy felkeressen egy mentális egészségügyi szakembert, ha a szülés utáni depresszió tüneteit tapasztalja.

 

 

Forrás: verywellhealth.com 

 

B.Edina, 2021. december 29.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?