Mi az a baby blues?

Csupán néhány nappal a szülés után szeszélyessé, síróssá, ingerlékennyé válhat az újdonsült anyuka. De ha nem hallott erről, nem készült fel ezekre az érzésekre, akkor teljesen értetlenül áll, mi történhet vele. Hiszen most, hogy végre megszületett az ő gyönyörűséges babája, akkor neki most örömben és boldogságban kellene úsznia.

Sajnos a baby blues - szülés utáni szomorúság, annyira normálisnak tekinthető, hogy 10 anyukából nyolc tapasztalja meg a hangulatváltozásokat a szülést követően:

A következő érzelmek dúlnak bennük:

- Folyamatosan aggódik gyermeke egészségéért, annak ellenére, hogy ő tökéletesen jól van,

- Állandóan aggódik, bármikor, bár miért,

- Képtelen koncentrálni,

- Fáradt, de mégsem tud aludni,

- Sűrűn sírva fakad, anélkül, hogy tudná miért.

Mi okozza a baby blues-t?

A szülés utáni szomorúság (baby blue) a kutatások alapján úgy gondolják, hogy szorosan összefügg a hormonális változásokkal, amely a szülést követően zajlik a kismama szervezetében. A terhesség alatt a szervezetünk tízszer több női hormont termel, mint a terhesség előtt, és a szülés után. Ráadásul  szüléskor az anyuka szervezetében jelentős mértékben megnövekedik az adrenalin szint is, hiszen hatalmas boldogság árad szét benne, amikor a babája megszületik.

A nő szervezetében a hormonszintje a szülést követő 3. napbra visszaesik a normál szintre. Majd ahogy az anyatej el kezd termelődni, és a szoptatást is megkezdik, újabb változások következnek be az anyuka szervezetében. A prolaktin és a pajzsmirigy hormon szintjének növekedése is erősen befolyásolhatja a baby blue kialakulását.

Igazán a szülői szerep csak akkor kezdi igazán nyomni az anyukát, amiko el hagyják a kórházat, és  néhány napot már otthon töltenek el a kisbabával. Bármennyire is imádja az anyai szerepet, úgy érzi, hogy csapdába került, és egyre ingerültebbé válik. Biztosan az is közrejátszik, hogy nagyon kimerülté válnak, nem tudnak éjszaka nyugodtan és jól aludni, még akkor sem, ha az alvó csecsemője lehetővé teszi.

Milyen hosszú ideig tarthat a baby blue?

Ne aggódjon, a dolgok napról napra egyre jobb lesz minden, hiszen az anyaság csodálatos érzése, amire a kilenc hónap alatt vágyott és készült erősebb Önben.

A baby blues nem egy betegség, és általában csak néhány órát vagy napot tart. Elég valószínű, a baba születése utáni harmadik, és az ötödik nap a legrosszabb érzelmileg az újdonsült anyukának.

Normál esetben nem szükséges orvoshoz fordulni, mivel megfelelő mennyiségű pihenés és a megnyugtató családi, baráti kör át tudja segíteni a kismamát ezen a nehéz időszakon.

De ha egy hónap elteltével is még mindig depressziósnak érzi magát, akkor lehetséges, hogy a szülés utáni depresszió (PND) áll fent. Ebben az esetben beszéljen akár a védőnővel, vagy az orvosával, aki segítséget tud adni, akár tanáccsal, támogatással, vagy ha kell kezeléssel.

Hogyan segíthetünk az újdonsült kismamának, ha baby bluesban szenved, hogy jobban érezze magát?

- Ha sírni akar, hagyják őt,

- Hallgassák meg, ha szüksége van arra, hogy elmondhassa gondolatait, érzéseit.

- Mindenképpen nyugtassuk meg, azzal, hogy babája születése után állandóan levert és szomorú, az teljesen normális dolog. - Valószínűleg kimerült és teljesen bizonytalan, abban, hogy el tudja el látni a tökéletes anyuka szerepét.

- Segítsenek neki, hogy jól szervezze meg az idejét, kitalálni, hogy most leginkább mire is van szüksége. Akár főzzenek egy jó pár adag ételt, amit le tud fagyasztani, hogy ezzel is könnyítsék a feladatait. 

- Bátorítsák, hogy amennyire csak lehetséges pihenjen sokat. De azért ne legyen átjáróház az új család élete, ne járjanak a nyakukra, csak akkor, amikor tényleg úgy látják, szükség van a jelenlétükre. 

 

 

A legfontosabb, hogy a kismama tudja, hogy mellette áll a párja, családja és a barátai, és  adjanak neki teret, amennyire szüksége van.

2016. június 12.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?