Miért jelentős fejlődés állomás a bugyborékolás a kisbabák életében? – Egyetlen buborék sem véletlen, amelyet kisbabád kifúj

A csecsemők rengeteg imádnivaló furcsaságot produkálnak. A szájukba teszik a lábukat, csak úgy, minden ok nélkül mosolyognak (vagy ez pocakban dolgozó gáz hatása lenne?), és ha egyszer nyáladzani kezdenek, akkor jól láthatod, hogy kisbabád mást sem élvez jobban, mint bugyorékok végeláthatatlan patakját fújni. De miért is fújnak a babák buborékot? Nem másra hivatott ez az édes, hanyag tevékenység, mint a beszéd előfutárának lenni.

Miért fújnak a babák buborékot?

Amiről a szülők beszélnek…

"A fejlődés üteme kissé eltérő minden gyermek esetében, de általában 4 hónapos kortól a kicsik elkezdnek buborékokat fújni" - mondja Dr. Alison Mitzner gyermekorvos.

A 4-7 hónapos csecsemők elkezdenek kísérletezni a szájukkal, és ide tartozik a nyálbuborékok fújása is. „A kisbaba egyre több időt tölt majd gagyogással, és lassan megtanulja utánozni a hangokat. Igen, a babának ezek a korai próbálkozásai a beszédre, ezért a lehető legnagyobb mértékben ösztönözni kell őket erre” – magyarázta a Kids Health. Ebben a korban kezdik el felismerni édesanyjuk beszédét, később megtanulják a saját nevüket, majd a következő lépcsőben a szavakat a tárgyakhoz is elkezdik hozzákapcsolni.

"A csecsemők a fogak megjelenésekor kezdik egyre gyakrabban fújni a buborékokat a nyáladzással együtt. Ekkor kerül a száj a figyelem középpontjába, megalapozva a beszédet, majd később a szilárd ételek fogyasztását is" - mondja Dr. Whitney Casares gyermekorvos. A kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb gyermeknek 6 hónapos korában bújik ki az első fogacskája, 30 hónapos korukra pedig mind a 20 foguk megjelenik, így a buborékfújás is erre az időszakra jellemző.

Körülbelül a 2. hónaptól kezdve a csecsemőknél megnő a nyál mennyisége, lehetővé téve a habos buborékok fújását. Amikor a kicsik látják, hogy szüleik vagy gondozóik pozitívan reagálnak erre az új készségre (hogy is nem lehet nevetni a buborékokat fújó babákon?), akkor egyre többet akarnak produkálni belőlük.

“Először véletlenül történik, aztán pedig elkezdik egyre jobban élvezni a kicsik ezt a tevékenységet. Látni fogod, hogy bármikor örömet okoz nekik a bugyborékolás.”- mondja Mitzner. „Csináld velük, kommunikálj velük. Tanuljatok és gyakoroljatok együtt hangokat adni, szájmozgásokat és finom motoros mozdulatokat.” Igaz tehát, hogy fontosak ezek a "furcsa dolgok, amelyeket csecsemőd érdekében és gyermekeddel együtt teszel", hogy össze-vissza fújod a nyálad.

Általában a buborékfújás jó jel, "ha viszont csecsemője túlságosan nyáladzik és ez bármilyen légzési nehézséget okoz, vagy úgy tűnik, hogy a kicsi fullad, azonnal kérjen sürgősségi ellátást" - mondja Casares.

Ez az új készség nemcsak fizikai fejlődésük szempontjából fontos állomás, hanem a szociális készségeket is építi - teszi hozzá Mitzner. Hiszen, ha csecsemőd visszamosolyog rád, amikor buborékokat fúj, akkor tulajdonképpen kommunikál veled, ha ez nagyon elemi formában történik is. A vizsgálatok ezenkívül összefüggést találtak és igazolnak a szülő és a csecsemő társadalmi interakciói és a nyelv fejlődése között.

"A buborékfújás után nem sokkal a babák gügyögni kezdenek, ami beszédfejődésük kezdte" - meséli Mitzner.

Gondoltad volna, hogy a bugyborékolás ilyen jelentős fejlődés állomás a kicsik életében?

- VIA - 

B.Zs. , 2021. február 25.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X