Mit vásároljunk, mit készítsünk elő az újszülött gondozásához? Az újszülött hazaérkezése előtti teendők II.

Néhány alapfogalom a választáshoz: célszerűség, tisztíthatóság, kényelem, megfelelő ár-érték arány, veszélytelenség.

Ezek legyenek a döntések vezérlői akár az ágynemű, akár a babaruhák, akár a cumisüveg vagy éppenséggel a babakocsi vásárlásakor. Ha ezeket mindig szem előtt tartjuk, akkor kizárt „a nagy mellényúlás érzése” a mindennapi használatuk során.

Mit vásároljunk, mit készítsünk elő az újszülött gondozásához?

Mi az, amire biztosan szükség lesz?

A baba mozgatásához

Babahordozó, esetleg mózeskosár. Előbbi rögzítése a gépkocsiban természetesen biztonságosabban megoldható, utóbbinak napjainkban inkább „hagyományőrző” szerepe van. Jobb kialakítása és fogása révén a babahordozóban a szülő számára is kényelmesebb a pici transzportja. Mivel háttámlája nem teljesen vízszintes, ezért a szállítások közben esetlegesen bekövetkező bukások, hányások alkalmával, valamivel csökkentik a félrenyelés esélyét a mózeskosárban szállított babákéhoz képest.

babakocsi kiválasztásakor a bevezetőben említett alapfogalmak az irányadók.

Ágynemű és ruházat

Gumírozott lepedők, kispléd(ek), takaró(k), hálózsák. A pólyák szerepe manapság visszaszorulóban van, bár a baba kitámasztása, pozícionálása könnyebb vele. Ez a stabilitás ugyanakkor az újszülött – nyilvánvalóan nem nagy – mozgásszabadságának gátja lehet.

Body(k), rugdalózó(k), zokni(k), pulóver(ek), vastagabb nadrág, évszaktól függő vastagságú kissapka, és ugyancsak évszaktól függően kiskabát, kisdzseki,  kesztyűsál, kezes-lábas .

A készlet nagyságát úgy érdemes méretezni, hogy kényelmesen rendelkezésre álljon váltás is, de túlzásokba ne essenek, hiszen ebben az igen intenzív növekedési szakaszban hetek alatt kinövik a babák a ruhatárukat. Emiatt különösen gyakorlatias és pénztárcakímélő megoldás a rokonoktól, barátoktól, ismerősöktől kapott jó állapotú, használt ruhaneműk használata. Így is bőven marad még elég dolog, amire költeni kell!

Tisztálkodás, haj-, bőr- és körömápolás

Kiskád, (ha nincs biztosítva a megfelelő rögzítés, akkor kádtartó is), vatta, steril gézlap, babaolaj, fürdető, babasampon, törölköző(k), hintőporok, 70%-os alkohol, fültisztító pálcika a köldök és a fülkagyló tisztításához, de fontos, hogy NEM a hallójárat tisztításához (nem javasolt a hallójáratba fültisztító pálcikával belenyúlni). Valamint popsitörlők, popsikrémegyszer használatos (kb. napi 8-10db) és textilpelenkák (összesen mintegy 15 db), kisfésű, hajkefe (erősíti a hajas fejbőrt), körömvágó olló, elektromos-vagy porszívóhoz csatlakoztatható orrszívó ( a pumpás kivitelű az orrváladékot nem képes kiszívni, csak maximum, ami ráragad, ellenben remek játék a kádban…).

A szoptatás, etetés kellékei

Kiegyensúlyozott, könnyű, vegyes étrenden élő és sok folyadékot fogyasztó, mosolygós kismama! 

Bimbóvédő, Garmastan kenőcs (a berepedt bimbó kezelésére), szoptatáshoz használható párnalefejt tejhez tárolóedény, anyatejgyűjtő zacskó, kézi- vagy elektromos mellszívó, cumisüveg(ek), (melyek többségében műanyagok), kis itatópohár, fém vagy műanyag mokkáskanál (K-és D-vitamin beadásához). Amennyiben a baba anyatejjel nem táplálható, akkor természetesen a megfelelő anyatejpótló tápszer.

Egyéb

Szopóka, magyarul cumi, a felső-, szélcső pedig az alsó „régiók” megnyugtatására,  hőmérő, esetleg csecsemőmérleg, légzésfigyelő.

Hasznos az is, ha előre gondoskodunk arról, hogy elérhető legyen az a csecsemő- és gyermekorvos aki, végig kíséri a gyermekünk fejlődését.

 

Svábhegyik Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet 

Hűségkártya>>

Hűségkártya

2017. augusztus 21.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó