Ne dobd el a gyerek tejfogát, mert adott esetben megmentheti akár az életét is!

A közelmúltban kimutatták, hogy a tejfogak akár az ember életét is megmenthetik bizonyos betegségek esetén.

Ne dobd el a gyerek tejfogát, mert adott esetben megmentheti akár az életét is!

Az már köztudott, hogy lehetőség van az újszülött köldökzsinórjából begyűjtött vérminták tárolására az orvosi „bankokban” annak érdekében, hogy később szükség esetén kinyerhessék belőle az őssejteket, egy esetleges betegség kezelésére. Most azonban egy könnyebb módja is van ezen sejtek regeneráló tulajdonságainak elérésére.

Nézzük az erre vonatkozó tanulmányt!

A Nemzetközi Fogászati és Arcsebészeti Kutatási Intézet híres orvosának, dr. Songtao Shi-nek és csapatának nemrégiben végzett tanulmánya szerint a tejfogak legalább 20 értékes őssejtet tartalmaznak, amelyeket később felhasználhatnak különböző betegségek gyógyítására.

2013-ban Songtao Shi, a regenerálódást vizsgálván vett észre valami különlegeset. Ha kilyukad egy fog, akkor a dentin – a zománc alatti belső, kemény szövet, ami az ideget védi – felépül. Azaz a fog úgy próbálja megvédeni magát, hogy természetes anyagot állít elő. Ebből azt szűrte le Shi, hogy az őssejtek a fogban is fellelhetőek.

A kutatók már régóta tanulmányozták az őssejteknek az agy, a hasnyálmirigy, a szív és más szervek estében történő felhasználásának módját az egyes betegségek által okozott károk orvoslására. Shi és kollégái azt is kimutatták, hogy ezen életmentő őssejtek némelyike a felnőtt fogakban is megtalálható.

A tejfogakra és az érett fogakra vonatkozó megállapítások által nyitott kilátások nagyon biztatóak a jövő orvostudománya számára. A fogbél őssejtjei ideg-, csont- vagy akár porcsejtekké is regenerálódhatnak. A koncepció kiterjedt még az 1. típusú cukorbetegség kezelésére is, mivel a kérdéses sejtek differenciálódhatnak a hasnyálmirigy sejtekben is, az inzulin előállítása céljából.

Ezt már olvastad? 4 dolog, ami csak azokkal a gyerekekkel történik, akikkel ordibálnak a szülei

A szakértők azt állítják, hogy az őssejtek konzerválásának folyamata elég nehézkes, mivel érintetlenül kell begyűjteni, tárolni és ugyanakkor életben kell tartani azokat.

Tehát a fogászati őssejt megszerzése kényes és érzékeny művelet.

Először is a puha szövetet kell kinyerni, aztán pedig úgy folytatni, hogy ne jusson belé semmiféle fertőzés (ugyanis a száj mindenféle baktérium melegágya). A zománc és a dentin átfúrása után a fogbél jön, ahol az áhított anyag lapul. Ez kell kinyerni, egy enzimmel kezelni, majd tenyészteni a sejteket. Komoly munka, de megtérül. Egy csipetnyi fogbél százmillió őssejtet is tartalmazhat. A tejfogak megőrzéséhez is hidegre van szükség.

A világ több pontján vannak már olyan speciális őssejt tárolási bankok, ahol a tejfogakat is megőrzik. Fontos, hogy a kiesett tejfogat 48 órán belül le kell fagyasztani. Jelenleg nem csekély összeg ellenében lehetőség van a tejfogak tárolására, ellenben a szakemberek azt javasolják, hogy orvos távolítsa el a tejfogakat, annak érdekében, hogy a begyűjtött sejtek megfeleljenek a szükséges feltételeknek. Egyes szolgáltatók biztosítják a felnőttek számára is a begyűjtéshez és a tároláshoz szükséges összes eszközt, hogy megőrizhessék saját életmentő fogaikat.

 

A cikk forrása: twice.hu

2020. március 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó