Mi jó kullancs ellen? Így védheted meg a gyerekedet és a családot a kullancscsípéstől

Hogyan előzhetjük meg a kullancscsípést, milyen oltás jó kullancs ellen, és milyen tünetei vannak a vírusos agyvelőgyulladásnak, valamint a Lyme-kórnak? Itt vannak a válaszok!

A kullancsok, a természetes környezet részeként, mindig is itt voltak körülöttünk, így mára tévhitek egész sora kapcsolódik hozzájuk, de nézzük, hogy mivel is állunk szemben!

A kullancs által terjesztett FSME-vírus okozza az agyvelőgyulladást

Először is nem beszélhetünk általánosságban kullancsokról, hiszen a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján a kullancsfélék családjába világszerte mintegy 700 ismert fajt sorolnak. Hazánkban közel kéttucat fajuk honos, amelyek közül humán szempontból legfontosabb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus).

Azt a tévhitet is eloszlathatjuk, hogy a kullancsok a fákról potyognak, ugyanis fűszálakon, a bokrok levelein, legfeljebb 1,5 méter magasságban, a lábaikon levő karmok és tapadókorongok segítségével kapaszkodnak meg, és innen kerülnek át az emberekre, állatokra. A kiválasztott egyedre a lábukon lévő karmok segítségével másznak fel.

Ha a kullancsok megtalálják a számukra megfelelő felületet, táplálkozni kezdenek, mert fejlődésükhöz elengedhetetlen a vérszívás. Ami a kullancsot veszélyessé teheti, hogy a fertőzéseket vektorként – vérszívás közben – az emberbe juttathatják.

Közép-Európában az egyik leggyakoribb kullancsok által terjesztett vírusos betegség az FSME-vírus okozta agyvelőgyulladás.

Az FSME-vírus okozta agyvelőgyulladás tünetei

A fertőzés az esetek jelentős részében tünetmentes. Az esetek kisebb részében 7-14 napos lappangási időt követően, enyhe betegségtünetek - láz, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás stb.- jelentkeznek, majd néhány nap múlva a panaszok megszűnnek. Minden ötödik betegnél azonban egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 3-4. héten. A betegség ilyenkor kórházi ellátást és esetenként intenzív kezelést igényel.

Az FSME-vírus okozta kullancsencephalitisnek nincs vírusellenes gyógyszeres terápiája, csak a tünetek kezelését célzó, támogató gyógyszeres kezelés lehetséges. A betegség megelőzésében ugyanakkor segíthetnek a védőoltások.

A Lyme-kór tünetei

A másik gyakori kullancs által okozott betegség a Lyme-kór, amelynek legjellegzetesebb, az esetek 60-80%-ában előforduló klinikai tünete a vándorló bőrpír (erythema migrans), amely általában 7-10 napos (de minimum 48 órás) lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. A bőrjelenséget leggyakrabban csak enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés kíséri, de súlyosabb tünetek is felléphetnek. Megfelelő adagban és ideig szájon át alkalmazott antibiotikummal általában jól gyógyítható.

Amivel még fontos tisztában lenni, hogy nem minden kullancs hordoz fertőzést, de a kockázat fennállhat, így érdemes egyeztetni háziorvosunkkal, hiszen az említett fertőzések közül az FSME-vírus ellen már évtizedek óta elérhetőek olyan védőoltások, amelyek segíthetnek a kullancs által okozott vírusos agyvelőgyulladás megelőzésében. Ideális a kora tavasszal megkezdett oltásrend, így akár 1 hónapon belül védettséget lehet szerezni a vírus ellen szeretteink és saját magunk számára is.

Nem mindegyik kullancs hordoz fertőző betegséget, ám Európában, így Magyarországon is élnek különböző kórokozóval fertőzött kullancsok.

A Többmintkullancs.hu oldalon a kullancsokkal, az általuk terjesztett betegségekkel, megelőzéssel kapcsolatos hasznos információkat egy helyen megtalálod.

A BABANET TIPPJEI KULLANCSCSÍIPÉS ELLEN

MIT TEHETSZ A VÉDŐOLTÁSON TÚL, HOGY ELRIASZD A KULLANCSOKAT?

  • Természetjárás előtt érdemes olyan külsőleg alkalmazható sprayt, vagy krémet eloszlatni a bőrön, amely természetes alapanyagainak köszönhetően távol tartja az élősködőket.
  • Figyelj oda a megfelelő ruházat kiválasztására: ha teheted, adj a gyerekekre is jól fedő (akár hosszúujjú) pólót, tűrd be a hosszúnadrág szárát a cipőkbe!
  • Szerezz be kisállataidnak is olyan készítményeket, amelyek a bőrükből párologva tartják távol a a kullancsokat (ez persze nem helyettesíti a kutyák, cicák esetleges beoltását).
  • Ellenőrizd az országos kullancstérképet, és ha olyan helyre mentek kirándulni, ahol fokozott a kullancsveszély, légy még körültekintőbb!
  • Minden kirándulás után nézzétek át saját és egymás testét, beleértve a hajas fejbőrt is, nehogy elkerülje a figyelmeteket egy-egy kéretlen látogató!

Referenciák:

*FSME-vírus: Frühsommer Meningoenzephalitis Virus, kullancsencephalitis vírus

  1. NNK Lakossági tájékoztató a kullancsokról https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/141-lakossagi-tajekoztatok/altalanos-tajekoztatok/1078-tajekoztato-a-kullancsokrol Utolsó megtekintés:2023.03.01.
  2. FSME: Risikogebiete in Deutschland (Stand: Januar 2022) Epidemiologisches Bullentin RKI 9/2022 3. Marcz 2022 https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/EpidBull/Archiv/2022/Ausgaben/09_22.pdf?__blob=publicationFile Utolsó megtekintés: 2023. 02.22.
  3. Módszertani levél a 2023. évi védőoltásokról. Elérhető: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/modszertani_levelek, Utolsó megtekintés: 2023.03.01.

Babanet/Pfizer, 2024. május 06.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?