Ólmos fáradtság és aluszékonyság: mi okozza, és mit tehetünk ellene?

Mi az ólmos fáradtság oka a tavaszi hónapokban, és mit lehet tenni, hogy úrrá legyünk rajta?

Tavaszi fáradtságnak nevezzük azt a tünetegyüttest, ami jellemzően a tavaszi melegebb idő beköszöntével jelentkezik, és valójában sokunkat érint.

A tavaszi fáradtság tünetei

A fáradtságnak sokféle oka lehet, akár betegségek tüneteként is jelentkezhet, de az időszakosan jelentkező tavaszi fáradtságtól jól elkülöníthető. A tavaszi fáradtságot - ahogy a neve is jelzi - tavasszal, átmenetileg tapasztaljuk csak. A tünetei közé tartoznak az alábbiak:

  • fáradékonyság
  • aluszékonyság
  • alacsonyabb vérnyomás
  • kimerültség
  • izomfájdalom
  • koncentrációzavar

Tavasszal sokan enerváltabbak vagyunk, reggelente fáradtan ébredünk. A téli időszakban bioritmusunk alkalmazkodik a korai sötétedéshez, így lelassul a szervezet működése. Az agyban lévő tobozmirigy a korai sötétedés miatt több melatonint nevű hormont termel, ami hozzájárul ahhoz, hogy pihenni, aludni tudjunk. Tavasszal aztán a melatoninszint lassan adaptálódik a megváltozott időjáráshoz és fényviszonyokhoz, de több hét is eltelik, mire az endokrin rendszerünk átvált a tavaszi-nyári üzemmódba. Az átállás időszakát nevezzük tavaszi fáradtságnak.

Télen kevesebbet vagyunk levegőn, kevesebb napsütés éri a bőrünket, így a D-vitamin termelésünk is csökken, a gyümölcsök is szűkebb kínálatban érhetőek el, ráadásul legtöbbjük külföldről érkezik, és az utazás során vitamin és ásványianyag tartalmuk romlik.

Ha nem gondoskodtunk megfelelően a folyamatos táplálék kiegészítésről a szerveztünk vitamin és ásványanyag raktárai kimerülnek, ezért a tavaszi átállás nehezebb lehet. A jó hír, hogy a tavaszi fáradtság érzetén nagyon könnyű javítani!

Természetes módszerek fáradtság ellen

A reggeli kávé helyett indítsd a napod zöld teával. Ahogyan az éjszakai melatonin termelés reggelre lecsökken, átveszi a helyét a kortizol nevű hormon. A kortizol segít a reggeli órákban az éberség fenntartásában, így, ha ébredés után kávéval indítod a napod, nem jut szerep a kortizolnak, a termelődése idővel csökken, így napról-napra fáradtabban ébredsz. A megszokott magas koffeintartalmú kávéd helyett válassz zöld teát, vagy ha nem tudsz lemondani a reggeli rutinodról egyik napról a másikra, válts koffeinmentes kávéra.

Állíts össze egy alapkészletet táplálékkiegészítőkből: D3 és K2 vitamin, magnézium, C-vitamin és cink, B-komplex, kalcium - ezeket mostantól minden nap reggeli után vedd be!

Adaptogén gyógynövények fáradtság ellen

Az adaptogének olyan természetes anyagok, amelyek segítenek a testnek a stresszhez való alkalmazkodásban, támogatják annak egyensúlyi működését. Képesek növelni a test fizikai és szellemi teljesítőképességét, mindezt a természetes hatóanyag tartalmuk által. Helyreállíthatják a szervezetben az endokrin hormonok egyensúlyát, modulálják az immun- és az idegrendszert, támogatják az optimális homeosztázis fenntartását. Ezen gyógynövények használatának több ezer éves múltjuk van, történetük visszanyúlik egészen az ókori Indiába és Kínába. Tavaszi fáradtságra elsősorban az ashwagandhát érdemes kipróbálni - amennyiben nem vagy várandós és nem szoptatsz -, amit gyógynövényboltokban vagy webáruházakban is beszerezhetsz. Az ashwagandhát nem ajánlott szoptatás és terhesség alatt alkalmazni, továbbá, ha gyógyszert szedsz, mindenképpen kérd ki az orvosod tanácsát!

A szerzőről:

Petri Nóra táplálkozási tanácsadó, food coach, akinek segítségével képes lehetsz egészségesebbé formálni a táplálkozásod. Két gyermeke születése után a hozzátáplálás kapcsán és saját fogyása miatt kezdett el foglalkozni komolyabban az egészséges táplálkozással. Mindkét gyermekénél felmerült az ételallergia gyanúja, így beleásta magát a miértekbe, majd szépen, lassan a szenvedélyévé vált a táplálkozástudomány. Nem hisz benne, hogy 100%-ban elkerülhetőek a feldolgozott élelmiszerek, de Nóra szerint törekedni kell arra, hogy jól tápláljuk a testünket, és meghálálja.

Petri Nóra, 2024. május 04.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?