Hogyan tanítsd meg a kisbabádnak végigaludni az éjszakát? A szakértő 4 praktikus tanácsa Sofia Axelrod könyvével a tanácstalan, alváshiányban szenvedő szülőnek nyújt segítséget.

Minden szülő azt szeretné, ha kisbabája könnyen és sírás nélkül aludna el, de a kicsiknek, főként az újszülötteknek segítségre van szükségük ehhez. Az éjszakai ébredések száma az első hetekben, hónapokban nagyon gyakori, az örökös ébrenlét, az állandó fáradtság érzése pedig a szülő számára is nagyon megterhelő lehet.

Ha eddig cicin vagy ringatva aludtak el, nem is lehet elvárni tőlük, hogy egyszeriben maguktól elaludjanak, vagy ébredés után gyorsan visszaszenderedjenek. Mit tegyen a karikás szemű, kimerült szülő, aki azt várja, hogy legalább egy éjszakát háborítatlanul végigaludjon? PhD. Sofia Axelrod Mitől alszik jól a baba? című könyvében gyengéd, de tudományosan megalapozott tanácsokkal szolgál, amelyet sikerrel alkalmazott gyermekeinél is.

Hogyan tanítsd meg a kisbabádnak végigaludni az éjszakát?

Sofia Axelrod a test cirkadián ritmusára, belső órájának működésére építő módszere forradalmasítja az altatást. Ezzel a módszerrel nemcsak a kisbabák lesznek kiegyensúlyozottak, de a szülők is kipihenhetik végre magukat. Első lépésként meg kell teremteni a nyugodt alváshoz szükséges környezeti és fényviszonyokat, a nappali és éjszakai alvás ideális napirendjének bevezetését, majd végül elkezdeni a gyengéd altatáshoz szoktatás módszerét. A könyv mindebben a tanácstalan, alváshiányban szenvedő szülőnek nyújt segítséget.

Jelek, hogy elkezdheted az alvástréninget

Amikor a kisbabád már körülbelül három-négy hónapos vagy öt kilogramm súlyú, és időnként hosszabb ideig (hat órát vagy többet) alszik egyhuzamban éjszaka, elkezdheted az alvástréninget. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan elhagyod az éjszakai etetéseket, míg végül a baba végigalussza az éjszakát, illetve hat-nyolc órát alszik egyhuzamban, vagy ha felébred és sír, képes önállóan megnyugodni és visszaaludni, szülői beavatkozás vagy szoptatás, etetés nélkül.

Négy egyszerű lépés a szakértő szerint

Még ha a kisbaba nem is alszik hat vagy több órát egyhuzamban éjszaka, négy hónapos korukban a kisbabák többsége testileg készen áll erre, és teljes mértékben képes is rá. Ebben a korban a kisbabák már nem igazán éhesek éjjel, inkább kényeztetésre vágynak. Tartsd észben, hogy a kicsinek nem lesz semmi baja, ha esetleg pár percig sírni hagyod. Ez a program legnehezebb része, de a lépések úgy vannak megtervezve, hogy minél kevesebb gyötrelemmel járjon mindkettőtök számára.

A cikk teljes egészében a femina.hu oldalán olvasható.

People photo created by jcomp - www.freepik.com

2021. április 25.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó