Próbaperre készülnek a lombikmamák

Több tucat próbapert indít egy alapítvány az időigényes meddőségi kezelésekre járó nőket elbocsátó munkáltatók ellen – értesült a Magyar Hírlap.

A lombikbébi-programban résztvevőknek a hormonkezelések után heteket kell betegállományban tölteniük, sikeres beavatkozás esetén pedig veszélyeztetett terhessé válnak, ami több hónapos betegállományt jelent. Egy a lapnak névtelenül nyilatkozó asszonyt egy nagyvárosi iskolából menesztettek, amikor megkezdte a kezeléseket. Szakjogászok szerint az alapítvány könnyedén megnyerheti a pereket.

Eközben az Országgyűlés szociális bizottságában törvényjavaslat készül a meddő párok segítésére, még a tavaszi ülésszakban beterjesztik. A javaslat szerint a felmondási tilalom ugyanúgy vonatkozna a lombikbébiprogramban részt vevő évi öt-hatezer nőre is, mint a várandós kismamákra.

Hasonló javaslatról tárgyal az egészségügyi bizottság is, amely megváltoztatná a kezelés társadalombiztosítási finanszírozását is. Javaslatuk szerint a több százezer forintos gyógyszereket az egészségbiztosító a mostani ötvenszázalékos támogatás helyett a jövőben teljes egészében fizetné.

Forrás: Magyar Hírlap, Weborvos

 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó