Tippek kismamáknak derékfájás ellen

Ahogy gyarapodik, fejlődik a mama hasában a magzat, úgy válhat egyre gyakoribb és egyre kellemetlenebb tünetté a kismamánál a derék- vagy a hátfájás. Mit lehet tenni ellene?

Az egyre nagyobb baba és előredomborodó has miatt a kismama testének egyensúlya megváltozik, a súlypont is máshová kerül. Hogy egy szimpla sétából ne legyen hasra esés, a várandós nők önkéntelenül és ösztönösen is, jobban meggörbítik gerincüket, hátrébb hajolva próbálják ellensúlyozni a testet előrehúzó pocak hatását.

A mindennapok során pedig elkerülhetetlen, hogy a kismama ne cipekedjen, ne emelgessen – főleg, ha nagyobbacska gyerek is van a háznál, aki igényli a mama közelségét, karjainak melegét. A kismama teste azonban már az első hónapoktól kezdve készülődik az új élet születésére, például azáltal, hogy a progeszteron hormon szintje megnő.

Ez a hormon a felelős azért, hogy a kismama kötőszövetei és tartószalagjai meglágyulnak, lazábbá válnak, könnyebben tágulnak és nyúlnak. Ez nagyon fontos két szempontból is: egyfelől azért, hogy elegendő helye legyen majd a növekvő magzatnak, másfelől pedig azért is, hogy a szülés közben is minél könnyebben jusson keresztül a medencén és a szülőcsatornán a baba.

Addig viszont a laza kötőszövetek és szalagok okozhatnak bosszúságot is, például a fent említett derékfájás formájában, amit már csak megtetéz a pocakméret és az életmód. A hajolgatással például nemcsak a derék fájdalmait növelhetjük, de akár a haskeményedések számát, vagy az idegbecsípődések esélyét is.

Aki szeretné elkerülni vagy enyhíteni a terhesség alatti derékfájdalmakat, annak álljon itt pár hasznos tipp:

 • Ne hajolgass! Inkább guggolj le, és úgy állj fel a megemelni kívánt tárggyal a kezedben.
   
 • Ügyelj a helyes testtartásra! Pocakkal az ember hajlamos a gerincét jobban hátrahúzni, a medencéjét pedig előretolni, de ez meglehetősen előnytelen az izmok és ízületek számára. Legalább akkor próbáld meg viszonylag egyenesen tartani magad, amíg ülsz – egyébként terhesség alatt ez a legkényelmesebb ülőpóz!
   
 • Nyújtózkodj rendszeresen! Akár fekve, akár kisebb terpeszben állva ezzel át tudod mozgatni a hátad főbb izmait.
   
 • Vállkörzéssel is sokat lendíthetsz a helyzeten! Nem kell malomként kaszálni, a lényeg az, hogy a letapadt izmokat átmozgasd.
   
 • Ha nem megy magától a helyes testtartás, állj jó szorosan a fal mellé, hátaddal támaszkodj neki, lehetőleg úgy, hogy minél nagyobb felületen érintkezz a fallal. Pár perc múlva sokkal jobb lesz a derekad – ha pedig közben ülő helyzetbe ereszkedsz egy párszor, még a hátsó feled formájáért is sokat teszel.
   
 • Ha van gyerkőc a családban, próbáld meg rávenni, hogy többnyire a saját lábán közlekedjen. Ha mindenképp ragaszkodik ahhoz, hogy cipeld, kösd egy kendőben a hátadra – így jobban megoszlik a terhelés a felsőtesteden, kevésbé terheli a derekadat és a méhedet.
   
 • Ha otthon kéredzkedne a leendő nagytesó a karodba, akkor ülj le és úgy másszon az öledbe, úgy ölelgessétek meg egymást. Esetleg aludjatok délutánonként vagy este összebújva többször, hogy így pótolhassa a bújás-adagját. Ha mégis felvennéd, kérd meg, hogy álljon fel egy sámlira vagy székre, és onnan emeld fel, így nem kell teljesen lehajolnod.
   
 • A bevásárlást szinte mindig a nők intézik – még terhesen is. Ha nincs veled egy segítő, aki hazafelé átvenné tőled a cipekedés terhét, próbáld meg egyenlő arányban elosztani a súlyt a két kezedben. Még jobb, ha hátizsákot viszel magaddal a bevásárlásokhoz, vagy olyan szövetszatyrokkal szerelkezel fel, amiket a válladra tudsz akasztani.
   
 • Ha magzatpózban alszol, az sokat segíthet a derékfájásodon, igaz, ha netán emellé a nyakad is fáj, annak bizony nem tesz jót. Nyilván egész éjjel képtelenség tudatosan figyelni az alvási pozitúrádra, de legalább elalváskor gömbölyödj össze, amennyire tudsz.
   
 • Használj kismamaövet! Ez a kiegészítő nemcsak jól néz ki, de melegen tartja a derekad is, és ha olyan anyagból készül, akkor hathatós alátámasztást ad a hasadnak – ezzel valamelyest tehermentesítve a gerincedet és a hát izomzatát.
   
 • Mindenkinek jól esik, ha masszírozzák, de kismamaként különösen nagy áldásnak érezzük. Persze, a legjobb, ha az ember szakképzett kezek alatt élvezheti a masszázs áldásos hatását, de az sem rossz, ha otthon kap egy kis kényeztetést.
   
 • A meleg lazítja a fájó-sajgó izmokat! Egy meleg zuhany is enyhítheti a derékfájást, de akár egy melegítőpárna is sokat segíthet.
   
 • Mozogj rendszeresen! A terhesség nem ok arra, hogy abbahagyd a sportolást – sőt, ilyenkor még fontosabb, hogy karban tartsd magad. Jógázz, tornázz, táncolj, ami csak jól esik. Akár azzal is sokat tehetsz a derékfájás ellen, ha mindennap csak kényelmesen sétálsz egy órácskát.

Nektek volt derékfájásotok a terhesség alatt? Milyen trükk segített?

Szilágyi Diána , 2012. november 07.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2012 12 11. 17:10
Nekem a terhességem után jött elő erősebben, de olyannyira, hogy muszáj volt valami után néznem, viszont gyógyszeres kezelést semmiképp sem akartam, amíg szoptatok. A gyógyszertárban többek között a thermacare melegítős derékövet ajánlották, amit ki is próbáltam, és szerencsére azóta sokkal jobban vagyok, a derekam már egyáltalán nem fáj, úgyhogy bátran ajánlom a hasonló problémával küszködő fiatal anyukáknak is! (De terhesség alatt szerintem ne használjátok, mert a meleg ugye megindíthatja a szülést.)
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó