#baba#anya

Kérdések és válaszok az otthonszülésről

Anna első kisfiát kórházban, második kisfiát otthon hozta a világra. Nagyon sok kérdés és kétely merült fel benne, mielőtt az otthonszülés mellett döntött. A leggyakoribb kérdéseket - és az azokra vonatkozó válaszokat - az alábbiakban sorolta fel.

Mik a valódi kockázatai az otthonszülésnek?

Erre nem egyszerű rövid és teljeskörű választ adni. Fontos tudni, hogy valóban vannak olyan esetek, amikor nem lehetséges normál szülés (pl. harántfekvés vagy aktív genitális herpesz), vagy nagyobb valószínűséggel fordul elő komplikáció (pl. terhességi cukorbetegség, farfekvésű vagy nagy súlyú gyermek, ikerszülés, vagy szülés császármetszés után). A törvény ilyen esetekben nem teszi lehetővé az otthonszülést.

Csak az ún. alacsony rizikófaktorú, egészséges várandósságoknál lehet ilyet tervezni. Normál szülésnél is lehet olyan szituáció, amikor kórházba kell menni (pl. idő előtti burokrepedés után 12 órával, fájásgyengeségnél, erős vérzés esetén, lepényleválási problémáknál...), de azért vannak ott a bábák, hogy ezt felismerjék és időben eljuttassanak a megfelelő helyre.

Emellett a műtőn kívül minden felszerelés rendelkezésükre áll és használni is tudják (pl. nagyobb vérveszteség esetén bekötik az infúziót, vagy akár gátmetszést is csinálhatnak). Ezen kívül nem végezhetnek olyan beavatkozást, aminek kockázatai vannak.

Itt egy hosszú felsorlás jött arról, hogy a kórházban gyakran rutinszerűen alkalmazott beavatkozások, mint a szülésmegindítás, burokrepesztés vagy szintetikus oxytocin beadása mennyi komplikáció előidézője lehet valójában. Döbbenetes volt ráébredni, hogy a kórházi szülésnek is vannak kockázatai.

Annak ellenére, hogy ezt a kérdést több mint egy órán át veséztük, Judit mondta, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Az általuk tartott szülésfelkészítő beszélgetéseken részletesen foglalkoznak a szülés egyes szakaszaival és annak eseményeivel, lehetséges kockázataival.

Ha vannak szülési sérülések, ki látja el és mikor?

A gát esetleges sérüléseit szülés után a bábák felmérik és ellátják, csak negyedfokú gátsérülés után szükséges kórházba menni, de ilyen a praxisukban még nem fordult elő.

Mit nem tehet meg a bába?

Nem indíthatja meg a szülést sem gyógyszeresen, sem burokrepesztéssel, nem adhat szintetikus oxytocint vajúdás alatt és nem vezethet aktív lepényi szakaszt, azaz a lepénynek magától kell leválnia.

Mit tud tenni a bába az újszülöttért, ha gond van?

Rendelkeznek újszülött-újraélesztési vizsgával, amit kétévente meg kell újítaniuk és a szükséges felszereléseket minden szülésre magukkal viszik.

Milyen a kapcsolat a háttérkórházzal? Tényleg vár a felkészített műtő, ha szükség van rá? Milyenek az orvosok?

A hozzánk legközelebbi kórház nem mondható éppen haladó szelleműnek, de kötelesek tudomásul venni az otthonszülés tényét és felkészülni rá. Ebben a kórházban csak az egyik bába kísérhet tovább a beszállítást követően, szigorúan csak dúlaként. Őszintén elmondta, hogy szerencsére eddig még nincs tapasztalata sürgősségi kórházba szállítással erre a helyre.

Mennyire biztonságos a sürgősségi kórházba szállítás a szülés alatt? Előfordulhat, hogy mégis autóban kell szülnöm?

Ha egy mód van rá, a bábák igyekeznek elkerülni a sürgősségi kórházba szállítást, inkább a biztonságra törekszenek. Fájásgyengeséggel például nem mennek bele otthoni kitolási szakba, hanem időben elindulnak egy olyan kórházba, ahol szülésznőként maradhatnak velünk.

Bábaként be tud vinni olyan kórházba, ahol szabadkezet kap?

Igen, jelenleg két kórházzal van ilyen kapcsolatuk.

Mennyire kell kinyalni a lakást szülés előtt?

Semennyire. Az otthoni környezetben előforduló baktériumokkal szemben a baba már az anyaméhben megszerzi a védettséget. A sterilitás csak a kórházban fontos, hiszen ugyanabban a szülőszobában egy nap többen is szülhetnek egymás után.

Igényel az otthonszülés bármilyen technikai felkészülést a részünkről?

Be kell szerezni néhány segédeszközt - pl. papírvattát, gátmasszázs olajat -, de ezek mindegyike kapható patikában. A teljes készlet megvásárolható néhányezer forintért.

Hogyan zajlik egy otthonszülés?

Ha az anya úgy érzi, mutatkoznak a szülés jelei, telefonál a bábáknak. Megbeszélik a tüneteket és a teendőket. Innentől forródrót van. Ha az anya úgy szeretné, a bábák azonnal indulnak, de később is lehet őket hívni.

Érkezéskor van magzati szívhang-hallgatás, vérnyomásmérés és hüvelyi vizsgálat. A bábák előkészülnek és háttérbe vonulnak, amíg az anyának nincs rájuk szüksége. Diszkréten, de folyamatosan követik az eseményeket. Végig a szülő nő van középpontban, az ő kívánságai a meghatározók. Ha szükséges, a bábák tesznek javaslatokat, amivel elviselhetőbbé vagy hatékonyabbá lehet tenni a fájásokat. Masszíroznak, bíztatnak, megtámasztanak, amire csak szükség van.

A bábák fogadják a megszülető babát és lehetőség szerint azonnal az anya kezébe adják, majd ágyba fektetik őket és segítenek az első mellretételben. A köldökzsinórt csak akkor vágják el, ha már nem lüktet. A lepény megszületését követően ellátják az esetleges szülési sérüléseket és megvizsgálják az újszülöttet.

A szülést követő legalább háromórás megfigyelési időszakban végig ott vannak a közelben. Összeszedik a keletkezett szemetet és szennyest, majd hazamennek. Ezután még 3 napig naponta látogatják a családot. Minden egyes alkalommal megvizsgálják a babát és az anyát egyaránt. Emellett az első 24 órában egy neonatológus szakorvos is házhoz jön.

Létezik ideális szülőpozíció?

Igen, csak éppen minden anya-baba párosra más és az anya ösztönösen érzi, melyik az.

Sokat kell utána takarítani? Szoktak károsodni a bútorok?

A bútorokat igyekeznek letakarni, a szőnyegeket feltekerni. Eddig még nem ment tönkre semmi. Hazaindulás előtt mindenképpen visszaállítják a lakás eredeti állapotát.

Mi van, ha besárgul a gyerek? Ki veszi észre? Hol kezelik?

A szoptatás aktív segítésével a csecsemők élettani sárgasága általában nem lesz kóros. Ennek ellenére ezt a bábák folyamatosan ellenőrzik és kórházba irányítják a gyermeket, ha szükséges.

Az első pár napban adódhat olyan gond a gyerekkel, ami azonnali orvosi ellátást igényel?

Ha ilyen veszély fennáll, azt a neonatológus szakorvos jelezni fogja és meg is teszi a megfelelő lépéseket.

Mi van koraszülésnél vagy túlhordásnál?

Otthonszülést betöltött 37. és 41. hét között lehet tervezni. Ha a szülés korábban vagy később indul meg, mindenképpen kórházba kell menni, de a bábák ide is elkísérik az anyát. Lehetőség szerint ilyenkor olyan kórházba mennek, ahol szülésznőként kísérhetik a szülést.

Hogyan zajlik a várandósgondozás, ha otthonszülést tervezünk?

Elsősorban szemléletében tér el az orvosi-védőnői várandósgondozástól, a várandós nő testi és lelki jólléte egyaránt fontos. A vizsgálatok alapvetően az anya igényei és józan belátása szerint zajlanak.

A bábák a szokásos 1., 2. és 3. trimeszteri vérképen, hepatitis szűrésen, terheléses vércukorszint-vizsgálaton és Streptococcus szűrésen kívül kérnek még HIV-tesztet és egy 36. heti ultrahang-leletet, amiben szerepel a baba becsült súlya. A 36. héten meglátogatják a családot, innentől fogva heti 1 alkalommal csinálnak CTG-t a 40. hétig, azt követően kétnaponta.

Ha az anya szükségét érzi, a várandósság során bármelyik vizsgálatot meg lehet beszélni a bábákkal. Igyekeznek minden felmerülő kérdésre válaszolni, folyamatos telefonos kapcsolatban vannak az anyával. A szülést követően pedig lehetőség van szülésélmény-feldolgozó beszélgetésre.

Mit tartalmaz a szülésfelkészítés?

A felkészítő beszélgetések családias légkörben zajlanak. Részletesen tárgyalják az otthonszülés jogi hátterét, a szülés szakaszainak jellemzőit és történéseit, a lehetséges problémákat. Szó van az újszülöttről és a szoptatásról és igény szerint lehet szülésvideókat nézni szakmai kommentárral.

Milyen költsége van az otthonszülésnek?

Szolgáltatónként változik, de általában nem haladja meg egy átlagos kórházi szülés költségeit választott orvossal és szülésznővel.

Anna

Anna, 2013. október 10.

 
 
 

Babanet hozzászólások  
(4 hozzászólás) 

2013 10 25. 16:12
@dia: Köszi, ez valamiért nálam nem jelent meg a cikkek között.
→ válasz erre
2013 10 25. 17:08
dia
@rilka: ;) nem baj, a kisdobos ahol tud, ott segít.:)
→ válasz erre
Összes hozzászólás (4) megtekintése »
X
EZT MÁR OLVASTAD?