Jogaink

Anyasági támogatások 2015-ben

Egy újszülött érkezése a legtakarékosabb üzemmódban is számottevő kiadásokkal jár és ezt követően a gyermekre folyamatosan kell költeni. A gond az, hogy éppen a ekkor, a szülés után szokott a családi anyagi helyzete meggyengülni, hiszen az édesanya már nem a teljes keresetét, hanem annak csak bizonyos hányadát kitevő anyagi támogatásokat és kedvezményeket „hozza a konyhára”. De mennyit is pontosan?

2015-től újabb változások lépnek életbe az anyasági támogatásokat illetően. Ezek némileg kedvezőbb anyagi helyzetbe hozzák a családokat, de még így is bevételcsökkenéssel kell számolniuk a gyermekgondozás ideje alatt. A legfontosabb változások már idén életbe léptek, és ezek alapján kerül kiszámításra 2015-ben is a gyes és a gyed összege. Jövőre viszont újabb forrást jelenthet a gyed extra azoknak az édesanyáknak, akik szülés után szeretnének visszamenni dolgozni a korábbi munkahelyükre.

2015-ben a gyed összege az előző naptári év napi átlagkeresetének 70 százaléka lesz, de maximum az aktuális minimálbér kétszeresének 70 százaléka. 2014. évi minimálbérrel számolva ez az összeg havi 142 ezer forint, ami változhat jövőre, ha megváltozik a minimálbér összege. Abban az esetben viszont, ha a kismama nem rendelkezik a a terhességet megelőzően minimum 180 nap munkaviszonnyal, akkor a gyed összege a minimálbér kétszeresének harmincad része lesz. Nincs változás abban, hogy a gyed összegéből levonják a szja-előleget és a nyugdíjjárulékot az aktuális adóévben.

Gyermekgondozási díj azoknak jár, akik a terhességüket megelőző két évben legalább 365 napot dolgoztak.

2015. augusztus 06.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár