Jogaink

Gyed extra 2015

A már említett gyed extra négy új elemet tartalmaz: 
• A gyes és a gyed folyósítása mellett az anya újra munkát vállalhat a gyermek 1 éves kora után
• ha második gyermek születik, akkor megduplázódik a gyes vagy a gyed. 
• bevezetik a diplomás gyedet. 
• akik munkát adnak 3 vagy több gyerekes anyukáknak, több adókedvezményben részesülnek.

A diplomás gyed azok jogosultak, akik igazolni tudják, hogy a terhesség előtt két félévet elvégeztek felsőfokú oktatási intézményben. Ők gyes folyósítása mellett folytathatják a tanulmányaikat a szülést követen.

Fő szabályként 2014-2015 során is megmarad, hogy egy gyermek után egyszerre csak egy ellátás folyósítható, de abban az esetben a szülő több ellátást is kaphat, ha a háztartásában több gyermek van, akik közül legalább egy 2013. december 13-át követően született. Tehát ha 2014. január 1. után egy családban több gyermek születik, akkor a nagyobb testvér után járó ellátás sem vész el. Ahol több gyermek után jogosultak az ellátásokra, és nem ikrekről van szó, ott az eltérő korú gyermekek után külön- külön folyósítják ezen ellátásokat, a gyermek adott életszakaszának megfelelően.

Gyes-re vagyis gyermekgondozási segélyre továbbra is a gyermek 3. életévének betöltéséig jogosult a szülő, a gondozó vagy a gyám. Ennek összege 28.500 forint (ikrek esetében ez az összeg gyermekenként jár) amelyből levonásra kerül 10 százalék nyugdíjjárulék. Gyes mellett otthonról korlátlanul lehet dolgozni, a baba 1 éves kora után pedig bárhol munkát vállalhat az a személy, akinek a gyes-t folyósítják. 
Fontos tudni, hogy 2014-ben már kérhetik azok a szülők is a gyed folyósításának folytatását, akik 2014. január elsejét megelőzően munka végzés okán szüneteltették azt. Ilyenkor anyi gyedet fognak a részükre folyósítani, amennyit első ízben megállapítottak számuka. Az azonban másképp alakul, ha valaki heti harminc órában munkát vállalt 2013. október elsejétől és ezzel egy időben a gyermeke után kérte a gyes folyósítását, mert ekkor 2014. január elsejét követően a gyesről le kell mondania és a dyed megállapítására csak így kerülhet sor. Mindezek viszont nem érintik, és nem befolyásolják a korlátlan idejű munkavégzés lehetőségét.

 

2015. augusztus 06.
 
 
 
Címkék:  

jog

gyed

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár