Arkangyalka!
"Milyen sok candidás beteg van....."
Mindannyian candidások vagyunk. Kivétel nélkül. Ez a gomba ugyanis az emberi flóra része, ugyanúgy, mint a néha súlyos bélfertőzéseket okozó E. coli, és a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans ( a fogszuvasodásban egyébként az általában egekig magasztalt Lactobacillus törzsek is komoly szerepet játszanak: ők állítják elő azt a savas közeget, amiben a többi baci már jól érzi magát!!!).
Nem lehet tőle megszabadulni, mert akár egy kézfogással visszaszerezheted bárkitől!
Tarthatsz kőkemény diétát, nem fog elpusztulni, csak lecsökken a száma és nem okoz tüneteket.
Az, h. ennyire előtérbe került az utóbbi időben, részben az antibiotikumok esztelen alkalmazásának, részben a fogamzásgátlók elterjedésének köszönhető. Meg persze "divat"is lett!
Én évekig szenvedtem tőle 14 éves koromtól, uszodában szedtem össze, már mindenféle kenőccsel kezeltek, de semmi nem hozott tartós javulást! A szexuális életem is abból állt, h. szinte minden együtlétet követően előjött a gomba, kezeltük 3 hétig (páromat is), elmúlt, végre együtt lehettünk, erre utána megint előjött.
Aztán a nőgyógyászom felírta a Diflucan kapszulát.
Hát az maga volt a csoda! Egy kapszula és megszűntek a problémák.
Aztán jött egy takonykóros időszak. Megpróbáltam megúszni antibiotikum nélkül, de 5 hetes kórság után arcüreggyulladásba torkollott a dolog, úgyhogy muszáj volt antibiotikumot bevenni. Erre előjött a gomba. Diflucan. Gyógyulás.
Aztán a következő antibiotikum után már nem volt elég egy kapszula. Később már úgy oldottuk meg, h. mielőtt elkezdtem szedni az antibiotikumot, bevettem egy Diflucant, majd amikor abbahagytam, bevettem mégegyet.
De nemsokára már ez sem volt elég. Jött a Klion D-100 plusszba, meg Canesten stb.
Végül más okokból abba kellett hagynom a fogamzásgátlót.
Eljött a takonykóros időszak (eü.-ben dolgozom, így nincs menekvés, tutira összeszedem előbb-utóbb!), jött az antibiotikum.
Meg a meglepetés: nem jött elő a gomba!
Utána elmentünk fürdőbe. Most sem jött elő a gomba!
Közben indult a babaprojekt, rendszeres szex ellenére sem jött elő a gomba!
A szülés környékén én is és a babám is kaptunk antibiotikumot (császármetszés volt). Nálam nem okozott gondot. De a kisbabámnak 6 hetesen kijött a szájpenésze (ezt is candida okozza!)
Azóta sikerült megszüntetni pyoctaninos ecsetelővel, de ez is azt mutatja, h. a gomba ott lapul mindenhol, és ha a körülmények kedveznek neki, akkor elszaporodik.
Szerintem nálunk nőknél sokat ront a helyzeten a fogamzásgátlók szedése, de biztosan nem használ az antibiotikumok korlátlan alkalmazása ill. a fokozott cukorfogyasztás, mint civilizációs ártalom!
Viszont a candidadiétával kapcsolatban annyit azért hozzátennék, h. bár én nem alkalmaztam, de olvastam róla és úgy tűnt, h. a candida kiirtására ugyan nem alkalmas (csak a kedvezőtlen körülmények miatt lecsökken a kórokozók száma, de nem eliminálhatók teljesen!), ugyanakkor hosszantartó alkalmazása kiválóan alkalmas hiánybetegségek kialakítására.
Persze célszerű a cukorfogyasztást visszafogni, fehérkenyérről áttérni a teljeskiőrlésű kenyérre, de a se hús, se tojás, se sajt, se gyümölcsök (alma, körte, banán, barack, szőlő se!) betartása nem hiszem h. hosszabb távon ésszerű lenne!
(Sajnos találkoztam már olyan beteggel is, aki egyszerre csinálta a candidadiétát, meg mellé még vmi "méregtelenítést" is. Közben meg 6,5 fölötti volt az éhomi cukra, ami már régen cukorbetegség, de ez a természetgyógyászának nem tűnt fel! Holott ez simán okozhatta a tüneteit, amivel felkereste!)
A hozzászólásomat nem vitaindítónak szántam! Csak a téma egy aspektusára szerettem volna felhívni a figyelmet (mármint, h. nem irtható ki a candida, se candida diétával, se Nystatinnal, se Diflucannal!!!) Ledorongoló hozzászólók kíméljenek!