Milyen hatással van gyermekünk fejlődésére az esti mese? (x)

A mesemondás már hosszú évezredek óta – pontosabban az időszámításunk előtti idők óta – jelen van az emberiség életében. Minden kultúrának megvannak a maga klasszikusai: míg Kínában A fehér kígyó legendáját ismeri meg minden gyermek már egészen kicsi korban, addig Magyarországon Mátyás király történetein vagy éppen a Bóbitán nőnek fel. A mesék nem csupán szórakoztató időtöltést jelentenek, hanem mély és sokrétű hatással lehetnek a gyermek fejlődésére is.

Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan befolyásolhatják az esti mesék a gyermek mentális, érzelmi és szociális fejlődését, illetve hogyan segíthetnek a gyermek önismeretének és kreativitásának kibontakozásában.

Elősegíti a legkisebbek fejlődését

Ezek a történetek a gyermek egészséges fejlődését támogathatják. Ugyanis segíthetnek neki abban, hogy megértse és feldolgozza a körülötte zajló eseményeket, például akkor, amikor valamilyen családi változással kell szembenéznie. Ugyanakkor a mesekönyveknek abban is szerepük van, hogy a kicsi sikeresebben fejezhesse ki az érzelmeit és megoldásokat találjon az esetlegesen felmerülő nehézségekre.

Fejleszti az emberi kapcsolatokat és a szociális készségeket

Az esti mesék olvasása vagy hallgatása egyrészt a családtagokkal vagy a barátokkal való közös tevékenység, sőt, tovább erősítheti ezeket a kapcsolatokat. Másrészt a mesekönyvek cserélgetése vagy a történetek átbeszélése egy szuper közös program is lehet. Emellett ezekben a sztorikban szinte mindig van valami tanulság, amit a gyermek alkalmazhat a saját közösségében, így fejlesztve az olyan szociális készségeit, mint az empátia és az alkalmazkodóképesség.

Segíti a képzelet és a kreativitás kibontakozását

Akár az önálló, akár a közös olvasóestek lehetőséget kínálnak a gyermek képzeletének és kreativitásának fejlesztésére. A mesék által felvázolt történetek, helyszínek és karakterek inspirálhatják a gyermeket arra, hogy új dolgokat képzeljen el és megteremtse a saját történeteit, világait. Ezt mi magunk is elősegíthetjük, ha nem csupán passzívan olvasunk, hanem beszélgetünk is az egyes alkotásokról, egy kicsit továbbgondolva az olvasottakat.

Morális értékeket ad át

A mesék gyakran tartalmaznak morális tanulságokat és mutatnak be olyan értékeket, amelyeket már a legkisebbek is megértenek. Ezek felismerésével a gyerekek megtanulnak különbséget tenni a jó és a rossz között, továbbá az empátiát és az erkölcsi tudatosságot is elkezdhetik kiépíteni önmagukban. Mindebben sokat segíthetnek a karakterek közötti kontrasztok, hiszen minden történetben van egy főgonosz és egy hős.

Támogatja a nyelvi fejlődést

A mesekönyvek olvasása – vagy akár hangoskönyvek hallgatása – hozzájárulhat a gyermek nyelvi készségeinek fejlődéséhez is. A mesék gazdag szókincset és különböző nyelvi szerkezeteket kínálnak, amelyek segíthetik a kicsiket abban, hogy jobban megértsék és kifejezzék magukat a saját nyelvükön.

Erősíti az önismeretet és az önbizalmat

A mesék gyakran olyan karakterekkel és helyzetekkel dolgoznak, amelyek segíthetik a gyermeket abban, hogy jobban megismerje önmagát és ezáltal megerősítse az önbizalmát. A történetekben bemutatott hősök karakterét általában úgy alakítják ki, hogy a kicsik (és nagyok!) tudjanak velük azonosulni – de legalábbis vágyjanak arra, hogy ők is olyan bátrak, kreatívak vagy éppen kitartóak legyenek. A történetek végére érve pedig az olvasók azt is láthatják, hogy „a jó mindig elnyeri méltó jutalmát”.

Elősegíti a hatékony problémamegoldást

Mint minden sztoriban, úgy az esti mesékben is valamilyen konfliktus indítja el magát a történetet. Ezeket olvasva a gyermek megtapasztalhatja, hogy a legkeményebb kihívásokra is lehet megoldást találni, ha megfelelően állunk hozzá a helyzethez. A mesék pozitív példákat mutatnak arra, hogyan lehet kezelni a nehézségeket és talpra állni azokból.

Addig ismeretlen kultúrákat és világokat mutat be

A mesék gyakran megismertetik a gyermeket különböző kultúrák és világok sokszínűségével. Persze sok olyan mesével találkozhatunk, ami elképzelt helyszíneken játszódik, de számos történet létező világokat mutat be: gondoljunk csak a Pocahontasra vagy a Herkulesre, ami nemcsak térben, de időben is utaztat minket! Mindez segítheti a gyermeket abban, hogy szélesítse a világról alkotott képét, valamint, hogy megértse és értékelje a különböző emberek és közösségek értékeit, hagyományait.

Az esti mesék tehát rendkívül sokoldalú eszköznek számítanak a gyermek fejlődésének támogatásában. Amellett, hogy szórakoztatják a kicsiket és felkészítik őket a pihentető alvásra, fejlesztik a kreativitásukat, a nyelvi és szociális készségeiket, valamint megerősítik az önismeretüket és az önbizalmukat. Fontos, hogy a szülők és a gondviselők rendszeresen meséljenek vagy olvassanak meséket gyermeküknek, hogy kihasználják az ezek által nyújtott pozitív hatásokat.

2024. április 08.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?