#baba#anya

5 dolog, amit bármikor megtehetsz a mentális egészségedért

Az ősz nekem mindig a lassulásról, a befelé figyelésről szól. Nyáron kevesebb idő jut ezekre, mivel rengeteget mászkálunk, minden hétvégére jut valamilyen program. Ilyenkor nekem sincs olyan sokszor igényem, hogy elvonuljak a saját gondolataimmal.

De amikor megérkezik az ősz, hűvösebb lesz az idő, és újra szembesülök a természet változásával, akkor elcsendesedek és visszabújok a csigaházamba. Visszatalálok önmagamhoz. Erre szükségem is van, ugyanis ez a befelé figyelés, ez a tudatosság, ez az öngondoskodás, mind nagyon fontos a kiegyensúlyozott, boldog élethez, a mentális egészséghez.

Összegyűjtöttem nektek 5 egyszerű trükköt, amivel ti is sokat tehettek, hogy kiegyensúlyozottabb legyen az életetek.

 

1. Írj hálanaplót!

Időnként, amikor eluralkodik az életemben a káosz, amikor azt érzem, hogy csak futok a feladatok után, hajlamos vagyok bekerülni egy negatív gondolatspirálba. Ilyenkor magamban puffogok, és a jó dolgok szinte eszembe se jutnak. Na erre jó a hálanapló, kizökkent ebből a negatív gondolkodásból, és már pár nap alatt lehet érezni a pozitív hatását. Esténként ülj le és gyűjtsd össze a napod minden apró és nagyobb sikerét, legyen szó akár arról, hogy utolérted magad a mosással, hogy a pici születése óta először vittél két gyereket a játszótérre egyedül, vagy hogy milyen bújós volt ma a gyerkőcöd. Írj legalább 5 ilyen dolgot. Ha úgy érzed, nem lenne időd vagy energiád minden este naplózni, akkor szánj rá heti egy estét, mondjuk vasárnap este ülj le, és írd le, azon a héten miért voltál hálás.

Anno nagyon nehezen kezdtem bele a hálanapló írásba, mert féltem, hogy mi lesz, ha a rosszabb napokon nem tudok 5 jó dolgot összeírni. De tudod mit? Főleg a rossz napokon van értelme hálanaplót vezetni. Teljesen más színben látom ilyenkor a napokat. Egy idő után azt vettem észre, hogy elkezdtem tudatosan keresni a szép pillanatokat, hogy miket írhatok majd a hálanaplóba, a rosszabbakra pedig nem került annyi fókusz.

 

2. Meditálj!

Sokáig nem mertem meditálni, mert úgy éreztem, ez nekem túl spirituális dolog, úgysem tudok órákig egy helyben ücsörögni, és nincs is ennyi időm. Nem vagyok én Buddha. Aztán egy workshopon belecsöppentem egy vezetett meditációba. Az elején eléggé feszengtem, de végül csak sikerült elengednem magam. Rájöttem, hogy a meditációról nagyon téves elképzeléseim voltak, nem is lehettem volna távolabb a valóságtól. Azóta pedig, ha meg nem is világosodtam, önmagamhoz mindenképp közelebb kerültem.

Mert a meditáció célja nem az élet nagy kérdéseinek a megválaszolása, hanem hogy ráhangolódj önmagadra, hogy kicsit elszakadj a külvilágtól, hogy fejleszd az önismereted. És ehhez nem kell órákig egy helyben ülni, már napi 10-15 perc meditáció is javíthatja hosszú távon az életminőséged.

Ha úgy érzed, nem vagy még kész a meditációra, kezdheted néhány mély be-és kilégzéssel. Ezalatt próbáld meg a figyelmed magadra és a légzésedre összpontosítani.

 

3. Alakíts ki egy reggeli rutint!

Kelj fel reggelente kicsit korábban a család előtt, és szánj magadra, a jóllétedre 15-20 percet. Alakíts ki egy reggeli rutint, ami csak rólad szól, ami feltölt, és amivel jól indul a napod. Mosd meg hideg vízzel az arcod, igyál egy nagy pohár vizet, meditálj, végezz nyújtó gyakorlatokat, olvass, írj, adj hálát. Csinálj bármit, ami rólad szól, ami jól esik. Egy ilyen nyugodt reggel hatással lesz az egész napodra, kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb leszel. Nekem most nyáron gyakorlatilag ez volt az egyetlen lehetőségem, hogy kicsit töltődjek, és élvezzem a csendet. Ilyenkor csak én vagyok és a gondolataim. Szerintem tudod miről beszélek, amikor azt mondom, anyaként felértékelődik a csend és az a pár perc nyugalom, amit egy ilyen reggel nyújthat.

Persze ez a kisbabás korszakban nehezen kivitelezhető, de ha már nagyobb gyerkőceid vannak, akik többnyire átalusszák az éjszakát, akkor talán könnyebben ráveszed magad a korán kelésre.

 

4. Tölts minél több időt a természetben!

Manapság egyre több időt töltünk képernyők előtt, ami nem tesz jót sem a testünknek, sem a pszichénknek. Az ülő munkáról nem is beszélve. Pont ezért van szükség arra, hogy minél több időt töltsünk a természetben. Egy zöldterületen tett séta feltölt energiával, segít koncentrálni, és tudományosan bizonyított, hogy csökkenti a stresszt és a vérnyomást.

Menjetek kirándulni, hallgassátok a természet hangjait, szedjetek terméseket, faleveleket, ágakat, amikkel otthon kreatívkodhattok. A gyerekek is imádni fogják.

 

5. Mozogj!

Ezt szerintem nem kell magyaráznom. A mozgás az egyik legjobb dolog, amivel levezetheted a stresszt. Egy kiadós futás vagy egy relaxáló jóga után sokkal kisimultabb, vagy ahogy Vekerdy Tamás mondta, "jól rágható" leszel. Bevallom, nekem ez a legnagyobb kihívás, három gyerek mellett most erre veszem rá magam a legnehezebben. De a gyerekeimért megéri. Mert ott akarok velük lenni nagyon-nagyon sokáig. Mert baromira szeretnék 90 évesen még a dédunokáimmal szaladgálni. Miattuk kell időt szakítanom a mozgásra, nem pedig lemondani róla.

 

A szerzőről: Lucz-Krajcsovics Szandra blogger, a Modern Mommy blog szerzője, a szülőknek készült WeTime kártyajáték megálmodója, az AnyaLatte podcast egyik házigazdája.

Lucz-Krajcsovics Szandra, 2023. október 03.

Forrás: Nyitókép: Canva.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?