#baba#anya

A 4 évesem azt a 4 állatot látja a képen, amit kell! És Te?

Az alábbi, állatokat rejtő kép egyszerű, NEM ORVOSI tesztként használható gyermekek (és felnőttek) vörös-zöld színlátási zavarának kimutatására. Az állatok alakját azok a kisgyermekek is felismerhetik, akik esetleg még nem tudnak számokat olvasni. 

Bármilyen általunk észlelt színlátási probléma sejtését, érdemes szakképzett szemorvosnak jeleznünk, hogy komolyabb vizsgálatokat végezhessen.

Ez a teszt tehát nem alkalmas orvosi vizsgálat kiváltására és nem helyettesít semmilyen orvosi diagnózist sem. Célja kizárólag önmagunk, (esetleg) gyermekünk tesztelése lehet, saját kíváncsiságunk kielégítése végett.

"A megjelenés módja szerint különbséget lehet tenni a színlátás részleges zavara és a színvakság között. Ezek közül a színvakság a ritkább. A színlátás részleges zavarának két fő típusa a piros-zöld és a kék-sárga részleges színlátási zavar.

  • Színvakság
  • A színlátás részleges zavara
  • Piros-zöld
  • Dikromázia (protanópia és deuteranópia)
  • Anomáliás trikromázia (protoanomália és deuteranomália)
  • Kék-sárga

 

ELŐSZÖR NÉZD MEG ALAPOSAN AZ ÁBRÁT, MAJD, HA ÚGY ÉRZED, MINDEN ÁLLATOT BEAZONOSÍTOTTÁL, CSAK AZUTÁN FORDÍTSD MEG A KÉPET!

 

MEGOLDÁS:

A normál látású felnőttek és gyerekek a medvét, a szarvast, a nyulat és a mókust látják, azonban NEM látják a rókát.


A vörös-zöld színlátási zavaros gyerekek és felnőttek a következőket láthatják: egy tehenet (a szarvas helyett), egy rókát (bal alsó sarokban), illetve általában a nyulat és a mókust veszik észre. Nem látják a medvét. A vörös-zöld színlátási zavar különböző mértékű lehet – enyhétől a súlyosig. Az ebben szenvedők nehezen azonosítják a nyulat és/vagy a mókust. Általában mindenki, akinek vörös-zöld színlátási zavara van, nem látja a medvét, de láthatja a rókát.

A vörös-zöld színlátási zavarral küzdők nehezen tudják megkülönböztetni a következő színek árnyalatait egymástól:
     piros a zöldből
     zöld a barnától (különösen bézs)
     kék a lilától
     rózsaszín a szürkéből
Ugyanakkor a legtöbb színlátási zavaros gyermek és felnőtt felismeri a tiszta alapszíneket.

Ezek a felnőttek és gyerekek általában kéknek látják a lila azálea, vagy mirtusz virágait. A zöld tűlevelek között nehezen veszik észre például a megbarnult fenyőtűket. A zöld közlekedési lámpák pedig legtöbb esetben fehérnek tűnnek számukra.

 

 

(A cikk nem tartalmaz szakértői tartalmat, valamint nem hivatalos tájékoztatás a Babanet részéről.)

 

 

 

K.V., 2023. március 28.

Forrás: (A képek és a magyarázat eredeti forrása: Michigan State University)

 
 
 
Címkék:  

életmódi

teszt

szem

X
EZT MÁR OLVASTAD?