5 apró trükk, hogy képben légy

Amikor leteszed a lantot a munkahelyeden és otthon maradsz babázni, teljesen megváltozik az életed. A rendszeres felnőtt társaságot gyakorlatilag hónapokig, évekig nélkülözöd, legfeljebb a játszótéren futsz össze hasonszőrű anyukákkal. Velük természetesen olyan dolgokról beszélgetsz, hogy hogyan segíts fogzástól szenvedő gyermekednek, hogyan kezeld a testvérféltékenységet, hogyan éld túl a dackorszakot.

De nem beszéltek a terrorveszélyről, a parlamenti választásokról, politikáról. Ami egyébként szerintem nem is feltétlenül szükséges ezekben az években, hiszen jóval fontosabb dolgokért vagy te anyaként felelős. Mert én hiszem, hogy gyermeket szülni erre a világra nagyobb érték, mint egy új pláza felépítése...

Mégis, az azért nem árt, ha legalább minimális szinten képben vagy aktuálpolitikai témákban, a világ mindennapi történéseiben.

Tudom ugyanakkor azt is (három gyermekem van), hogy ebben az időszakban legfeljebb a mesecsatorna megy a tévében rendszeresen. Meg úgy egyébként sem lenne időd zavartalanul végignézni egy híradót, hisz gyerekek mellett nem erről szólnak a napjaid. És az is bocsánatos bűn, hogy az ovi utáni testvéri csetepaték után este már egyáltalán nem vágysz arra, hogy a képernyő elé telepedve a felnőttek békétlenségét nézd tovább.

Mégis hogyan oldd meg akkor, hogy képben légy?

Például ezzel az 5 apró trükkel!

  1. Hallgass rádiót otthon. Olyan állomást válassz, ahol félóránként-óránként híreket mondanak (nemcsak bulvárhíreket, hanem normálisakat). Persze nem mondom, hogy kisgyerekes anyukakánt Kossuth rádiót hallgass, de azért vannak olyan rádióállomások, ahol lehet híreket is hallgatni, és zene is van bőven, de ez itt nem a reklám helye.
  2. A rádiót hallgathatod autóvezetés közben is, ha viszed a gyerkőcöt az oviba, foglalkozásra, különórára.
  3. Főzés közben különösen jó a rádiós parti hangulat, némi hírösszefoglalóval vegyítve.
  4. A számítógépeden, laptopodon állíts be kezdőoldalnak egy hírportált, így bekapcsoláskor rögtön szemedbe ötlenek a napi események. Biztos megakad a szemed azon, ha valami fontos, rendkívüli esemény történik a nagyvilágban és itt most nem arra gondolok, hogy milyen selfie-t dobott ki a Facebook-jára egy celebecske. Tudatosan szánj arra mindennap 5-10 percet, hogy hírportált olvasol.
  5. Ha a postaládába bedobált kerületi lapot, vagy települési lapot átlapozod, hasznos infókra bukkanhatsz a közvetlen környezeted fontosabb történéseiről. S persze a Téged érdeklő babás-mamás programokról is hír kapsz.

Valljuk meg őszintén, kisgyerekes anyaként – főleg az első néhány hónapban – teljesen kiszakadunk a világ körforgásából, annak összes előnyével és hátrányával együtt.

Természetes, hogy jó ideig minden gondolatunk a gyermekünk, családunk körül forog, de ha ez évekig így megy és nem nyitunk a külvilág felé, az beszűküléshez vezet és bizony nem csak szellemi értelemben.

 

Te mit teszel azért, hogy képben légy? Szerinted fontos, hogy a gyermekeddel otthon töltött évek alatt is valamennyire tájékozott légy a világ dolgaiban? Vagy inkább az a helyes, ha egy anyukának “csak” a gyermekei körül forog a világ? Te mit gondolsz?

gyerekzsivaj anyacoaching során pedig személyre szabott megoldásokkal várom az édesanyákat.

dr. Domokos Katalin , 2017. február 10.
 
 
 
Címkék:  

csakazértis nő

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó